Всі коренеплоди вважаються надзвичайно корисними продуктами харчування. Буряк має не тільки унікальні смакові якості, але і цілющі властивості. Богатирі на Русі вживали його регулярно, вважаючи, що він дає силу і попереджає недуги. Буряковий сік застосовували Авіценна і Гіппократ для лікування хворих людей.
Різноманітність кулінарних страв, де використовується цей коренеплід, задовольняє запити навіть вибагливих гурманів.
Буряк є легкозасвоюваним продуктом, застосовується в дієтичному харчуванні. Його енергетична цінність замала — в 100 грамах всього 43 ккал. Комбінація корисних речовин дозволяє використовувати буряк як загальнозміцнюючий засіб. Народні цілителі радять вживати його для лікування:
М'якоть буряка містить клітковину і проносні компоненти, які нормалізують перистальтику кишківника. Свіжовичавлений сік допомагає позбутися від нежиті. Все це відбувається завдяки наявності корисних нутрієнтів:
Вуглеводи в продукті складають всього 1%, що дозволяє вживати його людям, які страждають на цукровий діабет. Хочете позбутися від зайвої ваги? Включайте бордовий коренеплід в щоденне меню, це допоможе нормалізувати обмін речовин.
Будь-який продукт може принести користь або погіршити стан при різних захворюваннях. Деякі речовини негативно впливають на органи і системи, якщо функції останніх порушені.
Сирий буряковий сік категорично не можна вживати при:
Варений буряк не подразнює стінки шлунку, тому може застосовуватися при порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту і сприяти відновленню функцій системи. Свіжовичавлений сік не можна вживати відразу навіть здоровій людині. Це може призвести до спазму судин, зниження артеріального тиску, уповільнення серцевого ритму. Отриману віджиманням рідину з м'якоті буряка відстоюють протягом 3–4 годин, при необхідності розбавляють водою або відварами трав, а потім вживають певну кількість, без міри її пити не можна. Докладні рекомендації вказані в рецептах народної медицини.
Всі соки, приготовані в домашніх умовах, потрібно розводити водою, оскільки вони є концентрованими і можуть викликати неприємні симптоми. Уважно ставтеся до свого здоров'я і пам'ятайте, що продукти можуть приносити користь і шкоду, головне — знати, як їх правильно вживати.