У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Технологія вирощування полуниці з насіння, отримання розсади

Суниця садова — улюблена всіма ягода, яка достигає навесні першою, відрізняється приємним кисло-солодким смаком і чудовим ароматом. Якими тільки корисними властивостями вона не володіє:

  • втамовує спрагу;
  • прискорює метаболізм;
  • покращує показники крові.

У насінні полуниці міститься багато цинку, що дозволяє за сезон вживання ягід поповнити його кількість в організмі.

Для садівників звично вирощувати її у відкритому ґрунті, але існує технологія, яка дозволяє отримувати високі врожаї в теплиці. У цій статті ми розповімо, як самостійно виростити садову суницю з насіння, наведемо рекомендації досвідчених городників по розведенню рослин в домашніх умовах і на присадибних ділянках.

Вибір сорту — запорука гарного результату

Секрет гарного врожаю залежить від того, наскільки швидко буде розвиватися рослина. Важливими в цьому питанні виступають розміри ягід і їх смак.

Пропонуємо звернути увагу на наступні сорти:

  • «Львівська рання» — великоплідна, з характерним солодкуватим присмаком, достигає в травні, коренева система розвивається добре на будь-яких ґрунтах;
  • «Зефір» — сорт виведений в Данії, відноситься до ремонтантних, плоди дозрівають надзвичайно рано;
  • «Клері» — виведена італійськими селекціонерами, ягоди конічної форми, темного кольору, у смакових властивостях більше переважає солодкість, кущ високорослий, дає багато плодоносних суцвіть;
  • «Ольвія» — отримана шляхом схрещування шести сортів, ягоди великі, дозрівають до кінця травня. Відрізняється стійкістю до посухи, заморозків і хвороб, сорту характерна висока врожайність і лежкість ягід.

Садівники вважають за краще висаджувати полуницю групами, організовуючи різні терміни плодоношення, але з появою ремонтантних сортів така потреба відпала. Товарну продукцію можна отримувати регулярно протягом сезону.

Вирощування з насіння — це нескладно

Навіть в умовах квартири любителям вдається отримати урожай суниці садової. Вони висівають насіння в горщики, забезпечують ретельний догляд і ласують ягодою після дозрівання.

Купівля розсади не обходиться дешево, та й сорт може не відповідати назві. Агротехніка вирощування молодих рослин з насіння нескладна — як тільки ви її освоїте, зможете отримувати саджанці високої якості в необхідному обсязі.

Полуниця любить слабокислі ґрунти, тому обов'язково треба врахувати цей момент при підготовці субстрату. Для гарного росту їй необхідні:

  • азот;
  • фосфор;
  • калій.

Тому в ґрунтосуміш рекомендуємо внести:

  • пісок;
  • перегній;
  • суперфосфат;
  • калійну сіль;
  • сечовину.

Все це потрібно ретельно перемішати, розпушити. У підготовлені ящики насипають ґрунт і зволожують його. Насіння полуниці дуже дрібні, тому заглиблювати або присипати землею їх не потрібно. Після висіву контейнер накривають плівкою і переносять в тепле приміщення. Стежити за зволоженням субстрату необхідно щодня, але вода повинна вбиратися, щоб не було надлишків, інакше рослини загинуть. Коли саджанці випустять 3 справжніх листочки, розсаду пікірують. Після приживання починають проводити регулярні підгодівлі.

Вибирайте якісне насіння, звертайте увагу на дату отримання матеріалу, спосіб фасування, дотримуйтесь зазначених рекомендацій.

Отримання розсади в теплиці

У закритому ґрунті теж можна отримати високий врожай, забезпечення оптимальних умов виключить появу захворювань, а шкідники точно не знищать кореневища і пагони. Для цього підійдуть як теплиці, так і звичайні поліетиленові мішки, які можна розмістити в підсобних приміщеннях. Тільки не забудьте включати лампу денного світла для забезпечення вегетаціі. Температуру потрібно підтримувати в інтервалі 20–25 °C, адже полуниця — теплолюбна рослина.

