У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Особливості посадки цукрової кукурудзи

Цукрова кукурудза городня рідкість на ділянках, але хто хоч раз спробує справжню цукрову кукурудзу захоче мати її на своєму городі щороку.

Цукрова кукурудза має тонкий смак і специфічний запах. Її зерно містить 5-8% цукру 10-12% крохмалю, тому володіє хорошими смаковими і поживними якостями. Цукрова кукурудза теплолюбна культура, існує більше 60 сортів і гібридів різних термінів дозрівання.

При виборі сорту в першу чергу необхідно орієнтуватися не на врожайність, а на скоростиглість і стійкість до зниження температури. Кукурудза добре росте на різних грунтах, але для нормального росту їй необхідна достатня кількість тепла і світла, але без внесення добрив отримати хороший урожай можна.

Грунт під кукурудзу починають готувати восени. Для цього її перекопують на глибину близько 25-40см і ретельно висмикують коріння бур'янів, після чого вносять добрива 30-40кг органіки, 300-400гр суперфосфату, 150-250гр калійної солі з розрахунку на 10 метрів квадратних. Також на на цю площу можна внести п'ять відер компосту дворічної витримки, п'ять відер піску і одне відро попелу.

Посадка цукрової кукурудзи

Солодку кукурудзу краще висаджувати після огірків, томатів, буряка, гороху, картоплі, капусти а після проса краще не сіяти, в уникненні поширення кукурудзяного метелика загального шкідника проса і кукурудзи.

Для посіву солодкої кукурудзи оптимальна друга половина квітня, початок травня.

Вибирати треба великі насіння. Насіння солодкої кукурудзи мають зморщений зовнішній вигляд. Перед посівом необхідно протравити препаратами або звичайною марганцівкою. Слід також провести перед посівну підготовку насіння: прогрівання і намочування.

У теплі сонячні дні прогрівають насіння протягом 4-5 днів, потім намочують насіння в теплій воді протягом доби це все прискорює схожість на кілька днів. Посадку можна починати коли грунт прогріється до + 10-12 градусів на глибині 10см. Попередньо лунки поливають, вода вбирається в них кладуть по 3-4 зерна. Висаджують насіння через 30-35см в ряду з між рядним відстанню в 70 см. Глибина загортання становить 4 см на важких грунтах і 5-7см на лёгкіх.Сахарную кукурудзу в декілька заходів з інтервалом в 10-15 днів використовуючи сорти з різними термінами дозрівання, щоб поласувати солодкою кукурудзою якомога довше.

Догляд за солодкою кукурудзою полягає в розпушуванні грунту, проріджування сходів полив, підживлення рослин, боротьба з бур'янами та шкідниками.

Рослини кукурудзи необхідно прорідити, залишити при цьому тільки одне найбільш розвинене рослина. Рихлять міжряддя на глибину 8-10см.

Підживлення необхідно проводити на стадії 5-6ті листя: на 10метрів квадратних площі під кукурудзу вносять 100гр суперфосфату, 50гр аміачної селітри і 50гр калійної солі. 10-15гр приготовленої суміші слід розвести в 10 літрах води і внести шляхом поливу по борознах з розрахунку 6-7літров розчину на погонний метр борозни.

Борозни роблять глибиною 8-10см на відстані 20см від ряду з рослинами кукурудзи.

Солодка кукурудза посухостійка але дуже любить вологу. Щоб отримати високий урожай необхідно провести 3-4 поливу з розрахунку 400-500л на 10метрів квадратних. У фазі 5-6 листків, 9-10 листків у фазі викидання мітелок і фазі наливу зерна (на початку молочної стиглості.)

Збирати солодку кукурудзу у фазі молочної стиглості, коли зерна містять багато цукру. Ознакою настання молочної стиглості є підсихання краю
зовнішніх листя обгортки. Підшарами листя обгортки зерно добре прощупується, ряди щільно зімкнуті. При натисканні нігтем лопаються з тріском викидаючи при цьому негусто молочно-білу струб солодкуватого приємного на смак соку. Солодка кукурудза досягає фази молочної стиглості на 25 день після цвітіння.

Кукурудзу краще збирати вранці так як в полуденну спеку качани швидко втрачають цукор. При температурі 30градусов кукурудза втрачає 50 відсотків цукру протягом доби а при температурі 10 градусів качани втрачають 17 відсотків сахарози.

Високі смакові якості солодкої кукурудзи зберігаються протягом шести годин після збору тому зібрані качани слід якомога швидше зварити, заморозити або законсервувати.

Назад до списку