У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Крапельний полив в теплиці

Щоб отримати хороший урожай в теплиці, необхідно забезпечити рослини теплом, світлом та вологою в достатній кількості. Поливати потрібно систематично, при цьому стежити, щоб ґрунт був не надто залитий або сухий, тобто дозувати кількість води, що поступає. Процес досить трудомісткий, займає багато часу. Проблема стоїть особливо гостро перед власниками ділянок за містом. Немає можливості постійно перебувати на дачі? Організуйте крапельний полив в теплиці. Це повністю автоматизований процес. Господарю потрібно здійснювати тільки підкачування води в резервуар.

Особливості та переваги

Автоматичні системи бувають трьох видів. Це дощування, внутрішньоґрунтовий і крапельний полив. З назви зрозуміло, що при першому способі вода розпорошується на тепличні рослини зверху. Основний недолік цього варіанту в зайвій волозі на листках. Це може привести до опіків.

Внутрішньоґрунтовий полив дозволяє живити водою коріння. Система прокладається в землі на глибині. Верхній шар ґрунту не намокає і не покривається кіркою. Використовують цей спосіб найчастіше для багаторічних рослин.

Крапельний полив в теплиці вважається найефективнішим і найпоширенішим методом внесення вологи в ґрунт. Вода подається циклічно і потрапляє безпосередньо в кореневу систему, що дозволяє рослині засвоїти весь обсяг. Вважається, що вперше цей метод був застосований в Афганістані в середині ХIХ століття. Вода була на вагу золота, тому для її економії стали використовувати глиняні горщики і трубки, щоб зрошувати посаджені рослини.

Крапельний полив для теплиці має такі переваги:

  • доступність і простоту використання;
  • економію ресурсів;
  • можливість внесення разом з водою добрив;
  • зниження ризику захворюваності рослин;
  • відсутність сприятливого середовища для бур'янів;
  • можливість підтримання пухкого ґрунту, що «дихає».

Крім того, крапельний полив в теплиці забезпечує рослини оптимальною кількістю вологи. Це допомагає вберегти їх під час заморозків. За підрахунками фахівців такий метод внесення вологи в ґрунт підвищує врожайність на 50%. При цьому якість і кількість вирощеної продукції значно поліпшуються.

Реалізація процесу

Як правильно зробити крапельний полив в теплиці? Потрібна ємність для води, краплинні стрічки або пластикові трубки, стандартні шланги і перехідники. Фахівці рекомендують визначити, скільки рядків буде поливатися. Потім відрізати крапельну стрічку по довжині кожного ряду. Використовуючи перехідники, їх під'єднують до звичайного шлангу, який веде до накопичувальної ємності. Кінці стрічки необхідно закрити наглухо заглушками.

Система крапельного поливу може бути зібрана вручну з підручних засобів. Але є більш вигідна, зручна альтернатива – придбати готовий варіант в спеціалізованих магазинах. Багато моделей забезпечено контролерами і дозволяють повністю автоматизувати процес. Участь людини зводиться до завдання програми для поливу. Використання такої системи дуже зручне і доступне кожному.

Назад до списку