Ґрунт готують, як описано вище, і наповнюють ним мішки або вириті траншеї в теплиці. Висівають насіння звичайним способом, накривати плівкою не потрібно. Для забезпечення постійної вологості рекомендуємо монтувати систему крапельного зрошення. Так без проблем можна підтримувати оптимальні умови для росту.

Підготовчі роботи перед посадкою у відкритий ґрунт

Ґрунт бажано скопати і удобрити з осені. Навесні треба додати золу, обробити мідним купоросом для знезараження.

На грядках формують рядки, піднімаючи їх над поверхнею на 20–30 см. Рекомендуємо для захисту від бур'янів і збереження вологи в ґрунті укрити місце посадки агроволокном або спанбондом, прорізаючи отвори для розміщення рослин.

Кореневу шийку сильно заглиблювати не потрібно, щоб не викликати гниття. Схема посадки, при якій буде забезпечена необхідна площа живлення, — 25х40 см. В іншому догляд полягає в зволоженні і розпушуванні ґрунту, прополці, видаленні шкідників. Якщо ви не використовуєте спанбонд, обов'язково замульчируйте міжряддя тирсою або соломою.

Загальні правила догляду

Хоч рослина і невибаглива, але для отримання великих ягід у достатній кількості їй потрібна увага і турбота. Кущики добре ростуть на освітлених ділянках, найкраще для цього підходять грядки, розташовані на північному сході. Для гарної приживлюваності пересаджувати полуницю оптимально навесні, щоб вона не вимерзла.

Дотримуйтеся широкорядної схеми при розміщенні рослин, адже вони будуть давати тут урожай протягом трьох років і розмножуватися, випускаючи вуса. Правильна пересадка потребує прищипування коренів, обрізку листя з зовнішнього боку, рекомендуємо залишити 2–3 штучки в серединці.

Непоправної шкоди суниці завдає садові капустянка, використовуйте всі можливі засоби боротьби з цією комахою. Покладіть в міжряддя ялинові гілки і оглядайте їх, шкідник любить ховатися серед хвої.

До початку плодоношення рослини вимагають поливу 3 рази на тиждень, а в період дозрівання ягід потрібно зменшити надходження вологи, щоб не викликати гниття.

Поради та рекомендації досвідчених городників

Мета вирощування цієї ягоди — отримати великі, соковиті, солодкі плоди, які згодяться для вживання в їжу і консервування. Дотримання термінів висадки і всіх необхідних агротехнічних прийомів дозволить отримати якісний і багатий урожай. А тепер пропонуємо ознайомитися з рекомендаціями:

  1. На практиці помічено, що густі насадження не дають результату. Краще розмістити менше рослин, розташувавши їх на достатній відстані, ніж багато, але близько одна від одної.
  2. Не варто хвилюватися, якщо рослини цілий день будуть перебувати на відкритому сонці. Навіть в спеку з листям нічого не трапиться при умові рясного і регулярного поливу. Щоб позбавити себе від цієї праці, прокладіть в міжряддях шланг для автоматичного зрошення, встановіть бочку, підключіть все, і полуниця буде отримувати необхідну кількість вологи.
  3. Як тільки з'являються жовті листя, видаляйте їх.
  4. Знищуйте шкідників, як тільки помітите їх появу.
  5. При перепадах температур рослина може піддатися грибковим захворюванням. Боротися з ними потрібно негайно — обробіть грядку фунгіцидом.
  6. Ранньостиглі сорти не дадуть зав'язі, якщо вранці на ґрунті трапиться заморозок. Дізналися, що прогноз віщує це явище? Накрийте полуницю з вечора спанбондом або плівкою. Це допоможе вберегти врожай.

Як бачите, нічого складного робити не потрібно, а лише стежити і своєчасно виконувати певні дії. Таким чином, ваша сім'я буде ласувати корисною ягодою весь сезон. А можливо, вирощування стане вашим хобі або базисом для організації бізнесу.

Назад до списку