У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Технологія вирощування огірка

БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ

Огірок (Cucumis sativus) -однорічна рослина дуже вимоглива до умов середовища і, насамперед, до тепла. Насіння огірків не проростає при температурі нижче 12 – 13℃. При температурі повітря 14℃ сходи з'являються через 15 днів, при 18 ℃ – через 7, а за температури 22-23℃- через 5 днів. Оптимальною для проростання насіння є температура 25℃. Навіть незначні заморозки (0-2℃) вбивають рослини. Тому обробіток огірків у відкритому грунті можливе лише протягом безморозного періоду. Негативно впливають на ростові процеси та дуже високі температури (більше 40℃).

Висока вимогливість огірків до вологості ґрунту та повітря. Найкраще культура огірка вдається при великій вологості повітря та ґрунту, при порівняно високих температурах дня та ночі.

Таким чином, для нормального росту та розвитку рослин огірків потрібна наявність добре забезпечених вологою родючих пухких ґрунтів, підвищеної (25-30)℃) температури та високої відносної вологості повітря.

Ґрунти, попередники і місце в сівозміні

Для отримання високих та стійких урожаїв необхідний правильний підбір ділянок та відповідних попередників. Найкращими ґрунтами є супіщані, легкі або середні суглинки, добре заправлені органічними та мінеральними добривами. Не придатні для обробітку огірка ґрунту з близьким рівнем ґрунтових вод та високим рівнем Ph. Огірки краще розвиваються при слабокислій або нейтральній реакції ґрунту.

В овочевому сівозміні хорошими попередниками для цієї культури є:

- багаторічні трави,

- озима пшениця,

- томати,

- цибуля,

- морква,

- перець,

- Капуста.

Не рекомендується використовувати як попередник гарбузові культури (огірок, кабачок). У сівозміні огірки повертають на колишнє місце не раніше, ніж через 4 роки, щоб уникнути масового поширення хвороб, особливо фузаріозного в'янення, антракнозу, бактеріозу.

Під літні посіви, що мають місце на півдні в умовах зрошуваного землеробства, рекомендується відводити поля, що звільнилися з-під ранніх овочевих культур (рання картопля, горох на зелений горошок, рання капуста). Огірки - добрий попередник для більшості овочевих культур.

 

ОСНОВНА І ПЕРЕДПОСІВНА ПІДГОТОВКА ҐРУНТУ

Підготовку ґрунту під посів огірків проводять з урахуванням типу ґрунту, ступеня засміченості та виду попередника.

Осінь

Сильно засмічена ділянка

  • Дискування ділянки, глибина обробки – 8-10 см.
  • Лусіння пошарове, глибина обробки – 8-10 см, 12-14 см.
  • Внесення добрив (Р і К) та фосфогіпсу.
  • Планування ділянки.

Весна

  • Боронування в один або два сліди, залежно від стану ділянки, глибина обробки – 4-5 см.
  • Внесення добрив (якщо вони не вносилися восени).
  • Культивація, глибина обробки – 10-12 см.
  • Передпосівна культивація, глибина обробки – 4-5 см.
  • Посів.
  • Прикочування.

ПІДЖИВЛЕННЯ

Дози мінеральних добрив потрібно моделювати згідно з результатами аналізів ваших ґрунтів, вмісту в них азоту, фосфору, калію.

Швидко зростаюча огіркова рослина висуває високі вимоги до елементів живлення в грунті. Це обумовлюється, головним чином, щодо слаборозвиненої кореневої системи. Протягом вегетації вони споживають найбільше калію, потім азоту і менше фосфору. На початку вегетації рослини засвоюють інтенсивніше за інші елементи азот, а в період утворення батогів і плодоношення – калій. Найбільший урожай на чорноземах забезпечує внесення органічних добрив (40-50 т/га). Огірки для формування врожаю 30 т споживають залежно від сортів:

- азоту – 75 – 105 кг

- фосфору – 30-48 кг

- калію – 120-150 кг.

