Без сумнівів, рослинна їжа корисна для організму. Однак варто задуматися, чи правильно ви вибираєте, зберігаєте і готуєте плоди овочевих культур. Наприклад, помідори, картопля і баклажани відносяться до сімейства пасльонових, в ряду яких є і отруйні рослини (дурман, беладона). Небезпеку для організму представляють алкалоїди, які можуть міститися як в плодах, так і в стеблах. Саме тому селяни за часів правління Петра I отримували отруєння, покуштувавши «чортові яблука». Це відбувалося через незнання того, що вживати в їжу потрібно бульби картоплі, а не її ягоди.
Якщо ви вирощуєте на ділянці овочі, які належать до цього сімейства, то після збирання швидше позбавляйтеся бадилля, щоб не створювати концентрацію токсичних речовин. Складайте залишки в компостну яму і відразу засипайте землею.
У плодах баклажанів теж утворюється соланін. Як уберегти організм від шкідливого впливу, мова піде нижче. Але відмовлятися від них не варто, оскільки м'якоть містить масу необхідних нутрієнтів, а готові страви мають вишуканий смак.
Період росту рослини триває довго, тому страви з баклажанів з'являються на столі лише восени. Звичайно, можна отримувати врожай і в теплиці, але насичений смак мають овочі, вирощені у відкритому ґрунті.
Немає, напевно, такої людини, яка не любить вживати їх в їжу. Кулінарами винайдено безліч рецептів! Це не дивно, адже баклажани смачні і корисні для організму. З настанням осіннього сезону включайте їх в раціон, і ви станете помітно стрункіше. Це відбувається за рахунок високого вмісту клітковини, а ось вуглеводів в них мало. Обмін речовин налагоджується, маса тіла знижується.
Перерахуємо корисні речовини, якими багаті баклажани:
Цей продукт відноситься до низькокалорійних, в 100 грамах м'якоті міститься всього 24 Ккал.
Вживання баклажанів допомагає:
Цей овоч вважається афродизіаком. Прийміть це до уваги і готуйте або замовляйте в ресторані страви з нього, вирушаючи на романтичне побачення.
Дбайлива господиня ніколи не покладе в кошик зіпсовані продукти. Але ж трапляється так, що кілька днів зберігання призводять до появи плям на овочах, гниття. Вживати їх у їжу небезпечно, краще не ризикувати, а відразу викинути. Справа в тому, що в перестиглих плодах баклажана утворюються алкалоїди. Вони можуть завдати непоправної шкоди організму. У разі отруєння з'являються такі симптоми:
Щоб цього не сталося, ретельно вибирайте овочі.
На що слід звернути увагу:
Зберігати баклажани в холодильнику не можна, тому що шкірка темніє, визначити якість продукту буде складно.
Невеликі плями потрібно зрізати, у перезрілих плодів чистять шкірку і видаляють насіння, так як в них-то і міститься соланін. Гіркоту усувають так: нарізані шматочками баклажани засипають сіллю, перемішують і залишають на 15-20 хвилин, після чого ретельно промивають водою.
Обов'язково додавайте до раціону цей овоч, робіть заготівлі на зиму, адже користь його незаперечна. А як уникнути шкідливого впливу, ви тепер знаєте.