У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

ЧОМУ НАСІННЯ ЦУКРОВОЇ КУКУРУДЗИ МОЖЕ ДАВАТИ ПОГАНІ СХОДИ?

Ефект всіх трьох мутантних генів, який використовується для створення гібридів цукрової кукурудзи, полягає в зниженні інтенсивності утворення крохмалю і підвищенні вмісту вільних цукрів в достигаючому насінні. У носіїв мутації su1 - (шугарі - 1) вміст цукрів в зерні технічної стиглості становить 4 - 6%, у носіїв мутації se - (шугарі енхансер) - 6 - 8%, а у носіїв мутації sh2 - (шранкен - 2) - 8 - 12%. Серед них гібриди так званої «над цукрової» кукурудзи на основі мутантного гену sh2 - (шракен - 2) вирізняються найбільш високими споживчими властивостями і саме вони домінують на міжнародному ринку.
Однак високий вміст цукрів у гібридів цього типу супроводжується практично півтора кратним зниженням вмісту крохмалю з зрілому насінні. Добре відомо, що у кукурудзи саме крохмаль є основною запасною сполукою насіння і його розпад в основному і забезпечує процеси проростання і первинного росту рослин аж до їх виходу на поверхню ґрунту.
Розпад крохмалю є процесом, який потребує достатньої кількості вологи і сприятливої температури ґрунту. І, якщо ці умови не виконуються, інтенсивність розпаду крохмалю знижується, а процеси проростання та первинного розвитку пригнічуються.
Насіння цукрової кукурудзи на основі мутації sh2 містить у півтора рази менше крохмалю, ніж насіння кукурудзи звичайного типу, а якщо проростання здійснюється і за умови знижених температур, виникає ефект пригнічення проростання та первинного розвитку рослин, викликаний вже не одним, а двома чинниками.
В цьому випадку зниження інтенсивності проростання викликається об’єктивними причинами навіть за умови кондиційності насіння і незалежно від діяльності фірми-оригінатора насіння. Така ситуація найчастіше складається при ранньому посіві і холодній весні, коли не забезпечується оптимальний температурний режим проростання.
Ми можемо тільки порадити сіяти насіння кукурудзи, особливо «над цукрової» лише при досягненні температури ґрунту не менше 12оС, забезпечувати прикатування посіву і, за можливістю, його полив з боронуванням після утворення підсохлого верхнього шару ґрунту.
Бажаємо вам успіху та гарного врожаю!

Назад до списку