Незважаючи на значне споживання елементів живлення культурою огірка, засвоєння залежить від концентрації солей у ґрунтовому розчині. Особливо чутливі рослини до надлишку хлору та високого рівня рН. Надходження поживних речовин у розчин має бути поступовим, у міру використання їх рослиною. Чималу роль цієї культури грає також достатнє харчування вуглекислотою. Тому огірки найкраще ростуть і дають найвищі врожаї під час заправлення ґрунту високими дозами органічних добрив (40-50 т/га).

 

Поверхневе зрошення

При поверхневому зрошенні для середньозабезпечених ґрунтів за умови, що органічні добрива не вносилися, можна порекомендувати такі дози добрив: N100 P90K150*.

При поливі дощуванням, внесення добрив найкраще поділити на три періоди:

Основне внесення. Восени під оранку внести всю дозу органічного добрива, а також фосфорні та калійні безхлорні добрива – половину загальної дози. Для цього слід внести комплексне безхлорне добрива Урожай NPK 4-19-19 (ЗАТ «УкрАгро НПК») у дозі 270 кг/га фізичної ваги.

Передпосівне добриво. Навесні, під передпосівну культивацію, з метою забезпечити рослину живленням у перший період росту та розвитку, рекомендуємо застосувати 220-250 кг/га комплексного добрива Урожай NPK 22-8-8.

Підживлення. Проводять 2-3 підживлення в період вегетації, приурочуючи їх до найвідповідальніших фаз розвитку (бутонізація та початок цвітіння огірка). Ефективність підживлення підвищується, якщо їх проводять одночасно з поливом.

-1-е підживлення – Урожай NPK 18-6-12 в дозі до 170 кг на 1 га посівів.

-2-е підживлення – Добриво Урожай NPK 8-4-21, доза якого повинна становити 250 кг/га.

Якщо підживлення проводити складно (відсутність техніки в потрібний період, проблеми з водою), то норму мінерального харчування краще розподілити між основним та передпосівним внесенням. При внесенні повних доз органічних добрив норми мінеральних добрив перераховуються з урахуванням вмісту поживних речовин та коефіцієнта засвоюваності.

Схема внесення добрив при зрошенні дощуванням

Характер внесення

N

P2O5

K2O

1

Основне

 

50

50

2

Передпосівне

50

20

20

3

1 підживлення

30

10

20

4

2 підживлення

20

10

50

 

Крапельне зрошення

На краплинному зрошенні відмінні результати отримують при використанні стандартної технології внесення добрив - основне внесення - підживлення протягом сезону вегетації добрива вносяться методом фертигації. В основне внесення найчастіше дають фосфор та калій Р50 К50*. Для основного внесення можна використовувати різні форми мінеральних добрив, що не розчиняються, які не підходять для систем краплинного зрошення. З цією метою можна застосовувати як прості односторонні добрива, так і комплексні добрива Урожай. Добре розчинні добрива (амм. Селітра, карбамід) вносяться як підживлення через систему краплинного зрошення. Внесення мінеральних добрив у систему крапельного зрошення дозволяє підтримувати у ґрунті необхідний рівень вмісту елементів живлення.

 

Норми добрив для фертигації в кг/га/день поділяють на три періоди вирощування овочевих культур:

1-й – від посадки (посіву) до наростання достатньої вегетативної маси;

2-й – від початку цвітіння до початку зав'язування плодів;

3-й – період масового плодоношення, до завершення збирання.

За відсутності основного внесення розроблено рекомендації щодо застосування добрив тільки з фертигацією в кг/га/день по днях вирощування.

Для більш точного складання рекомендацій щодо внесення добрив слід обов'язково керуватися результатами агрохімічного аналізу ґрунтів.

Важливе місце у системі збалансованого харчування займають мікроелементи. Мікроелементи найкраще вносити в систему краплинного зрошення, але, якщо немає такої можливості, можна вносити як позакореневе підживлення. Листове підживлення не тільки доповнить кореневе харчування, але й скоригує харчування, коли кліматичні умови заважають достатньому поглинанню поживних речовин через корінь або коли потрібна швидка дія добрив. Листове підживлення – гарний засіб для стимуляції фізіологічних процесів, таких як формування зав'язі, розвиток квітки, підвищення стійкості до захворювань. Застосування листових підживлень можна поєднати з обробками ЗЗР. Для огірка добре себе зарекомендували підживлення кристалоном, вуксалом. При роботі з кристалоном:

- Перше підживлення проводиться до початку цвітіння блакитним кристалоном для нарощування вегетативної маси.

