Столбур, або пожовтіння листків
Корисні статті
Особливості посадки цукрової кукурудзи

Цукрова кукурудза городня рідкість на ділянках, але хто хоч раз спробує справжню цукрову кукурудзу захоче мати її на своєму городі щороку.

Цукрова кукурудза має тонкий смак і специфічний запах. Її зерно містить 5-8% цукру 10-12% крохмалю, тому володіє хорошими смаковими…

Столбур, або пожовтіння листків

Внутрішні листки жовтіють, марніють і збиваються в тісні пучки. Зовнішні листки набувають рудо-червоного та червоно-фіолетового забарвлення. Коренеплоди деформуються, мають гіркий смак. Крихітні волосоподібні корінці у великій кількості виростають із головного кореня. Велика кількість дрібних .листочків проростає з верхівки кореня. Часто хворі рослини в перший рік життя утворюють квітконоси. У разі садіння заражених маточників вони зазвичай не вкорінюються, а ті, що вкоренилися, відстають в рості й розвитку. Пожовтіння листків – це хвороба зонтичних культур (морква, селера, петрушка), спричинена фітоплазмами, мікроскопічними організмами. Збудник зберігається в личинках цикадки, які зимують на коренях численних культурних рослин і бур'янів, найчастіше на берізці польовій. Поширюється патоген дорослими особинами цикадки. Розвиток хвороби залежить від динаміки льоту переносника. Зазвичай перші симптоми з'являються в кінці липня – початку серпня, а в третій декаді серпня вони стають більш вираженими. За теплої погоди симптоми пожовтіння яскравіше виражене й проявляється раніше. Навіть якщо хвороба уражає рослини, вона може не проявлятися, якщо температура повітря нижча за +12...+15 °С.