У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Технологія вирощування капусти

ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ

БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ

Капуста з сімейства хрестоцвітих . Найбільш поширена з усіх різновидів капуста - білокачанна капуста. Капуста – холодостійка рослина. Холодостійкість капусти залежить від сортових особливостей, віку та умов вирощування. Насіння проростає при температурі +2+3°C. При температурі +10 - +11 ° C сходи з'являються на 12й. До негативних температур капуста більш чутлива у фазі сходу, але, переносить короткочасні заморозки до -3°C. Температура понад 25 ° С негативно позначається на зростанні та розвитку рослин. Температура нижче +5+8°C. подовжується період формування качана, при температурі 35°с припиняється качаноутворення.

 

Тяжкі суглинні, з багатим вмістом органічної речовини. Кислі ґрунти непридатні для вирощування капусти, тому що на них рослини хворіють на кілу.

 

Хорошими попередниками для капусти в овочевій сівозміні є:

- зернобобові,

- озимі зернові,

- люцерна,

- цибуля,

- огірки,

- морква,

- Томат.

При вирощуванні капусти слід пам'ятати, що повертати капусту на колишнє місце в сівозміні потрібно не раніше, ніж через 4 роки, щоб звести до мінімуму пошкоджуваність рослин хворобами та шкідниками.

ПІДГОТОВКИ ҐРУНТУ

Після збирання попередників проводяться такі роботи з підготовки грунту:

Осінь

- дискування.

- Внесення добрив.

- Оранка (25-30 см).

- Вирівнювання-планування ділянки (якщо в цьому є потреба),

- культивація.

 

Весна

Боронування.

- культивація.

- Внесення добрив (якщо не внесено восени).

- передпосівна культивація.

- Посів.

 

УДОБРЕННЯ

Капусти пізньостиглі капусти до елементів харчування більш вимогливі ніж інші овочеві культури, капусти середнього терміну дозрівання по споживанню поживних речовин подібні до томатів, але, на відміну від томатів, капусти дуже добре використовують фосфор навіть при порівняно невеликому вмісті його в грунті. Дози добрив під планований урожай залежать від ступеня забезпеченості ґрунтів легкорозчинними поживними речовинами та від попередника.

Поверхневе зрошення

Якщо капуста вирощується на поверхневому зрошенні – добрива вносяться за стандартною схемою:

-        70-80% - основне внесення,

-        20-30% - підживлення в період вегетації,

-        Підживлення:

-        1-я - через 2-3 тижні після висадки розсади або у фазу 5 на-

-        стоїть листя при безрозсадній культурі

-        2-а – у період утворення розетки

-        3-тя – у період початку формування качана.

 

Дуже важливим елементом живлення капусти є сірка, потреба якого приблизно така сама, як у фосфорі. Так, 1 т капусти білокачанної виносить 11,2 кг сірки.

Посадка розсади

Капусту можна вирощувати як розсадною культурою (переважною розсадою, касетним методом), так і сіяною. Розсаду висаджують у віці 30-40 днів у третій декаді квітня першій декаді травня, залежно від погодних умов, але не пізніше 1 червня. Висаджують капусту стрічковим способом за схемою:

(90+50)*40 – на 1 га – 35,7 тис.на га.

(120+50) *30-40см - 39,2 - 29,4 тис. рослин на га - для гібридів з великим розміром качана.

ДОГЛЯД ЗА РОСЛИНАМИ

Догляд складається з розпушування ґрунту в міжряддях і між рослинами в рядах, підживлення, зрошення та захисту рослин від шкідників та хвороб. До міжрядних обробок приступають, як тільки приживається висаджена розсада, а в безрозсадній культурі – при чіткому позначенні рядків. За вегетаційний період проводять 2 - 3 культивації на глибину 8 - 10 см. Для підвищення польової стійкості, скорочення термінів дозрівання, збільшення врожаю та покращення товарного вигляду використовуються регулятори зростання Івін та Емістім С.

