Технологія вирощування пекінської капусти
Корисні статті
Вирощування редьки

Редька – джерело вітамінів. Саме тому її часто зберігають для вживання взимку і навесні, коли спостерігається нестача корисних речовин. Вирощування редьки не вимагає особливих зусиль. Головне – правильно вибрати ґрунт та регулярно його зволожувати.

Так як правильно виростити білу і…

Технологія вирощування пекінської капусти

При посадці петсая необхідно враховувати час посадки. Світловий день, що перевищує 13 годин спонукає рослину до цвітіння і викиданню стрілки. Тому оптимальний час для посадки пекінської капусти – рання весна або друга половина літа. Крім того, слід враховувати оптимальний для розвитку рослини температурний режим – 15 – 20 °С. Яскраве сонце і висока температура (понад 25 °С) можуть швидко погубити урожай. Пекінська капуста гідно витримує перші заморозки до – 4 °С. Єдиний мінус від такого похолодання – викидання рослиною стрілки. До речі, така ж реакція капусти спостерігається при температурі вище 25 °С.

Не бажано садити петсай на місці, де росли хрестоцвіти – білокачанна або інші види капусти, редиска, редька. Справа в тому, що шкідники, властиві для цього роду рослин, обов’язково залишаються в ґрунті і можуть сильно нашкодити пекінській капусті.

Необхідність її висаджування в багатий перегноєм грунт. Кислотність ґрунту повинна бути на рівні рН 7, щоб рослина не боліла килою.

Пекінську капусту можна вирощувати двома способами – через розсаду або насінням. Отже, для ранніх сортів капусти насіння прийнято сіяти в кінці квітня на початку травня. Для сортів, які сіють у другій половині літа оптимальний час – кінець липня, але не пізніше, ніж середина серпня. Розсадний спосіб скорочує час для отримання врожаю до 4-5 тижнів. Разом з тим, цей спосіб більш трудомісткий, оскільки передбачає пересадку розсади пекінської капусти з горщиків або касет. Касетна розсада віком 23-25 діб висаджується у фазі 3-4 повноцінних справжніх листків. Оскільки збиральна стиглість, що забезпечує успішне тривале зберігання продукції, настає через 70-75 днів після висаджування розсади, терміни висаджування та сівби необхідно пов’язувати з плановими термінами збирання.

Оптимальна густота стояння рослин при висаджуванні становить 73-75 тис./га. Зменшення густоти призводить до формування дуже крупних качанів бочкоподібної форми, що створює перешкоди при реалізації. При поливах дощуванням рослини висаджують з міжряддям 70 см. на відстані 19-20 см. одна від одної в рядках, а на краплинному зрошенні – за схемою (40 + 100) х 19 - 20 см.

Не можна допускати висихання шарів ґрунту, в яких поширюється коріння. У зв’язку з цим навіть при дефіциті поливної води зменшення поливних норм допустиме на 15-20 %, але в жодному випадку неприпустиме збільшення інтервалів між поливами. Навіть при достатньому зволоженні ґрунту після випадіння дощів необхідно вмикати систему краплинного зрошення і вносити заплановану норму добрив. Пекінську капусту на дощуванні поливають не менше 5-8 разів за сезон, залежно від наявності атмосферних опадів. Після висихання поверхні ґрунту обов’язковим є проведення міжрядних обробітків.

Підживлення слід проводити тричі, через кожні 20 днів після висаджування розсади, вносячи добрива за допомогою культиваторів для підживлення рослин у такому асортименті та кількості:

  • Перше підживлення – аміачна селітра, 60 кг/га
  • Друге підживлення – аміачна селітра, 60 кг/га + комплекс 20 - 20 - 20 + МЕ + Mg 25 кг/га
  • Третє підживлення – сульфат калію, 60 кг/га

Обов’язковою умовою для збирання урожаю є закінчення вегетаційного періоду. Качани, як правило, набувають товарного вигляду раніше, але зрізати їх не можна, оскільки при зберіганні це може призвести до передчасного пробудження верхівкової бруньки і потемніння внутрішньої структури. Не можна допускати розкривання верхівки у вигляді «квітки», оскільки після цього смакові якості капусти значно погіршуються.

Пекінська капуста швидко в’яне. Тому в процесі зберігання в приміщенні необхідно забезпечувати високу відносну вологість повітря (95-98 %), однак слід враховувати, що наближена до 100 % вологість сприяє розвитку грибних хвороб на качанах.