У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Як зберегти врожай капусти до весни

З настанням осені дозрівають на ділянках овочі. Багато часу і праці вкладено в турботу про рослини, і тепер приходить черга складати на зберігання зібраний урожай, щоб готувати всю зиму корисні і смачні страви.

Капуста багата вітамінами, не містить вуглеводів, низькокалорійна, тому є цінним продуктом харчування.

Якщо немає можливості розмістити овочі в льосі, приготуйте білокачанку в квашеному вигляді, оберіть рецепти для закупорки — і ваш раціон взимку буде різноманітний і багатий на вітаміни.

Прибирання капусти з ділянки: як це зробити правильно

Зберігати довгий період вдасться лише зимові сорти, вони дозрівають в середині жовтня. Не поспішайте зрізати головки, прибирайте їх з ділянки тоді, коли вдарять перші морози — рослини загартуються, смак овочу зміниться в кращу сторону.

Для зберігання взимку капусту викопують з коренем, видаливши залишки ґрунту. Потім слід впорядкувати качани: пошкоджені хворобами, комахами, гниллю вживають в їжу в першу чергу. Можна заквасити або законсервувати, є безліч рецептів, які обов'язково припадуть вам до смаку. Неушкоджені головки потрібно підсушити, відрізати стовбур і видалити верхні листки, тільки не перестарайтеся, щоб не втратити корисну масу.

Умови та необхідний інвентар для зберігання

Найкраще місце, де капуста пролежить всю зиму, — льох або підвал. Бажано дотримуватися таких вимог:

  1. Приміщення повинно провітрюватися. Якщо облаштована вентиляція, ця умова виконується відмінно.
  2. Висока вологість буде сприяти тому, що качани не засохнуть і не почнуть гнити.
  3. Температура в межах від 0 до 5°. Якщо є ризик заморозків, накрийте овочі плівкою, тільки потім обов'язково зніміть її. Якщо стовпчик термометра підніметься вище 8° і не опуститься протягом тижня, це може викликати гниття.

Покладіть овочі в ящики з достатнім шаром піску або ґрунту на дні. В північних регіонах головки засипаються повністю. Стовбури в цьому випадку спрямовуються вгору.

Відмінно зберігається капуста, розкладена на полицях. Обладнайте в підвалі стелажі, але стежте, щоб на дошках не утворилася цвіль. Для цього їх влітку просушують, підвальне приміщення білять вапном, обробляють димом.

Якщо температура і вологість не відповідає рекомендованим параметрам, можна скористатися целофановими пакетами. Кожну голівку укладають окремо, видаляючи повітря з упаковки, — це зручно зробити пилососом. Стовбур залишається зовні, його можна проткнути шилом, протягнути дріт, щоб підвісити качани на гачки під стелею льоху. Допускається огорнути їх в харчову плівку — овочі в ній зберігаються краще, особливо якщо припудрити верхні листки гашеним вапном.

Як зберегти цвітну капусту від псування і пошкоджень

Якщо урожай невеликий, то кращий спосіб — відправити овочі в морозилку. Для цього верхні листки видаляють, головку розбирають на суцвіття. Упаковувати можна в поліетиленові пакети або в спеціальну тару. Перед приготуванням розморожувати не потрібно, відразу відправляйте в киплячу воду.

Настали морози, а цвітна капуста не визріла? Викопайте рослини з коренем, помістіть їх в ящики з землею (до 40 кореневищ на 1 м2) і встановіть в підвалі. Через кілька тижнів можна зібрати урожай для подальшого зберігання.

Якщо ви збираєтеся залишити овочі в льосі, потрібно створити необхідні умови:

  • температура — від 0 до 6°;
  • циркуляція повітря;
  • висока вологість — 90–95%.

Голівки краще розміщувати в підвішеному стані. Зелене листя залиште частково, вони допоможуть запобігти псуванню і будуть підживлювати рослину. Помістіть суцвіття по одному в сітки і розвісьте.

Укладаючи цвітну капусту в дерев'яні або полімерні ящики, накрийте їх плівкою. Так можна зберігати врожай близько 7 тижнів, але не забувайте оглядати овочі. Якщо з'являється гниль, такі головки варто прибирати.

Якщо ви живете в квартирі і хочете на деякий час розмістити урожай, зібраний на дачі, в холодильнику, то упакуйте суцвіття в поліетиленовий пакет, видаливши коріння і листя, і покладіть в спеціальний ящик для овочів. Довго лежати цвітна капуста не буде, потрібно її переробити, законсервувати або відправити в морозилку в сирому або відвареному вигляді.

Назад до списку