У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Базилік. Догляд та вирощування в теплиці

Базилік — вибаглива рослина. Воно достатньо вимоглива до якості грунту і температурному режиму. Також рослина гине при появі заморозків. Тому доцільно вирощувати базилік в теплиці, а не на відкритому грунті.

Підготовка місця для вирощування

Перед висадкою посівного матеріалу необхідно зробити дренажну систему. Адже базилік може захворіти, якщо в грунті буде застоюватися вода. Також необхідно відповідально підходити до вибору землі, так як рослина любить удобрений і легкий грунт.

Немаловажними в технології вирощування базиліка в теплиці є наступні фактори:

  • хороше освітлення;
  • стабільний температурний режим;
  • регулярний полив;
  • повітропроникна грунт.

Також необхідно забезпечити хорошу вентиляцію приміщення і регулярно видаляти конденсат зі скла або поліетилену.

Рекомендації щодо висадки рослин

Перед посівом здійснюється підготовка базиліка. Для кращої схожості насіння необхідно замочити у воді на ніч. Це дозволить видалити товстий шар ефірного масла, який перешкоджає проростанню. Після, їх необхідно трошки підсушити, щоб посівний матеріал не злипався.

В борозенки глибиною — 1-2 см висівають насіння. Відстань між кожним рядком має не перевищувати 5 див. В процесі проростання необхідно здійснювати регулярний полив. Температура грунту не повинна бути нижче 22 градусів. У такому разі перші сходи можна очікувати вже на протязі 10 днів.

Рясний полив ґрунту рекомендується протягом першого місяця. Надалі його кількість необхідно скоротити. Підвищена вологість грунту може привести до хвороби паростків.

При поганій якості грунту необхідно здійснити підживлення рослин. Першу процедуру можна провести вже після утворення двох листків на стеблі. З цією метою використовують селітру або азотне добриво.

Розсаджують розсаду, коли вона зміцніє, на відстані 30 см один від одного. Після появи шостого аркуша необхідно причепити верхівку рослини, що дозволить попередити витягування стебла і посприяє формуванню гарних гілок з широкими листами.

Хвороби

Вирощування базиліка в теплиці передбачає регулярне розпушування грунту, що допоможе уникнути застою вологи. В іншому випадку коренева система почне гнити. Також подібне явище може утворитися при присутності прохолодної погоди.

При виникненні подібної хвороби рослина обробляється фунгіцидом або фундазолом. Якщо поразка сильне, то його необхідно видалити.

Базилік часто схильний знищення шкідниками. Їх приваблює насичений аромат, який виходить від рослини. Виправити ситуацію допоможе мульчування грунту.

Як виростити базилік у теплиці взимку? Для цього необхідно забезпечити рослини штучним світлом. Важливим пунктом є присутність обігріву і вентиляційної системи. Вирощуючи базилік у теплиці взимку, необхідно грунт доповнити крупним піском.

Правила догляду за рослинами, які дозрівають в штучних умовах, сильно відрізняються від культур, висаджених у відкритий грунт. Тому його підготовка, вибір насіння, посадка посівного матеріалу повинні відбуватися з суворим дотриманням існуючих правил.

Але ретельний догляд за рослинами не принесе очікуваного результату, якщо вибрати неякісне насіння. Компанія Lucky Seed реалізує посівну продукцію в Україні, яка відрізняється підвищеною схожістю і гарним урожаєм.

Назад до списку