У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Як виростити томати низькорослих сортів для відкритого й закритого ґрунту

Початківців, досвідчених городників і промисловців-аграріїв надзвичайно приваблює можливість отримувати високі врожаї помідорів протягом усього сезону. Для цього вони намагаються підібрати різноманітні сорти овочу, які були б пристосовані до різних умов. Дуже важливо освоїти вирощування низькорослих томатів у відкритому ґрунті й під плівкою.

Переваги низьких кущів

Саджанці «карлики» мають багато переваг, які дозволяють довгі роки утримувати верхівку популярності серед інших видів томатів. Зокрема:

  • для них не потрібно встановлювати додаткові опори з метою закріплення стебла у вертикальному положенні;
  • необов'язково проводити видалення пасинків першого порядку;
  • вдала селекційна робота спростила догляд і забезпечила стовідсоткову віддачу;
  • вони мають чудову опірність захворюванням і несприятливим погодним умовам.

Крім загальних якостей, кожен низькорослий вид томатів наділений ще й особистими, властивими тільки йому, позитивними якостями.

Правильно підібравши посадковий матеріал за термінами дозрівання, можна гарантувати безперервне рясне плодоношення на городі майже від весняних до осінніх заморозків. Ранній збір можливий вже на початку червня. Отримувати до столу «золоте яблуко» в кінці зими допоможе вирощування томатів у закритому ґрунті.

Що важливо знати про низькорослі томати

Культура дуже теплолюбна, чутлива до перепадів температури. Оптимально прийнятними для повноцінного її зростання вважаються +20 і +25 °С. Ґрунт теж повинен бути добре прогрітий. Вимагають низькорослі рослини й багато світла. Дефіцит одного з цих факторів провокує затримку розвитку квіток і переміщує зав’язування кисті від 4–5 листочка до 10–12 і вище. Якщо навколишнє повітря охолоджується до +10 °С, зростання також буде зупинено.

Рівень вологості теж не можна ігнорувати. Потреба у воді трохи різниться в залежності від періоду вегетації. На стадії маленької розсади полив помірний, під час формування зав'язі як для відкритого, так і для закритого ґрунту необхідно збільшити зволоження. У той час, коли плоди дозрівають, краще дотримуватися сухості.

Ідеально висаджувати скоростиглі низькорослі томати для відкритого ґрунту під тимчасове укриття, щоб убезпечити молоді паростки від впливів весняного нічного холоду.

Грядки влаштовуються на малих дачних ділянках компактно, формуючи рівні ряди насаджень – це спрощує догляд і збір стиглих плодів.

Як досягти стабільності врожаю при вирощуванні

Вибір низькорослих томатів для закритого ґрунту обумовлюється типом і розміром теплиці. Наявність постійного обігріву дозволить посіяти ранні гібриди з коротким вегетаційним періодом і отримувати прибуток поза сезоном. Середньо- і пізньостиглі помідори можуть стати послідовниками в тому ж приміщенні або використовуватися в парниках і неопалювальних тепличних будівлях.

Найбільшу увагу серед «карликів» здобули гібриди F1:

  • «Ураган» (скоростиглий з круглими плодами масою 80–90 грам);
  • «Магік» (вага одного томату – до 185 г);
  • черрі «Червона шапочка», «Каченя» (акуратні кульки в 20–30 г);
  • «Талісман» (ампельний для прикраси оранжерей);
  • сорти «Акварель», «Золотий потік», «Супермодель», «Червоне ікло», «Рябчик», «Раджа», «Аляска».

Розглядати переваги й недоліки кожного сорту детермінантної групи варто виходячи з технології вирощування томатів у закритому ґрунті та його пристосованості до звичайних городів.

Важливо враховувати особливості кліматичної зони й можливості забезпечення рослинам нормальної життєдіяльності.

Правильно визначитися з покупкою якісного сортового або гібридного насіння в Україні допоможе агропромислова компанія Lucky Seed, що займається реалізацією дрібних і великих партій матеріалу для посіву та наданням інформації.

Назад до списку