У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.
Слизовий бактеріоз, або мокра бактеріальна гниль
Корисні статті
Агротехніка вирощування пекінської капусти у відкритому грунті

Для українських споживачів пекінська капуста перестала бути дивиною, багато хто любить використовувати її для приготування салатів та інших страв. Вегетаційний період дозрівання культури короткий, нюанси вирощування мало хто знає.

Спроба отримати хороший урожай не завжди закінчується успіхом. Головки формуються маленькі,…

Слизовий бактеріоз, або мокра бактеріальна гниль

Поширення повсюдно. Це захворювання вражає всі овочеві культури, в тому числі всі види капусти в усі фази росту. Найбільш гостро захворювання проявляється під час транспортування або зберігання овочів при підвищеній температурі.

Симптоми проявляються у другій половині вегетації. За характером розвитку захворювання можна розділити на два типи. При першому - покривні листи загнивають за типом мокрої гнилі, що супроводжується неприємним запахом, і відмирають. Поступово гниття поширюється на весь качан, і при досягненні кочериги рослина гине. При ураженні цвітної капусти зазвичай ушкоджується суцвіття, при цьому «головка» капусти не розвивається, а перетворюється в гниючу масу коричневого кольору.

Другий тип розвитку хвороби починається з кочеригі, куди патоген проникає з грунту або через пошкодження комахами. Кочерига ??розм'якшується і набуває спочатку кремового, а потім світло-сірого кольору. Захворювання продовжує розвиватися в сховищі, викликаючи осередки мокрої гнилі.

Бактерії є грамнегативними паличками з перітріхальним розташуванням джгутиків.

Найбільш часто захворювання виникає після тривалої вологої погоди. Оптимальною є температура 25-30 ° С. Зараження відбувається через пошкоджену тканину. Водяна плівка, що покриває поверхневі тканини рослини протягом декількох днів, є сприятливим середовищем для активного інфікування їх бактеріями. Культивація, збір врожаю, його навантаження, розвантаження і транспортування, пошкодження морозом або комахами-шкідниками створюють передумови для проникнення інфекції. У цьому випадку спостерігається ураження на внутрішніх листках і кочеригу. Слизовий бактеріоз найчастіше вражає ослаблені, пошкоджені шкідниками або хворобами, підморожені рослини, а також вирощені при надлишковому азотному харчуванні. У поширенні захворювання велике значення мають шкідники: весняна капустяна муха, репная і капустяна білявки, ріпаковий квіткоїд, капустяна міль і слимаки. Крім того, мокра гниль часто слід за іншими захворюваннями, наприклад, судинним бактеріозом.

Збудник має широку филогенетическую спеціалізацію і вражає більше 100 видів рослин, включаючи томат, огірок і ін.

Джерелами інфекції є рослинні рештки, ризосфера багатьох культурних і дикорослих рослин, а також водойми, звідки патоген потрапляє на капустяні поля з поливної водою. Перенесення бактерій з насінням не встановлено.

Заходи захисту:

  1. Сівозміна і агротехніка, що не допускає ослаблення рослин, є основою боротьби з захворюванням.
  2. Боротьба зі шкідниками сприяє зниженню ураженості рослин.
  3. Вирощування стійких сортів, наприклад, пізніх гібридів білокачанної капусти.
  4. Підготовка сховищ: ретельне очищення їх від рослинних залишків та дезінфекція.

Правильний режим зберігання: для продовольчої капусти - 0-1 ° С.