У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Причини неякісного запилення цукрової кукурудзи

В цій публікації ми поговоримо про причини неякісного запилення кукурудзи, що призводить до поганого зав’язування початків або до їх неповноцінного формування.

Перший фактор впливу

Несприятливі погодні умови:

  • Висока температура в період цвітіння (більше ніж 300С).
  • Низька вологість повітря та сухість грунту, оскільки в таких умовах пилок швидко сохне і втрачає здатність до запліднення.
  • Дощова погода змиває пилок.

Другий важливий фактор

Режим внесення добрив та мікроелементів під посіви кукурудзи.

 І тут багато моментів на які обов’язково треба звернути увагу

  • Якщо у фазі молочно-воскової стиглості буде дефіцит азоту, качани кукурудзи залишаться невеликими за розміром, а вершина не заповнена зерном.
  • Недостача фосфору в період вегетації приведе до того, що качани залишаться недорозвиненими.
  • Недостача калію призводить до формування щуплих качанів з погано виконаним мілким зерном, верхівка загострена з поганим заповненням або взагалі без зав’язі.
  • При значній недостачі цинку на рослині можуть не зав’язуватись качани. Ознаку такого дефіциту Ви можете побачити на молодих листях кукурудзи, при недостачі калію на листях з’являються жовті полоси з обох сторін жилки.

Але з внесенням азоту і фосфору треба бути обережним, так як при великих нормах внесення в період сухої і теплої погоди формується дуже міцна обгортка качана і тичинкові нитки можуть просто не пробитися через таку обгортку і качан не сформується. Ще однією можливою причиною цієї проблеми може бути недостача міді.

Тепер давайте розглянемо строки та кількість внесення добрив та підкормок мікроелементами, щоб отримати врожай на який ми очікуємо.

Цукрова кукурудза дуже чуйна на спільне застосування добрив і зрошення.  За рік вносять 300-450г аміачної селітри, 150-300г суперфосфату і 200-300г калійної солі на 10м2(N100-150, P2O5  60,  K2O80-100 кг на 1 га). Фосфорно-калійні добрива вносять восени,  а азотні безпосередньо перед посівом і в підкормки. Зрошування 2-4 рази по 350-400л на 10м2 за один полив.

Рекомендації по боротьбі з бур’яном, шкідниками та хворобами:

  • Боротьба з бур’яном – гербіцид Майстер Пауер (норма витрати 1,25л/га) дуже дієвий найчастіше достатньо однієї обробки
  • Боротьба з хворобами – фунгіцид Кумулюс df (норма витрати 4кг/га)
  • Боротьба з шкідниками – інсектицид Кораген (120гр/га) у фазі закладання качана, та інсектицид Децис Профі (100гр/га) один раз на 10 днів.

Підсумуємо – зрошуйте, підживлюйте та отримуйте врожай який Ви заслуговуєте!!!

Сподіваємося дана публікація була корисна для Вас, якщо у Вас залишилися питання з радістю відповімо.

З повагою колектив Lucky seed.

Тел. +38 (099) 032-63-66, +38 (068) 538-67-69

Або пишіть:   luckyseed@ukr.net

Назад до списку