У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Вирощування цибулі на дачній ділянці

Значимість лука переоцінити складно. Маючи навіть невелика ділянка землі, багато садівники відводять певну його частину під корисний овоч. Тим більше що виростити цибулю просто.

Що посадити: порей, батун або звичайний ріпчаста - це залежить від затребуваності овоча, можливостей догляду та специфіки грунту. Хоча він вважається невибагливим, але все ж вимагає уваги. Схожість буде залежати від якості посадкового матеріалу.

Види посівного матеріалу

Лук вирощують на зелень і для зберігання. Для цього використовуються два види насіння: чорнушка і севок. Посадку можна провести:

  • під зиму;
  • з розсади;
  • сівбою у відкритий грунт.

З чорнушки можна отримати посадковий матеріал - севок, а також повноцінні головки однорічного рослини. Все залежить від уподобань господаря ділянки.

Севок дає великі головки ріпчастої цибулі. Посадковий матеріал будь-якого виду завжди є в магазинах насіння. Кращі сходи дадуть свіже насіння (урожай попереднього року).

Купувати насіння цибулі з рук небезпечно, оскільки для його зберігання необхідно дотримуватися певні умови. Великий заготівельник має для цього спеціальні приміщення з підтриманням мікроклімату і надійними засобами захисту.

Вибір насіння

Крім якості, важливо звертати увагу на період схожості, вимоги до грунту і догляду. Смак і спосіб застосування теж можуть відрізнятися. Тому попередньо слід вивчити різноманіття сортів і зробити вибір, виходячи з досвіду, рекомендацій сусідів-дачників, інформації виробника.

Вимоги до Севки

Не можна розраховувати на хороші сходи і високий урожай, якщо посадковий матеріал спочатку пошкоджений гниллю, цвіллю, має неприємний запах або сліди від зрізу пагонів.

Севок повинен бути чистим, сухим і приблизно однаковим за розміром. До висадки його необхідно зберігати в паперових або тканинних пакетиках / мішечках без доступу вологи і сонця. Йому потрібні вентиляція і сприятливий температурний режим.

Підготовка ділянки під цибулю

Слід дотримуватися певних правил, щоб рослини дружно зійшли і не відчували дискомфорту:

  • попередниками не повинні бути аналогічні овочі (цибуля / часник), краще, якщо це будуть томати, капуста, морква, огірки та ін .;
  • ділянку необхідно вибирати на площі, доступною сонячним променям;
  • грунт повинна бути легкою і пухкої, насиченою мінералами, позбавленої підвищеної кислотності.

Урожай можуть погубити надлишок азоту і свіжого гною.

Технологія весняної висадки

Лук можна посадити в грунт в сухому вигляді або після попереднього замочування. Для пророщування чорнушки використовують промислові стимулятори росту.

Дочекавшись стабільного прогрівання грунту не нижче +3 ° C, можна сіяти.

Спочатку готують неглибокі борозенки на відстані від 25 см. Їх попередньо зволожують, щоб насіння не завмерли, а паростки НЕ обламалися. Лук висаджують з кроком 1,5 см, але можна і гущі. Після проріджування інтервал між рослинами складе 5 см.

Посіяний матеріал присипають сухою пористої землею. Хоча цибулю і вологолюбна рослина, він не буде рости в «болоті».

Догляд за посівами

Чекаючи сходів, необхідно забезпечити умови для їх формування і життя:

  • полив (його припиняють за 3-4 тижні до збору врожаю);
  • знищення бур'янів;
  • розпушування.

Серед секретів - відкриті на третину плечики цибулини, що дозволяють їй харчуватися сонячним світлом.

Але ніщо не врятує урожай, якщо якість посадкового матеріалу не буде відповідати високим вимогам.

Назад до списку