- Друге підживлення проводиться в період масового цвітіння білим кристалоном для поліпшення плодоутворення.

- ІІІ підживлення проводиться спеціальним кристалоном для компенсації дефіциту мікроелементів.

Норма для листового підживлення становить 1-2 кг/га (300-800 л води).

Замість кристалону підживлення можна проводити вуксалом, не менше трьох за сезон вегетації такою ж нормою.

- розрахунки добрив дано у перерахунку на Р2О5 та К2О.

ПОСІВ

Хороші сходи огірка дуже залежать від температури ґрунту. Висівати огірки слід після того, як ґрунт достатньо прогріється і мине небезпека загибелі сходів від заморозків. Якщо температура очви в момент посіву менше +12℃, для появи сходів потрібно більше часу, паростки з'являються слабкими і чутливішими до грибкових захворювань. Мінімальна температура ґрунту для посіву огірка +15℃.

Норма висіву змінюється залежно від способу посіву, стану ґрунту, сорту. Висів зазвичай проводиться овочевими сівалками. В останні роки все більш широке застосування при сівбі огірків отримують сівалки з висівним апаратом для нормованого висіву. Сівалки такої конструкції дозволяють розподілити насіння в рядку на рівні відстані з хорошим їх закладенням. При цьому скорочується норма висіву насіння і майже повністю усувається необхідність подальшого проріджування сходів. Норма висіву насіння огірка коливається від 1 до 1,5 кг/га (30-40 тис. Насіння).

Глибина загортання – 2-3 см. Схема посіву може бути стрічковим та однорядковим. На поверхневому зрошенні міжряддя менш широкі, на краплинному зрошенні міжряддя ширші. Для слаборослих сортів та гібридів можливе загущення до 50 тис. рослин на гектар. Схеми посіву залежить від використовуваних засобів механізації.

 

ДОГЛЯД ЗА ПОСІВАМИ

З появою першого справжнього листа на посівах, за потреби, потрібна проривка сходів. Відстань між рослинами в рядку має бути 25-30 см. Одночасно із проривом зайвих рослин видаляють і бур'яни в рядах. Після прополювання міжряддя обробляють культиватором КРН-4,2. При першій культивації можна розпушувати і вузькі та широкі міжряддя, а за наступних – 6-8 см. Через підвищену чутливість огірків до вітру їх слід розміщувати, особливо при вирощуванні на шпалері, на захищеній від вітру площі. Як захист від вітру, можна використовувати кулісні посіви кукурудзи та сорго. Ряди вітрозахисних культур мають у своєму розпорядженні через 10-12м, залишаючи смуги для обробітку огірка. Ширина смуг може змінюватись в залежності від застосовуваних засобів механізації (обприскувачі).

Для підвищення польової стійкості, скорочення термінів дозрівання, збільшення врожаю та покращення товарного вигляду використовуються регулятори зростання Івін та Емістім С, рекомендовані АТ «Високий урожай».

 

СПОСОБИ ТА ТЕХНІКА ПОЛИВУ, ПОЛИВНИЙ РЕЖИМ

Стійкі високі врожаї огірків хорошої якості можна отримати лише за умови організації регулярного зрошення з урахуванням впливу його на температурний режим, вологість ґрунту та повітря.

Дощування

При поливі дощуванням, залежно від погодних умов, має бути зроблено хоча б 3-4 поливи, а краще за 6-10 нормою 250-400 куб. м/га.

До цвітіння огірки слід поливати при зниженні вологості ґрунту в шарі 0-30 см до 70% ППВ. У період масового цвітіння та плодоутворення, вологість не повинна опускатися нижче 80% ППВ у шарі 0-50 см.

Особливо обережно потрібно ставитися до поливу при низькій температурі, не допускати перезволоження, щоб не спровокувати розвиток хвороб.

