У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Вирощування гіркого перцю

Плануєте вирощування гострого перцю, але не знаєте з чого почати? Пропонуємо ознайомитися з рекомендаціями провідних городників. Серед наших співвітчизників чимало аграріїв, які вирощують перець не тільки для себе, але і в комерційних цілях.

Починаємо садити культуру

З чого почати вирощування гострого перцю? Перший етап – підготовка. На цій стадії необхідно не тільки зробити правильний вибір сортів, але і подбати про інші нюанси:

  • місце посадки. Краще гіркий перець вирощувати на добре освітленому і прогрітій ділянці. При цьому важливо, щоб земля не перезволожувався/пересихала. Культура не зазнає сильних вітрів (стебла слабкі можуть обламуватися);
  • грунт. Найпростіше виростити перець гострий на: супіщаних, середньосуглинистих, заплавних родючих землях. Для нього підійде чорнозем із слабокислим або нейтральним рівнем рН (на кислих грунтах перець погано росте);
  • підготовка посівного матеріалу.

Щоб виростити гострий перець у відкритому ґрунті, можна використовувати насіння і розсаду:

  1. Насіння перед посадкою необхідно продезінфікувати (для цього зазвичай використовують слабкий розчин марганцевого калію). Насіння слід висаджувати у відкритий грунт в лютому (якщо земля у вашому регіоні на початку травня нагрівається до +15 °С).
  2. Розсаду необхідно переносити в грунт через 45–55 діб після пробивання перших сходів. Зазвичай на рослині вже з'явилося 5–6 листочків, і вона досягла 15 см у висоту.

Слід пам'ятати, що на одному квадратному метрі можуть поміститися до 5 рослин. Крім того, не рекомендується саджати на ділянці солодкий і гіркий перець. Вирощування і догляд за культурами схожий, але при перехресному запиленні можуть розвинутися плоди зі зміненим смаком.

Особливості вирощування

Якщо підготовка виконана, пора ознайомитись з правилами вирощування культури. Для отримання хорошого врожаю слід уважно поставитися до таких нюансів:

  1. Формування куща. Висаджуючи розсаду в грунт, городник повинен вирішити, чи хоче він багато плодів, але невеликих, чи мало, але великих. Якщо перемагає другий варіант, потрібно пасинкувати рослину. Видаливши верхні квіточки (коли кущ досягне 25 см), можна отримати пагін, який буде добре розвиватися і швидко рости. Не забувайте своєчасно видаляти пасинки.
  2. Підживлення. Багато фахівців вважають, що для вирощування перцю досить мінеральних сполук, які містяться в ґрунті. Якщо ж родючий шар виснажений, рекомендовано використовувати додаткову підгодівлю. Мінеральні добрива підтримають зростання і розвиток культури. Їх необхідно вносити раз на 2 тижні. Можна використовувати органічні (наприклад, курячий послід) або штучні суміші, запропоновані в спеціалізованих магазинах.
  3. Обробка грунту. Коли рослина вкоренилася, а верхній родючий грунт добре прогрівся, необхідно провести мульчування (покриття ділянки навколо рослини органічними матеріалами, наприклад, соломою або опалим листям). Це запобігає пересиханню грунту і захищає рослину від бур'янів. Рекомендовано періодично рихлити землю (не глибше 5 см).
  4. Догляд за пагонами. Стебла легко ламаються під вагою плодів, тому їх необхідно своєчасно підв'язувати.
  5. Полив. Культура потребує вологи. Її рекомендовано вносити методом дощування. До появи перших квіточок 1 раз в тиждень (при температурі повітря понад +25 °З двічі). Потім кілька разів у 10 днів, при витраті близько 15 л на 1 м2.

Нескладні правила догляду дозволяють зібрати хороший урожай в підсумку. Але перш ніж садити культуру і займатися вирощуванням гіркого перцю у відкритому грунті, потрібно правильно підібрати насіннєвий матеріал. Компанія Lucky Seed – визнаний лідер серед виробників насіння чистих сортів і гібридів не тільки на ринку в Україні, але і за кордоном. 

Назад до списку