У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Буряк столовий. Догляд та вирощування у відкритому грунті

Вирощування столового буряка у відкритому грунті мало відрізняється від особливостей культивування інших рослин. Але все ж є певні нюанси, на які варто звернути увагу. Вони стосуються не тільки вибору насіння, але і правил догляду за коренеплодом.

Вибираємо землю

Підготовка грунту виконується восени. Варто вибрати родючу, легку землю з підвищеним вмістом азоту. Якщо грунт кисла, то її необхідно вапнувати.
Цей процес можна здійснити навіть навесні. Вирощування столового буряка у відкритому грунті повинно відбуватися із застосуванням добрив, у тому числі і гною. Також рекомендовано використовувати суперфосфат і золу.

При виборі ґрунту також варто звертати не деякі нюанси:

  • ділянка повинна перебувати під відкритим сонцем, інакше врожай буде мати погані смакові якості;
  • буряк добре розвивається на супіщаних і суглинкових ґрунті;
  • вона погано росте в землі, де до неї росли інші коренеплоди, такі як пастернак, морква, селера, схильні до таких же хвороб;
  • грунт, в якій до буряків були висаджені картоплю, огірки, помідори, кабачки ідеально підходить для її вирощування.

Також не рекомендується проводити посадку столового буряка два і більше рази на одному і тому ж місці. Це обумовлено виснаженням ґрунту, що негативно позначиться на якості врожаю. Її можна повертати на «старе» місце не раніше ніж через три роки.

Вибір сортів буряків залежить від багатьох факторів. Відіграє важливу роль і якість грунту. Також у цьому питанні варто виходити з очікуваного результату. Адже якщо для аграрія важливо зібрати урожай швидше за конкурентів, то в такому випадку варто звернути увагу на ранні сорти. Так, необхідно вибрати вирощування розсади, яку в майбутньому необхідно перемістити у відкритий грунт.

Ну а якщо метою посіву є отримання смачних, великих коренеплодів, то й насіння варто вибирати виходячи з відповідних критеріїв. Також важливим є якість посівного матеріалу. Компанія Lucky Seed реалізує насіння, що відрізняються високим відсотком проростання. Наше підприємство займає лідируючі позиції в Україні.

Правила догляду

Агротехніка вирощування буряків у відкритому грунті передбачає комплекс заходів, метою яких є отримання хорошого врожаю. В такому випадку важлива підготовка насіння. Їх попередньо замочують на кілька годин у воді кімнатної температури. Цей захід позитивно вплине на схожість насіння. Виходячи з рекомендацій фахівців, їх варто сіяти в землю на початку травня. А розсаду переміщати в грунт в середині цього місяця.

Для отримання хорошого врожаю необхідно регулярно здійснювати підживлення рослин. Перший раз грунт удобрюють, коли коренеплід досяг розміру волоського горіха. Регулярність застосування підживлення залежить від самого росту рослини та особливостей його розвитку.

Прибирання врожаю відбувається у вересні, адже зниження температури повітря негативно позначається не тільки на смакових якостях, але і на терміні зберігання коренеплоду.

Правильна технологія вирощування буряків у відкритому грунті допомагає отримати максимальний результат від витрачених зусиль. Тільки дотримуючись правил догляду, у аграрія вийде зібрати гарний врожай і отримати гідний прибуток.

Назад до списку