У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Як отримати добрий урожай, що потрібно зробити, щоб овочі з'явилися раніше за встановлений термін? Пропонуємо розібратися з особливостями вирощування культури у домашніх умовах. Дізнаємося, як підготувати насіння капусти до посадки та отримати хороший урожай. Розглянемо цей процес по етапах.

Замочування

Щоб правильно підготувати насіння капусти до посадки, його залишають на вологій тканині в середньому на добу. Ця процедура потрібна для того, щоб насіння наситилося вологою. Зауважимо, що його не можна замочувати, якщо вас не цікавить вирощування розсади та овоч буде саджатися в ґрунт.

Висадка в горщики

Перше, що необхідно зробити городнику, щоб проростити насіння капусти – підготувати землю. Для овоча підійде універсальна земля з комплексом мінеральних добрив. Хороше харчування – запорука гарного врожаю. Для підживлення візьміть торф або перегній, біодобрива та ін. Перед внесенням насіння ґрунт потрібно добре полити водою.

Наступний етап – вибір тари. Це можуть бути спеціальні горщики, куплені в магазині, або пластикові лотки прямокутної чи довгастої форми. Після того як вони будуть заповнені землею, в них потрібно намітити рядки. Кінцевий етап – посів. Насіння занурюють у ґрунт на відстані 1 см один від одного. Рівномірно розподіляють посівний матеріал у борозенках. Відстань між рядами – близько 4 см, оскільки капуста любить світло. Якщо проміжок більше, можна поправити зубочисткою. Далі їх треба прикрити невеликим шаром торфу або іншою мульчею, близько 0,5 см, злегка придавити, щоб насіння добре прилипло до землі. Ємність прикривають плівкою, склом або прозорою, тонкою пластиковою кришкою.

Горщики або лотки з розсадою ставляться у тепле місце. При появі перших сходів їх потрібно перенести в холод. Досвідчені городники заздалегідь готують кімнату, веранду, балкон або інше приміщення, в якому середня температура буде не вище +8 ᵒС. Потрібно уважно стежити за тим, як проростає насіння капусти. В середньому перші сходи з'являються через 3–4 тижні (залежно від сорту та умов зростання).

Якщо з появою перших паростків їх не перенести в холод, розсада витягнеться, та з великою ймовірністю пропаде. Щоб запобігти цьому процесу, не менш 8 днів пророщене насіння потрібно тримати при температурі не вище +10 ᵒС. Через тиждень його можна переносити на добре освітлену ділянку. Капуста дуже світлолюбна культура. Вдень їй достатньо енергії сонця, а у вечорі потрібне додаткове підсвічування. Підготовку насіння капусти можна проводити в парниках та на підвіконні.

Зауважимо, що при вирощуванні культури у домашніх умовах обов'язково робити пікіровку. Для відкритого ґрунту ця процедура не є необхідністю. При цьому варто пам'ятати, що капуста добре розростається, коли сходів багато. Після появи перших листочків потрібно прорідити паростки. Виберіть найбільш високі сіянці, залишаючи максимально міцні рослини.

Кінцевий етап – вирощування культури у відкритому ґрунті

При перенесенні розсади вкрай важливо добре удобрити землю. Саме на цьому етапі необхідно внести велику кількість торфу, перегною, гною, гумусу або інших органічних сполук (близько 0,5 кг до кожної лунки). Крім того, пам'ятайте, що розсада має тонку ніжку, тому її слід дуже обережно переносити у землю:

  1. Правильно розташовуємо рослини на грядці. Зробити це можна кількома способами. Наприклад, в шаховому порядку, на око намалювавши зигзаг. На вершинах ламаної потрібно зробити лунки. Це найвдаліша відстань.
  2. Робимо глибокі лунки, приблизно на 10–15 см. Їх кількість відповідає числу рослин.
  3. Вносимо добрива та пічну золу (на кінчику совка, близько 50 г), закриваємо горсткою землі, поливаємо водою (не менше літра).
  4. Розміщуємо розсаду в лунку. Акуратно поділяємо саджанці, видаляємо засохлі. Важливо при перенесенні не пошкодити коріння.

Якщо день сонячний, можна викопані лунки залиши на годину, щоб земля прогрілася. Нескладні правила догляду допоможуть отримати хороший урожай.

Замість висновку

Компанія Lucky Seed пропонує високоякісний посівний матеріал, який призначений для вирощування на полях і городах України. Звернувшись до менеджерів, ви зможете зробити правильний вибір сортів, отримаєте відповіді на інші питання.

Назад до списку