 

Крапельне зрошення

Найбільш досконалим способом поливу на сьогоднішній день є крапельне зрошення. При цьому способі поливу вода надходить безпосередньо в зону кореневої системи і з найбільшою ефективністю використовується рослинами, так як випаровування йде лише через рослину, зволожується не вся поверхня ґрунту, а лише смуги певної ширини. Це дає економію води, перешкоджає сорту бур'янів, зменшує витрати на підтримання ґрунту у чистому від бур'янів стані.

 

Система крапельного зрошення монтується до посіву, щоб мати можливість зробити своєчасний полив та отримати дружні, вирівняні сходи. Наступні поливи слід починати з фази 3-4 справжнього листя, щоб сформувати потужнішу і глибоко залягаючу кореневу систему. У період утворення батогів поливна норма має бути не дуже високою, близько 25-30 куб м/га. У міру зростання вегетативної маси поливна норма поступово збільшується. Пік поливів припадає на період масового цвітіння та плодоношення. У цей період поливна норма з урахуванням коефіцієнта випаровування повинна бути в межах 60-70 куб м/га. Крапельне зрошення дозволяє не тільки економно витрачати воду, але і вносити збалансовану кількість азоту, фосфору і калію, інших елементів живлення з урахуванням фаз росту рослин.

Подачу поживного розчину, через систему краплинного зрошення, здійснюють або протягом циклу поливу, або в середині-кінці циклу, але так, щоб в кінці циклу обов'язково зробити промивання системи краплинного зрошення.

 

ЗАХИСТ ВІД ШКІДНИКІВ І ХВОРОБ

КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ШКІДНИКІВ І ХВОРОБ, ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З НИМИ

 

Ґрунтові шкідники

У відкритому ґрунті молоді рослини огірка нерідко ушкоджуються дротяником, личинками паросткової мухи.

У боротьбі з дротяником, мурахами та личинками паросткової мухи рекомендується обробка препаратами:

Конфідор В.Р.К. -0.25 л/га

Золон, к.е.- 1л/га

Карате Зеон 050 CS, к.е – 1.5 л/га

Система крапельного зрошення дозволяє максимально заощаджувати засоби захисту рослин. Чисельність ґрунтових шкідників зменшується, якщо насіння оброблено фентіурамом.

 

ШКІДНИКИ

Боротьба з кліщем, трипсами, попелицею, клопом проводиться препаратами

Талстар - 0,48-0,72 л/га

Актеллік – 0,3 – 1,5 л/га

Карате Зеон – 0,1 л/га

 

Трипси

У південних районах з'являються травні. Шкодять протягом усієї вегетації. На листі з'являються білуваті плями, які при сильному пошкодженні зливаються, внаслідок чого листя всихає. У цьому рослини помітно знижують свою продуктивність. З появою трипсів проводять хімічні обробки інсектицидами:

Актеллік 500ЄС, к.е – 0,3 – 1,5л/га,

Конфідор 20% в.р.к - 0,25 л/га,

Карате Зеон 050 CS, к.е – 0,1 л/га

Інгавіт в.р.к – 0,4 л/га.

Ексірель

 

Кліщі

Комаха овальної форми, сірувато-зеленого або оранжево-червоного кольору. Поселяються кліщі з нижнього боку листа та висмоктують сік. Протягом вегетаційного періоду павутинний кліщ за умов України дає до 12 генерацій. У посушливе літо рослини, які сильно пошкоджені кліщами, гинуть. Пошкоджене листя поступово буріє і засихає. Боротьба з кліщем проводиться акарицидами:

Актеллік 50% к.е – 1л/га

Талстар 10% к.е. - 0,72 л/га

Омайт 200гр/га

 

Попелиця

Комаха довжиною 2-3 мм. Скупчуються групами з нижнього боку листа або зелених пагонах. Висмоктують сік із рослин, часто сильно деформуючи листя, пагони та плоди, пригнічуючи та послаблюючи рослини, знижуючи їх урожайність, що може призвести до передчасної загибелі рослин. Заходи боротьби:

Конфідор 20% в.р.к. - 0,25 л/га

Карате Зеон 050 CS, к.е – 0,1 л/га,

Актара 25 WG – 0,08 кг/га,

 

Клоп

Комахи, що несуть, зустрічаються з кінця квітня до середини вересня. Пошкоджують верхівки пагонів, молоді листочки, бутони, що призводить до формування потворних зав'язей, скручування та засихання листя.

