У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Як виростити якісну розсаду перцю і баклажана самостійно

Успіх вирощування цих овочевих культур залежить від виконання агротехнічних прийомів. Батьківщиною перцю і баклажана є тропіки, тому тепло, вологість і родючість ґрунту — важливі аспекти для отримання високого врожаю.

Рослини представляють собою кущ, на пагонах котрого утворюються квітки, які згодом стають плодами. Пилок потрапляє з тичинок на маточку самостійно, комахи здійснюють перехресне запилення. З цієї причини гіркі сорти перцю не можна садити поруч з солодкими. Термін вегетації варіюється від 100 до 150 діб, тому обов'язково потрібно виростити розсаду, щоб отримати урожай до настання холодів.

Асортимент сортів на ринку

Світовою селекцією виведено безліч сортів солодкого перцю і баклажанів, відрізняються овочі відтінками, формою і смаком. У рослин неоднакові терміни вегетації і розміри куща.

Скоростиглі сорти і гібриди перцю починають давати врожай через 100–120 днів після висіву насіння, до них відносяться:

  • «Амулет F1»;
  • «LS 1204 F1»;
  • «Турмалін F1»;
  • «Ньютон F1»;
  • «Піонер»;
  • «Дружок»;
  • «Надія».

Ранні сорти баклажан дають плоди вже через 80–100 днів після появи сходів:

  • «Адоніс F1»;
  • «Ультраранній F1»;
  • «Антрацит F1».

Врожай середньостиглих культур можна отримати через 120 і більше днів від дати посадки. Пізні сорти достигають після 140–150 діб від часу посіву насіння. Але багато овочівників прагнуть отримати продукцію якомога раніше. Особливо це стосується тих, хто постачає овочі на ринок. Раннє дозрівання врожаю — важливий аспект для отримання високого прибутку.

Підготовка ґрунтосуміші

В умовах житлового опалювального приміщення приступати до роботи можна вже в кінці лютого. Тоді до моменту висадки в ґрунт розсада вже буде з бутонами. Це не призведе до негативних наслідків, а, навпаки, ви отримаєте овочі в найбільш ранній термін.

Під плівкові укриття рекомендуємо висівати культури перцю і баклажана в кінці березня — це оптимальний термін для отримання здорової розсади, яка не згине при можливих заморозках.

Головна умова при підготовці ґрунту — нейтралізація кислотності і збагачення органічними і мінеральними речовинами. Для цього готують суміш в пропорції 2:1:1 з наступних компонентів:

  • перегній — обов'язково перепрілий;
  • пісок;
  • торф або перліт.

Ґрунт розпушують або просівають через сито. Оскільки культури перцю і баклажану піддаються захворюваності фітофторозом, землю з метою знезараження поливають фунгіцидом.

Посів і вигонка розсади

Для цього знадобляться контейнери, дерев'яні ящики або торф'яні горщики. На дно укладають дренаж, а потім заповнюють готовою сумішшю. Деякі городники воліють проростити насіння, а потім висадити їх. Але якісний матеріал дає добру схожість, тому таку маніпуляцію проводити не обов'язково.

Після висадки контейнери накривають плівкою і встановлюють в тепле місце, де підтримується температура 23 °C. Обов'язково потрібно стежити за вологістю субстрату і забезпечити гарне освітлення. Коли з'являться сходи, плівку прибирають і ящики переносять ближче до вікна. Першу підгодівлю проводять через 20—30 днів після появи сходів, і роблять це регулярно, відповідно до інструкції до удобрення, яке придбали.

Перекантовування у відкритий ґрунт і догляд за рослинами

Через 60 днів розсада готова до висадки на ділянку. Стебло повинно мати висоту 20 см, на ньому зазвичай розвинено 7–9 справжніх листків.

Не варто використовувати грядки для посадки монокультури, так ви не отримаєте високого врожаю. Чергуйте посіви, і ви побачите, що це сприяє гарному росту розсади і розвитку більшої кількості плодів.

Ґрунт готують з осені, вносячи в неї перегній, калійні і азотні добрива. Щоб не пошкодити кореневу систему, рослини пересаджують способом перекантовки, обережно витягуючи їх з грудкою землі з контейнера. А за тиждень до цього обов'язково виконують загартування: виносять розсаду на балкон або криту веранду. Тільки потрібно берегти її від сонячних променів, щоб не викликати опіків.

Схему посадки вибирають в залежності від ступеня розгалуженості куща, для перцю це в середньому 70х15–25 см, баклажана — 70х25–30 см. Для великоплідних сортів розмір між рядами збільшують до 40–50 см. Ґрунт після посадки обов'язково потрібно замульчувати товстим шаром. З цією метою використовують свіжоскошену конюшину, солому, компост, що розклався.

Назад до списку