Потреба в мінеральних добривах і їх внесення
Корисні статті
Особливості посадки цукрової кукурудзи

Цукрова кукурудза городня рідкість на ділянках, але хто хоч раз спробує справжню цукрову кукурудзу захоче мати її на своєму городі щороку.

Цукрова кукурудза має тонкий смак і специфічний запах. Її зерно містить 5-8% цукру 10-12% крохмалю, тому володіє хорошими смаковими…

Потреба в мінеральних добривах і їх внесення

Живильні речовини розрізняють за формами зв'язування і динаміці в грунті, впливу на кількість і якість врожаю і навколишнє середовище, необхідність точного дозування.

Азот

Грунтовий азот поділяють на дві частини:

  1. Нітратний і амонійний азот, який до початку обробітку знаходиться в прикореневому шарі грунту.
  2. Азот, що надходить під час обробітку в результаті руйнування органічної речовини.

Мінеральний азот присутній у всій зоні розміщення коренів, тому для визначення його кількості, тому для визначення його кількості треба обстежити грунт на відповідну глибину. Дуже велика кількість опадів в період вегетації може викликати втрати азоту, які необхідно відшкодувати. На грунтах з невисокою здатність до накопичення вологи при рівній кількості відзначаються великі втрати нітратів.

Фосфор, калій і магній

Дотримуватися точність доз фосфору, калію і магнію менш важливо, ніж азоту, що пов'язано з наступними факторами:

- завдяки буферним властивостям грунту невикористані кількості перерахованих добрив не викликають значного зниження врожаю;

- занадто високі дози цих добрив у порівнянні з азотним менш шкідливі для рослин і навколишнього середовища.

Серед овочевих культур найбільш чутливі на калорійні добрива селера і шпинат, на фосфатні - шпинат, качанний салат, кущова квасоля, морква, ріпчаста цибуля і цибуля-порей. Фосфор ефективніше вносити безпосередньо в ряди.

Кальцій

Хороша забезпеченість грунту кальцієм в цілому сприятлива для овочевих культур. Недолік кальцію викликає порушення живлення рослин, в результаті з'являються квіткова гниль томата, плодова гниль огірка і перцю, крайової «пожежа» листя салату, внутрішній некроз листя кочанной і пекінської капусти, навіть якщо після вапнування грунт насичується кальцієм. Причина такого порушення - недостатнє засвоєння або розподіл в рослині кальцію. Недолік кальцію зустрічається тільки в органах з малої транспірацією. У рослинах кальцій майже завжди переміщається по ксилемі разом з Транспіраціонний потоком, а не у флоеме.

Дефіцит кальцію в рослинах особливо помітний, коли прийоми селекції і агротехніки спрямовано на отримання високого врожаю.

Мікроелементи

Мікроелементи зазвичай потрібні рослинам в дуже невеликій кількості. Серед овочевих культур від дефіциту мікроелементів особливо страждають наступні:

  1. селера, буряк і капуста різних видів - від нестачі бору;
  2. кольорова капуста - від нестачі молібдену.

Ознаки отруєння рослин проявляються дуже швидко при високому вмісті бору у воді.

При водній культурі на відміну від обробітку рослин в грунті необхідно строго дотримуватися дози мікроелементів при введенні в живильний розчин.

Вапно

Для покриття втрат кальцію в результаті його вимивання і виносу з урожаєм, а також нейтралізації кислотності грунту вологі грунту регулярно известкуют. На забезпеченість грунту вапно і рівень pH також впливають побічні компоненти інших добрив, наприклад ціанамід кальцію і томасфосфат. Крім того, слід звертати увагу на зміст вапна в поливальної воді. Рівень pH може змінюватися в залежності від вибору азотовмісного добрива. Так, амонійні добрива знижують цей рівень, а нітратні - підвищують.