У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Буряк: у чому небезпека сироїдіння

Всі коренеплоди вважаються надзвичайно корисними продуктами харчування. Буряк має не тільки унікальні смакові якості, але і цілющі властивості. Богатирі на Русі вживали його регулярно, вважаючи, що він дає силу і попереджає недуги. Буряковий сік застосовували Авіценна і Гіппократ для лікування хворих людей.

Різноманітність кулінарних страв, де використовується цей коренеплід, задовольняє запити навіть вибагливих гурманів.

Користь і калорійність

Буряк є легкозасвоюваним продуктом, застосовується в дієтичному харчуванні. Його енергетична цінність замала — в 100 грамах всього 43 ккал. Комбінація корисних речовин дозволяє використовувати буряк як загальнозміцнюючий засіб. Народні цілителі радять вживати його для лікування:

  • гіпертонії;
  • захворювань дихальної системи;
  • малокров’я і анемії.

М'якоть буряка містить клітковину і проносні компоненти, які нормалізують перистальтику кишківника. Свіжовичавлений сік допомагає позбутися від нежиті. Все це відбувається завдяки наявності корисних нутрієнтів:

  • антоціанів;
  • вітамінів (мг на 100 г): А — 0,01, В1 — 0,02, В2 — 0,04, В3 — 0,1, В6 — 0,07, В9 — 13, С — 10, Е — 0,1, РР — 0,2;
  • амінокислот;
  • мікро- і макроелементів: В, V, Fe, I, K, Ca, Co, Mg, Mn, Na, Cu, Mo, Ni, S, Р, F, Cr, Zn.

Вуглеводи в продукті складають всього 1%, що дозволяє вживати його людям, які страждають на цукровий діабет. Хочете позбутися від зайвої ваги? Включайте бордовий коренеплід в щоденне меню, це допоможе нормалізувати обмін речовин.

Кому шкідливо вживати буряк

Будь-який продукт може принести користь або погіршити стан при різних захворюваннях. Деякі речовини негативно впливають на органи і системи, якщо функції останніх порушені.

Сирий буряковий сік категорично не можна вживати при:

  • гастриті, коли кислотність підвищена;
  • виразковій хворобі;
  • нирковій недостатності;
  • сечокислому діатезі;
  • порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • остеопорозі;
  • нефропатії;
  • гіпотонії.

Варений буряк не подразнює стінки шлунку, тому може застосовуватися при порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту і сприяти відновленню функцій системи. Свіжовичавлений сік не можна вживати відразу навіть здоровій людині. Це може призвести до спазму судин, зниження артеріального тиску, уповільнення серцевого ритму. Отриману віджиманням рідину з м'якоті буряка відстоюють протягом 3–4 годин, при необхідності розбавляють водою або відварами трав, а потім вживають певну кількість, без міри її пити не можна. Докладні рекомендації вказані в рецептах народної медицини.

Всі соки, приготовані в домашніх умовах, потрібно розводити водою, оскільки вони є концентрованими і можуть викликати неприємні симптоми. Уважно ставтеся до свого здоров'я і пам'ятайте, що продукти можуть приносити користь і шкоду, головне — знати, як їх правильно вживати.

Назад до списку