 

ХВОРОБИ ОГІРКА

Найбільш поширеними хворобами огірків є: пероноспороз, борошниста роса, антракноз, бактеріоз, фузаріозне в'янення. З появою на листі перших ознак хвороби рослини обробляють фунгіцидами:

Превікур 607СЛ В.Р. - 2г/га,

Квадріс 250 SC - 0,6 л/га,

Топаз 100 ЄС – 0,15 л/га

Рідоміл Голд МЦ 68 WG – 2,5 кг/га

Альетт 80% с.п. - 2кг/га

Акробат МЦ 69% с.п. - 2кг/га

Байлетон 2,5 кг/га

Метаксіл 3.П. - 2,5 кг/га

рекомендоване фірмою «Кемілайн Агро», препарати міді – 2-3 кг/га.

Контактні та системні фунгіциди необхідно чергувати, а також чергувати препарати з різною діючою речовиною, щоб уникнути резистентності.

Зменшити ступінь ураження бактеріозом можна за допомогою термічної обробки насіння (температура – ​​60-70 градусів, рекомендується обробка в лабораторних умовах), рекомендується також обробка насіння сірчанокислим цинком. Під час роботи з отрутохімікатами необхідне дотримання заходів безпеки та термінів очікування.

Пероноспороз

Найсильніше виявляється у вологу погоду. Уражені рослини відстають у зростанні, на листі утворюються жовті плями, які з часом коричневіють. На нижній стороні листа з'являється спороношення буро-сірого кольору. При виникненні сприятливих умов розвитку хвороби чи з появі перших ознак захворювання необхідно провести обробку фунгіцидами:

Акробат МЦ 69% с.п. - 2кг/га,

Альетт 80% с.п. - 2кг/га

Рідоміл Голд МЦ – 2,5 кг/га,

Квадріс 250 SC – 0,6 л/га,

Курзат Р с.п. - 3 кг/га,

Превікур 607СЛ в. - 2л/га

 

 

Мучниста роса

Спалах хвороби спостерігаються з настанням стійкої спекотної погоди. Борошниста роса вражає листя, утворюючи на них білуваті плями, які в міру збільшення покриваються борошнистим спороношенням. За певних умов листова пластинка може покритися повністю спороношенням і загинути. Заходи боротьби:

Байлетон 25% п.п. - 0,3 кг/га

Топсін М, с.п. - 0,8-1,0 кг/га

Квадріс 250 SC – 0,6 л/га

 

Антракноз

Хвороба вражає листя, стебла, плоди. Симптоми хвороби на листі проявляються у вигляді жовтих або коричневих округлих плям діаметром 2-3 см. Надалі на плямах, найчастіше поблизу жилок, утворюється білуватий наліт, пізніше листя буріє і засихає, стаючи хіба що обвугленим. Плями на плодах вдавлені, схожі на виразки, що згодом чорніють. Уражені плоди зморщуються, чорніють, загниють, стають неїстівними. У прикореневої частини стебел рослини часто гинуть. Заходи боротьби: застосовуються медьсодержащие препарати –Курзат Р 3кг/га, Медян Екстра 3л/га

 

Бактеріоз

При вологій та теплій погоді симптоми хвороби можуть проявитися у вигляді світло-коричневих плям по краях листя. На справжньому листі утворюються маслянисті, потім коричневі незграбні плями між жилками. На нижній стороні листа можуть з'явитися крапельки каламутної жовтуватої рідини, в якій міститься безліч бактерій. Тканина всередині крапель засихає і фарбується. Зменшити ступінь ураження бактеріозом можна за допомогою термічної обробки насіння (60-70 градусів Цельсія), рекомендується також обробка насіння сірчанокислим цинком. Серенада 4л/га, Казумин 3л/га

 

