У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Вирощування перцю: основні правила і закони

Важко зустріти городника, який обходить стороною перець. Популярністю користуються як гіркі, так і солодкі сорти. Ця культура любить тепло і містить в собі велику кількість корисних мікроелементів і вітамінів. Завдяки своїми смаковими характеристиками перець вживають в свіжому вигляді, а також консервують на зиму.

Вирощувати культуру можна кількома способами: з власної або купленої розсади. Оскільки перець любить тепло, для отримання хорошого врожаю важливо організувати рослинам хороші умови. Розглянемо докладно, як самостійно отримати розсаду, яка дасть добрі сходи.

Основні етапи

Відомо, що перець представник сімейства пасльонових. Він любить тепло, насилу переносить вітру. Культура добре росте на піщаних і родючих ґрунтах при температурі вище +22 ° С, адже його батьківщина - це гаряча Мексика. Саме тому, підбираючи сорти, враховуйте, які погодні умови характерні для вашого регіону.

Важливо! У перцю дуже тендітна коренева система. При пересадці навіть незначне пошкодження кореневих відростків може привести до загибелі рослини. Через погану регенерації висаджувати розсаду необхідно вкрай дбайливо.

Розглянемо основні моменти, які вимагають підвищеної уваги:

  1. Підготовка насіння. Починати висаджувати посівний матеріал краще в кінці зими. Приблизно в лютому можна відбирати насіння і замочувати їх. Рання підготовка і висадження дозволяють отримати міцну, стійку до захворювань і шкідників розсаду. Оскільки насіння погано сходять, досвідчені аграрії рекомендують використовувати різні склади, що прискорюють і підсилюють їх зростання. Як тільки перші паростки проклюнулися, їх варто перемістити в грунтову суміш. Кращий варіант - грунт, як для томатів.
  2. Посів. З підготовленого посівного матеріалу розсаду можна виростити декількома способами:
    • в окремій тарі (невеликі стаканчики підходять найкраще);
    • в одній ємності (наприклад, спеціальні пластикові лотки).
  3. Вирощування. Приблизно через місяць-півтора у сіянців проклюнутся перші два листа. Щоб розсада добре розросталася, її потрібно регулярно поливати. Не треба надмірно зволожувати грунт. Велика кількість вологи може спровокувати гниття і захворювання рослини. Найкраще для цієї мети використовувати воду, яка була кілька днів відстояна. Для хорошого розвитку рослини можна додати кальцієву селітру (згідно з інструкцією виробника).

Для перцю найкраще підходить сонячна сторона. Якщо природного освітлення недостатньо, йому підійде штучне (наприклад, світлодіодні лампи). Якщо світла мало, розсада сильно витягнеться, буде слабкою і незміцнілої.

Підготовка до висадки у відкритий грунт

Перш ніж висадити перець в землю на грядку, рослина проходить процес пікірування. Він дозволяє виростити міцну і стійку до оточуючих факторів культуру. Пікірувати паростки в подальшому дають рясний урожай.

Для цього потрібно:

  1. Рясно полити сіянець (з вологої землі його легше витягти).

  2. Дбайливо перенести паросток з грудкою грунту, не пошкодивши кореневу систему.

  3. Помістити розсаду в стаканчики, в яких попередньо зроблені отвори внизу. Не потрібно сильно глибоко занурювати рослина. Краще його розташувати на тому ж рівні, що і насіння під час пророщування. Відповідний обсяг склянки - 0,5 л.

Для вирощування розсади найкраще підходить торф'яної грунт. Не варто забувати про внесення азотних і фосфорних добрив. Робити це потрібно після пікірування і за пару днів до висаджування в грунт. Коли з'являються 3-4 листки, рослина вже готове до посадки в теплицю або на грядки. Цей фактор залежить від кліматичних умов.

Назад до списку