Зрошення

Одержання високих урожаїв капусти у зоні недостатнього зволоження можливе лише за зрошенні. При оптимальній вологості грунту зростання внутрішнього листя капусти відбувається трохи швидше за зовнішні, тому вони щільно притискаються один до одного зсередини, утворюючи щільний качан. При надмірній вологості та різких перепадах її зростання листя наскільки посилюється, що призводить до розтріскування качана.

Величина водоспоживання залежить як від погодних умов, так і від сорту: чим довший період вегетації, тим більше споживання вологи. Найнижче водоспоживання у ранньої капусти – 2200. 3000 куб.м/га, а найбільша витрата вологи у пізньої безрозсадної капусти – 4500-5500 куб. у пізньої безрозсадної капусти в період від сходів до утворення 4-5 листків витрата вологи на добу становить 19-21 куб.м, у фазу від 4-5 до 8-10 листя - 24-26, у період до утворення розетки листя - 25 -48, у період утворення розетки листя до ущільнення качана -48-61 куб.м/га, сушінням нижнього листя витрата волога капустою знижується до 33- 45, а передвиборчий період- до ті, 27 куб.м/га на добу. Максимальне водоспоживання відповідає найбільшому нагромадженню вегетативної маси.

Поверхневе зрошення

Пізню безрозсадну капусту слід поливати при зниженні вологості ґрунту в шарі 0-50 см до 80% ППВ у період до зав'язування качана та 70% ППВ у наступний. Поливна норма 300-400 м3 перший період і 500-600 м3 - в другий. Для забезпечення такого водного режиму ґрунту в сухий рік потрібно 6-7 поливів, у середній рік - 5-6.

Крапельне зрошення

На краплинному зрошенні капусту поливають і підгодовують регулярно протягом усього періоду вегетації, відповідно до періодів розвитку культури та умов навколишнього середовища.

ЗАХИСТ ВІД ШКІДНИКІВ

Велику шкоду капусті завдають цілий ряд шкідників: хрестоцвіті блішки, капустяна муха, білянка, совка, моль, попелиця.

Хрестоцвіті блішки (Phyllotreta sp.sp.) відноситься до сімейства листоїдів. Особливо сильно шкодять блішки в ранньо-весняний період. На вигляд це маленька жорсткокрила комаха, чорного кольору, розміром 1,8-2,8 мм. Жуки мають стрибальні ноги; ниткоподібні вусики. Хрестоцвіті блішки поширені там, де є культурні та сміттєві хрестоцвіті рослини.

Заходи боротьби (систематичні обробки до появи 2-х справжніх листків):

Фастак 10% к.е.-0,1-0,15 л/га,

Фюрі 10%B.е.-0,1-0,15л/га,

Фуфанон 57% к.е.-1,2 л/га,

Карате Зеон 050 cs - 0,1 л/га,

Децис форте - 0,05 0,07 л/га

Актора - 0,06-0,08 кг/га, а також замочування коріння розсади перед посадкою у відкритий ґрунт у розчині Актари 25 WG з експозицією 90-120 хвилин (1,5 г препарату на 1 л води для замочування 250 рослин).

 

Капустяна муха (Delia floralis)відноситься до сімейства мухи квіткарки. Муха попелясто-сірого кольору, розмір тіла 6-6,5 мм. Личинка безнога, товста, м'ясиста, блискуча, біла, циліндрична. Довжина личинки дорослої 8 мм. Вилітає муха, коли ґрунт у місцях розташування ложкоконів прогрівається до 18 ° С (кінець травня). Через 7-10 днів після вильоту починається яйцекладка. Самки відкладають яйця на кореневій шийці рослин або на ґрунті біля стебла, розташовуючи їх групами по 30-50 штук. Личинки розвиваються у яйці 5-14 днів.

Заходи боротьби: Висока підгортання рослин.

Фуфанон 57% к. - 1,2 л/га - полив рослин.

 

Капустяна попелиця

Комаха довжиною 2-3 мм. Скупчуються групами всередині рослини в більшості випадків на

листя качана.

