Капуста – дуже корисний і смачний овоч. Кількість страв, які можна з неї приготувати, неможливо запам'ятати і перерахувати. Селекціонерами виведено достатню кількість сортів цього овоча. Агротехніка передбачає вирощування капусти у відкритому ґрунті і в теплиці. Найбільш поширеним є перший спосіб.…
Захворювання зустрічається в теплицях епізодично і, як правило, стає найбільш помітним лише в осінній період. Уражені рослини вкрай рідко гинуть, частіше при розвитку захворювання зменшується фотосинтетична поверхня листя. Зрідка пошкоджуються і плоди, які стають непридатні до реалізації.
Симптоми. Патологічний процес починається на старому листі з появи обмежених жилками незграбних чорних або темно-бурих плям на листі.
Надалі захворювання частіше переходить на плоди і рідше - на стебла. У розташуванні плям не виявляється закономірності, вони розростаються в діаметрі до 20 мм, набуваючи округлу форму Ні плодах плями спочатку водянисті, поступово темніють, з більш світлим центром, покритим чорним плесневідним нальотом.
Біологія патогена. Конідії в ланцюжках, булавоподібні, подовжені або веретеновідние, бурі, 32-82х7-24 мкм, з 3-7 поперечними і 1-3 поздовжніми перегородками.
Патоген зберігається до нового сезону на рослинних рештках, де розвивається сапротрофного. У сприятливих умовах (при наявності крапельної вологи) патоген здатний проникати в рослину, де розвивається не тільки в поверхневих, але і в більш глибоких тканинах.
Заходи захисту. Ретельне видалення рослинних залишків, пропарювання або хімічна дезінфекція грунту зменшує кількість інфекції. Профілактичне обприскування рослин препаратами з групи стробіллурінов ефективно стримує розвиток захворювання на 2-3 тижні; використовувати препарати можна не більше 2 разів за сезон або спільно, або чергуючи з обприскуванням контактними препаратами, (Тіовіт Джет або Кумулус).