СОРТА

Для промислової технології обробітку необхідно мати сорти або гібриди, що мають високу продуктивність, товарність, хороші засолочні якості плодів. Партенокарпічні сорти відрізняються від бджолозапильних тим, що вони утворюють плоди без запліднення. Генетично партенокарпічні сорти, завдяки їх подальшому поліпшенню за допомогою селекції, відрізняються ранньостиглістю та підвищеною врожайністю, а також високими смаковими якостями (відсутність гіркоти через стресові умови)

 

ПРИБИРАННЯ І ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ

Роботи з збирання врожаю огірків є найбільш трудомісткими. Огірки потрібно збирати регулярно. При запізнюванні зі зборами, у спеку великий відсоток урожаю втрачає товарну цінність. Запізнення зі зборами плодів спричиняє пригнічення рослин та ослаблення плодоношення. Щоб отримати якісну продукцію, що задовольняє всім вимогам фабрики, вибірки потрібно проводити щодня, не допускаючи переростків. У період масового збирання плоди, що переросли, необхідно обов'язково прибирати. Вони виснажують рослини, використовуючи додатково поживні речовини, отже, знижують урожайність. Щоб уникнути цього для збирання огірка на 1га, потрібно задіяти не менше 10-12 робочих.

КУЛЬТУРА ОГІРКА НА ШПАЛЕРІ

Культуру огірка на шпалері можна вести за допомогою висіву насіння та за допомогою висадки розсади. Щоб отримати продукцію більш раннього терміну дозрівання, потрібно використовувати розсадний метод з обов'язковим використанням плівкового укриття. Ідеальний вік розсади для висадки 20-25 днів (три справжні листки). У нашій зоні період висадки розсади посідає кінець квітня-початок травня. Без плівкового укриття висаджувати розсаду необхідно не раніше 5 травня, щоб уникнути пошкоджень навесні заморозками. До і після посадки рослин у відкритий грунт обов'язковий полив, щоб підвищити приживання розсади, і щоб звести кількість випадів до мінімуму.

Схеми посадки залежать від сорту чи гібриду огірка та від засобів механізації. Формувати рослини можна в одне стебло (врожай виходить більш раннім) або в два стебла (урожай пізніший за рахунок більшого навантаження на кореневу систему).

При веденні культури в одне стебло перших 3-4-х вузлах видаляють повністю плоди і пасинки, залишаючи одне стебло і листя, на 2-3-х наступних вузлах пасинки прищипують над першим вузлом. Далі пасинки вкорочують над 3-5-им вузлом, залежно від загущеності. Після того, як центральне стебло досягає вершини шпалери, його направляють усередину ряду. Потрібно сказати, що це формування лише рекомендоване. Формування можуть бути й іншими – ведення в одне стебло з регулярним пасинкуванням над 3-4 вузлом. Можливе також формування в одне стебло, з регулярним пасинкуванням. Операції з пасинкування проводити потрібно дуже акуратно, щоб рослина не страждала від пошкоджень (ран), нанесених робітниками, тому що рани – це ворота для інфекції.

Пасинкування потрібно проводити вчасно, доки пасинки не переросли, це полегшує роботу робітників та покращує загальний стан рослин. Окрім пасинкування має ще одна операція проводитися регулярно – заводка стебел, ця операція проводиться робітниками 1-2 рази на тиждень.

Установка опор провадиться з інтервалом 4-5м. Нижня дротяна натягується на рівні 20-30 см, верхня дротяна – 1,8 – 2 – 2,5м.

Найзручніше установку шпалери проводити за допомогою стовпчика, але якщо немає можливості механізувати процес, можна шпалеру встановлювати вручну, за допомогою ручного бура.

При вирощуванні огірка на шпалері система захисту зберігається такою самою, як і на горизонтальній культурі.

Вертикальна культура має свої переваги:

- економія площі.

- Можливість отримання вищого врожаю (50-60 т/га)

- спрощення системи обробок С.З.Р.

- Спрощення збирання врожаю.

Але, навіть з огляду на всі позитивні моменти ведення культури на шпалері, фермерам-початківцям не рекомендується починати роботу на великих площах.

Назад до списку