Потреба в мінеральних добривах і їх внесення

Живильні речовини розрізняють за формами зв'язування і динаміці в грунті, впливу на кількість і якість врожаю і навколишнє середовище, необхідність точного дозування.

Азот

Грунтовий азот поділяють на дві частини:

  1. Нітратний і амонійний азот, який до початку обробітку знаходиться в прикореневому шарі грунту.
  2. Азот, що надходить під час обробітку в результаті руйнування органічної речовини.

Мінеральний азот присутній у всій зоні розміщення коренів, тому для визначення його кількості, тому для визначення його кількості треба обстежити грунт на відповідну глибину. Дуже велика кількість опадів в період вегетації може викликати втрати азоту, які необхідно відшкодувати. На грунтах з невисокою здатність до накопичення вологи при рівній кількості відзначаються великі втрати нітратів.

Фосфор, калій і магній

Дотримуватися точність доз фосфору, калію і магнію менш важливо, ніж азоту, що пов'язано з наступними факторами:

- завдяки буферним властивостям грунту невикористані кількості перерахованих добрив не викликають значного зниження врожаю;

- занадто високі дози цих добрив у порівнянні з азотним менш шкідливі для рослин і навколишнього середовища.

Серед овочевих культур найбільш чутливі на калорійні добрива селера і шпинат, на фосфатні - шпинат, качанний салат, кущова квасоля, морква, ріпчаста цибуля і цибуля-порей. Фосфор ефективніше вносити безпосередньо в ряди.

Кальцій

Хороша забезпеченість грунту кальцієм в цілому сприятлива для овочевих культур. Недолік кальцію викликає порушення живлення рослин, в результаті з'являються квіткова гниль томата, плодова гниль огірка і перцю, крайової «пожежа» листя салату, внутрішній некроз листя кочанной і пекінської капусти, навіть якщо після вапнування грунт насичується кальцієм. Причина такого порушення - недостатнє засвоєння або розподіл в рослині кальцію. Недолік кальцію зустрічається тільки в органах з малої транспірацією. У рослинах кальцій майже завжди переміщається по ксилемі разом з Транспіраціонний потоком, а не у флоеме.

Дефіцит кальцію в рослинах особливо помітний, коли прийоми селекції і агротехніки спрямовано на отримання високого врожаю.

Мікроелементи

Мікроелементи зазвичай потрібні рослинам в дуже невеликій кількості. Серед овочевих культур від дефіциту мікроелементів особливо страждають наступні:

  1. селера, буряк і капуста різних видів - від нестачі бору;
  2. кольорова капуста - від нестачі молібдену.

Ознаки отруєння рослин проявляються дуже швидко при високому вмісті бору у воді.

При водній культурі на відміну від обробітку рослин в грунті необхідно строго дотримуватися дози мікроелементів при введенні в живильний розчин.

Вапно

Для покриття втрат кальцію в результаті його вимивання і виносу з урожаєм, а також нейтралізації кислотності грунту вологі грунту регулярно известкуют. На забезпеченість грунту вапно і рівень pH також впливають побічні компоненти інших добрив, наприклад ціанамід кальцію і томасфосфат. Крім того, слід звертати увагу на зміст вапна в поливальної воді. Рівень pH може змінюватися в залежності від вибору азотовмісного добрива. Так, амонійні добрива знижують цей рівень, а нітратні - підвищують.