Борошниста роса
Корисні статті
Якісне насіння квасолі - запорука високого врожаю

Квасоля, широко використовувана в кулінарії багатьох країн, вона по праву вважається однією з найбільш популярних бобових культур. Вегетаріанці цінують її за високий вміст амінокислот і наявність легкозасвоюваних білків, які вигідно відрізняються м'ясо, дієтологи - за велику кількість вітамінів і корисних…

Борошниста роса

Борошниста роса поширена повсюдно в районах вирощування моркви, особливо в умовах спекотливого посушливого клімату. Уражаються рослини першого та другого років впрошування. Виявляється хвороба на листках, черешках, стеблах і суцвіттях у вигляді білого нальоту. Пізніше на ньому утворюються чорні цятки, які являють собою плодові тіла патогену – клейстотеції. В результаті уражена частина рослини стає жорсткою й легко кришиться. Гриб уражає всі селерові культури.

У період вегетації рослин гриб поширюєтеся конідіями, які утворюються у вигляді ланцюжка на коротких конідієносцях. Уражені ділянки рослин вкриваються білим нальотом. Патоген невимогливий до температури й вологості, але в посушливі періоди рослини сприйнятливіші до хвороби через зниження тургору. Джерело хвороби – уражені рештки рослин, на яких зберігаються клейстотеції гриба.