У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Підготовка насіння помідорів до висадки у відкритий грунт часто викликає питання навіть у досвідчених городників. Це пов'язано з різноманіттям сортів, в тому числі нових, з особливостями клімату і грунту. Найчастіше вибір починається з показників термінів дозрівання і висоти стебла. Для відкритого грунту підходять всі типи:

  • слаборослиє (супердетермінантние), скоростиглі;
  • середньорослі (детермінантні), ранні, з обмеженим плодоносінням;
  • високорослі, кучеряве (індетермінантні), зазвичай теплолюбні і з більш пізніми термінами дозрівання, вимагають пасинкування.

Форма, розмір, колір, смак, урожайність - питання переваг і цілей вирощування плодів.

Вибір насіння помідорів

Для того щоб не помилитися, потрібно врахувати особливості ділянки, на якому будуть вирощуватися овочі. Селекціонери рекомендують вибирати гібриди, оскільки вони менш вимогливі і більш стійкі до хвороб. До того ж такі сорти зберігають найкращі якості схрещується видів.

Купуючи насіння, необхідно уточнити термін їх зберігання. Після трьох років схожість значно знижується.

Передпосівна обробка

Основним джерелом інформації щодо підготовки та вирощування є інструкція на пакеті з насінням. Про те, що матеріал оброблений і готовий до посадки, попереджає виробник. Коли такого зауваження немає, насіння необхідно замочити в антисептику і помістити в живильне середовище.

Перед обробкою матеріал для посадки потрібно перебрати вручну, щоб видалити явно безплідні насіння. Позбутися від пустотілих допоможе сольовий розчин: 1 ст. л. солі на склянку (250 мл) води.

Спливли зразки зазвичай виявляються бракованими. Результат буде точніше після десяти хвилин відстоювання (під час розмішування спливають навіть якісні).

Для подальшого знезараження і протруювання залишилися насіння томатів беруть слабкий розчин (1%) марганцівки, в нього поміщають посівний матеріал на 20-30 хв. Завершити процес можна замочуванням протягом трьох годин в розведеною соді (1 ст. Л. На 1 л води).

При зміні розчинів насіння необхідно промивати чистою водою.

Для гібридних же сортів пряма висадка в грунт без попередніх процедур знезараження не стане критичною. Можна як і раніше розраховувати на хорошу плодоношення.

З метою підвищення врожайності за добу перед висаджуванням посівний матеріал рекомендують замочити в живильному розчині. Це можуть бути гумінові калійні або натрієві підгодівлі, промислові суміші, народні засоби (мед, сік алое, деревна зола). Після такої підготовки промивка не потрібно, лише просушка.

Хитрощі хорошого врожаю

Ті, хто займаються вирощуванням овочів серйозно, нерідко висаджують в грунт вже пророщену заготовку.

Щоб підвищити стійкість томатів до можливих перепадів температури, проводиться гарт насіння, що надзьобалося. Для цього їх поміщають на добу в холодильник.

Хороший урожай залежить від багатьох факторів, і якість посівного матеріалу займає одну з перших позицій. Тому підготовку до нового сезону необхідно починати з вибору надійного продавця.

Назад до списку