У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Особливості культури – томат.

Команда TM Lucky Seed підготувала для Вас цікаву статтю на тему: Особливості культури – томат, більше цікавої інформації ви можете знайти на нашому сайті http://luckyseed.ua/.

Особливості культури – томат.

Томаттеплолюбна однорічна культура, яка належить до сімейства пасльонових. Насіння томату починає проростати при температурі не нижче ніж 10-15 . За температури ґрунту 15 від висіву до сходів проходить 14-22 дні, а якщо вона нижча ніж 10 – насіння не проростає взагалі. Найбільш сприятлива температура для росту й розвитку рослин – 22-25 вдень і 15-18 ночі. Зниження температури в даний період призводить до затримки цвітіння, а при 10 гальмується і ріст самих рослин.

У порівнянні з іншими культурами томат менш вимогливий до вологи. Він розвиває потужну стрижневу кореневу систему. У безрозсадного томата за оптимальної вологості ґрунту основна маса кореневої системи розміщується в шарі 0-60см, а при розсадному способі вирощування – 0-30 см і рідко досягає 50 см. Томат найбільше вологи потребує в період масового формування плодів, так як її дефіцит у ней час призводить до опадання бутонів та зав’язі, затримки росту та утворення плодів на додаткових пагонах.

Ґрунти

Найкращими типами ґрунту для вирощування томата є супіщані та легкі суглинки, що добре прогріваються, багаті на перегній, з рівним рельєфом та нейтральним pH. Також ця культура добре реагує на слабокислі та слаболужні ґрунти. Менш придатні тяжкі перезволожені ґрунти, де томат вирощують на грядках та гребнях.

Кращими попередниками для томата є огірок, капуста після удобрення великою кількістю добрив, коренеплоди, цибуля. В польових сівозмінах – багаторічні трави, суміші однорічних трав на зелену масу, бобові культури, зима пшениця. Не рекомендується розміщувати томати після картоплі, перцю, баклажана, оскільки вони уражаються однаковими хворобами та шкідниками. Беззмінні посіви переносить погано і вже на третій-четвертий рік починає різко знижувати врожайність.

Томат вирощують двома способами:

  • Розсадним;
  • Безрозсадним способом;

Давайте розглянемо ці варіанти більш детальніше, почнемо з безрозсадного способу:

  • Посів

     При безпосередньому способі вирощування насіння томатів висівають в строки, які гарантують отримання дружних сходів та збереження їх від приморозків. В умовах півдня України це 25-30 квітня, в центральній частині України – 1-10 травня. За таких строків посіву сходи з’являються пізніше останніх заморозків. Зазвичай в умовах степу найбільш вірогідні заморозки бувають наприкінці квітня і до 2 травня. Зволікання з висівом знижує врожайність на 20-25 %. В умовах зрошення насіння томата, як правило, висівають на глибину 3-4 см. Схему висіву визначають у залежності від типу гібрида та умов вирощування. При крапельному зрошенні більш технологічно буде стрічкова схема посіву 90+50, 100+40, 180+30 см із відстанню між рослинами в ряду 30-35 см. Перевагою такого вирощування з великими проміжками між строками й стрічками є те, що збільшується площа яку можна обробити механічно, що зменшує затрати праці, знижує вартість поливної системи крапельного зрошення за рахунок розрідженої схеми прокладки поливних трубопроводів (один трубопровід всередині стрічки), створюються сприятливіші умови для збирання врожаю.

Висадка розсади

         Строки висадки розсади у відкритий ґрунт залежать від ґрунтово-кліматичних умов і призначення продукції. Для ранньої реалізації на свіжому ринку на півдні України розсаду висаджують у другій-третій декаді квітня. У північному степу – після 25 квітня, у лісостепу -5-15 травня, а на поліссі -10-20 травня. Для середніх строків плодоношення відповідно-1-15 травня, 10-20 травня та 15-25 травня.

Висадку розсади у відкритий ґрунт починають із ранніх гібридів та закінчують пізніми. Грунт до та після висадки добре зволожують. Через 3-4 дні на місця рослин, що не прижилися, підсаджують нові. Гарні результати дає використання касетної розсади і мульчі.

Схема висадки:

  • (30-40 + 140-150) x 35-40 см – для вирощування томатів для переробки;
  • (40+140) x 45-50 см для вирощування томатів на свіжий ринок.

Переваги Розсадного способу:

  • Отримання ранньої продукції.
  • Зменшення ризиків ураження весняними заморозками.
  • Регулювання густоти стояння рослин.
  • Можливість збору максимального вражаю.
  • Створення конвеєра при вирощуванні.
  • Можливість вирощування на ґрунтах, схильних до утворення ґрунтової кірки.
  • Зменшення пестицидних навантажень.
  • Заощадження на засобах захисту рослин, мікродобривах.

Недоліки Розсадного способу:

  • Потужність кореневої системи менша, ніж за прямого висіву.
  • Проходження стресового періоду після висадки розсади.
  • Додаткові витрати на субстрат і касету.
  • Процес висадки і транспортування розсади є трудомістким.
  • Необхідність створення спеціалізованих приміщень.
  • Потреба в наявності дорогих розсадосадильних машин.

         Пропонуємо Вам ознайомитись з нашою продукцією на сайті http://luckyseed.ua/, в нас ви найдете багато сортів насіння томату які можна вирощувати через розсаду та прямим висівом.

Назад до списку