У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Пекінська капуста. Догляд та вирощування у відкритому грунті

Пекінська капуста – однорічний овоч з циліндричним качаном, який може бути як пухким, так і щільним. Це рослина вирощується на захищеному чи закритому грунті. Цей вид культивується в Україні нещодавно, але вже полюбився споживачам завдяки соковитості і смаку, не має гірчинки. Фахівці серед інших позитивних якостей овоча відзначають його невибагливість. Вирощування пекінської капусти у відкритому грунті не вимагає особливих навичок, але свої нюанси є і в цій справі.

Загальні відомості

Цей вид капусти стали вирощувати в Китаї ще в V столітті, потім овоч отримав поширення і в Японії. За багато років культивування пекінської капусти з'явилося безліч її гібридів.

У Європі цей овоч з'явився в XVIII столітті. Деякі з сортів петсай (так називають його в Китаї) відрізняються підвищеною врожайністю. Вживається він в будь-якому вигляді. «Пекінку» рекомендують людям, яким прописано дієтичне харчування. Страви, приготовлені з неї, бажано вживати при гастриті і шлунковій виразці.

Особливості агротехніки

Практикується вирощування пекінської капусти у відкритому грунті та в теплицях. Це стійка до холоду рослина, котру можна вирощувати при температурі яка злегка перевищує нуль градусів. Для проростання сходів потрібно багато світла. Грунт, в якому рослина вирощується, повинний постійно зволожуватися. Полив культури проводять методом дощування. Качан формується приблизно за 2 місяці.

Технологія вирощування пекінської капусти у відкритому грунті передбачає забезпечення оптимальної температури від 15 до 20 градусів Цельсія. Не доводиться чекати великого врожаю при пересиханні грунту і в сильну спеку. Квітконоси цілком можуть з'явитися передчасно, якщо світловий день буде збільшено. А це нерідко призводить до того, що качани виростають невеликими і сухими, тому терміни посіву повинні вибиратися оптимально. Висівання насіння виробляють у квітні-липні (друга половина місяця), коли світловий день коротшає.

Термін дозрівання становить від 7 до 12 тижнів. Розрізняють листові сорти, які відрізняються більш швидким дозріванням, і качанові, що мають цінні смакові якості.

Висадка насіння

Необхідно вибрати найбільш освітлену ділянку, тому що тільки там зможе дати максимальний урожай пекінська капуста. Вирощування у відкритому ґрунті в Україні не вимагає попереднього замочування насіння. Ідеальні її попередники – це:

  • часник;
  • цибуля;
  • картопля;
  • огірки;
  • боби;
  • зернові культури.

А ось за якими культурами вирощувати петсай вкрай не рекомендується: білокачанна капуста, томати, редиска.

Велике значення має підготовка лунок, які повинні розташовуватися приблизно в 30 см один від одного. В них обов'язково потрібно додати:

  • розчин перегною – приблизно пів-літра;
  • сечовину – 1 ст. л.;
  • золу – 2 ст. л.

Насіння розміщуються на глибину 2 см, а грядки накриваються плівкою.

Якщо підготовка і сам процес вирощування будуть проводитися за всіма правилами, можна чекати гарного врожаю.

Сьогодні на ринку існує великий вибір сортів капусти, але більшість віддають перевагу саме петсай. Вирощування розсади цього виду – досить складний процес, тому багато хто воліє йому висівання насіння.

Правила догляду за рослиною:

  • забезпечення поливу;
  • здійснення підживлення;
  • обробка грунту золою (від шкідників).

Компанія Lucky Seed займається продажем насіння різних видів капусти вже досить давно. Вона зарекомендувала себе з позитивної сторони, і саме її продукції, яка окліматизована до погодних умов конкретних регіонів України та відрізняється високою схожістю, віддає більшу кількість покупців.

Назад до списку