Заходи боротьби:

Систематичні обробки інсектицидами: Конфідор 20% 0,4-0,5 л/га, з початку зав'язування.

Капустяна білянка (Pieris brassicae)відноситься до сімейства білянок. Тіло метелика попелясто-сіре, волосяне. Крила борошнисто-білі, вершина крил з широкою чорною серповидною облямівкою. Дорослі гусениці жовтувато-зелені з темно-бурими щитками, що несуть щетинки та волоски. Довжина дорослої гусениці до 40 мм. Метелики з'являються з лялечок, що перезимували, ранньою весною. Метелики літають майже протягом діяльні в сонячні спекотні дні. Метелики відкладають яйця на літо, до кінця жовтня. Літають виключно вдень і особливо яєць відроджуються гусениці. Молоді гусениці розташовуються на нижній стороні листя рослини, зазвичай, по 15-200 яєць. Через 3-4 дні з жнив аркуша, дорослі - на верхній. Молоді гусениці Скоблять м'якоть листа, дорослі з'їдають всю тканину листа, разом із тонкими жилками, у нашій зоні білянка має 3-5 поколінь,

Заходи боротьби

Знищення хрестоцвітих бур'янів, особливо квітучих (білянок приваблює запах гірчичних масел хрестоцвітних).

Фюрі, 106 к.о. - 0,1-0,15 л/га,

Золон, к.е. - 1,6 - 2,0 л/га,

Базудін 600 EW - 1,0 л/га,

Матч 050 ES – 0,4 л/га,

Карате Зеон – 0,1 л/га,

Фозалон к.е. - 1,5 – 2,0 л/га.

 

Капустяна совка (Barathra brassiae)відноситься до сімейства нічниць. Передні крила метелика сіро-бурі, з подвійними темними, зазубреними смугами, що проходять поперек, і з двома темно облямованими плямами біля середини. Розмах крил у метелика 50 мм. Гусениця майже циліндрична, товста, гола з 16 ногами, зеленуватого забарвлення. На спинній стороні є малюнок у вигляді "ялинки". Довжина гусениці до 5 див.

Заходи боротьби

Децис форте, к. - 0,05 - 0,07 л/га, Базудін 600 EW - 1,0 л/га,

Матч 050 ES – 0,4 л/га,

Фастак, к.е. - 0,1 - 0,15 л/га,

Фюрі, т.е. - 0,1 л/га,

Шерпа КЕ, к.е. - 0,16 л/га,

Золон, к.е. - 1,6 - 2 л/га,

Фозалон к.е. - 1,5 – 2,0 л/га.

 

ХВОРОБИ КАПУСТИ

Пероноспороз (хибна борошниста роса)

Збудник хвороби – Peronospora brassicae. Вражає усі надземні частини рослин. Хвороба найбільш небезпечна для розсади та насінників. Перші ознаки зараження виявляються розсаді. На верхній стороні сім'ядолів та листя з'являються дрібні жовтувато-зелені або сірі плями, покриті з нижньої сторони листя білим пухким нальотом. У міру розвитку хвороби уражається вся листова пластинка, вона набуває жовтого забарвлення; листя засихає і опадає. На дорослих рослинах зазвичай заражаються нижнє листя,

Заходи боротьби

1. Знезараження насіння прогріванням у гарячій воді за температури 48 - 50 град. Протягом 20 хвилин, а потім охолодження їх у холодній воді протягом 2 – 3 хвилин.

2. Обприскування препаратами, що містять мідь, в період вегетації.

Судинний бактеріоз. Збудник хвороби Xanthomonas campestris. Хвороба проявляється на дорослих рослинах, найбільш характерними ознаками є пожовтіння листя та почорніння жилок. Хвороба поширюється переважно із зараженим насінням. Сильно розвивається бактеріоз у теплу дощову погоду.

Заходи боротьби

1. Термічна обробка насіння.

2. Дотримання правильної сівозміни. (див. вище).

 

Кіла

Заходи боротьби Внесення в землю фунгіцидів, що містять сірку під час висадки розсади.

 

 

Назад до списку