У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Ідеальна розсада томатів: як виростити самостійно

Вегетативний період дозрівання томатів досить тривалий, тому для отримання ранньої продукції потрібно садити культуру на початку весни. У відкритий ґрунт сіяти насіння можна тільки в кінці травня, але з огляду на те, що термін плодоношення настає приблизно через 100 днів у ранніх сортів і 120 — у пізніх, можна припустити, що помідори з'являться на вашому столі в вересні, а то і в жовтні.

У гіршому випадку можуть взагалі не визріти, оскільки вони вимогливі до навколишньої температури і достатньої освітленості. Надійний спосіб — це рання вигонка розсади з подальшою висадкою у відкритий ґрунт, як тільки мине загроза заморозків.

Підготовка ґрунту

Сіяти томати можна як під плівкові укриття, так і в спеціальні контейнери або торф'яні стаканчики. Оскільки оптимальна температура проростання насіння — +23 °C, то розміщувати розсаду в холодні місяці потрібно в приміщенні. Розрахуйте самостійно, коли починати посіви з урахуванням регіональних особливостей клімату. Але у відкритий ґрунт можна буде висадити рослини 60-денного віку.

Підготовка ґрунту полягає в забезпеченні її мінеральними і органічними речовинами, нейтралізації, якщо вона надмірно кисла. Можна купити готову суміш для розсади в магазині, але і самостійно підготувати нескладно. Для цього її розпушують або просівають, додають пісок, перегній, торф або біогумус. На дно ящика або контейнера укладають шар дренажу, потім засипають ґрунт, знешкоджують фунгіцидом для попередження розвитку захворювань.

Вигонка розсади

Перед посадкою насіння бажано витримати в слабкому розчині марганцівки, промити і висушити. У ґрунт їх заглиблюють на 1 см, ящик або горщики накривають плівкою або склом. Кілька днів необхідно підтримувати температуру + 23–25 ​​°C. Після появи сходів укриття знімають, і насіння переносять в прохолодне приміщення. Ступінь його прогріву не повинна перевищувати +17 °C, обов'язково з хорошим освітленням, не менше 12 годин на день. Це запобігає витягуванню стебел. Обов'язково потрібно відкривати вікна і кватирки, забезпечуючи щоденне провітрювання.

Пікірування проводять у фазі 2–3 справжніх листів. Після пересадки, з метою кращої адаптації, починають проводити підживлення фосфорно-калійними добривами для підвищення осмотичного тиску в кореневій системі. А за 10 днів до висадки у відкритий ґрунт розсаду гартують. Можна винести контейнери на балкон або веранду, поступово піддаючи рослини дії сонячних променів і знижених температур вночі.

Якщо за 60 днів стебло виросло на 20–25 см, розвинулись 6–9 листків, це означає, що культуру пора висаджувати на ділянку, коли дозволять погодні умови.

Отримання молодих рослин в парниках

Під плівкові укриття насіння можна висівати в середині квітня. Над рядками насаджень встановлюють дуги і облаштовують парник. У разі можливих нічних заморозків потрібно додатково утеплити споруду.

Пікіровку проводять наступним чином: рослини висаджують більш щільно, але в подальшому формують кущі так, щоб вони не заважали один одному, або ущільнюють посадки салатом.

Найкраще під плівкове укриття садити 50–60-денну розсаду, урожай ви отримаєте набагато раніше, а ось ризик, що рослини загинуть, значно зменшиться. Обов'язково стежте, щоб листя не торкалося плівки, інакше на них будуть опіки.

Висадка в ґрунт

З цією метою підготовку ділянки здійснюють ще з осені. У ґрунт вносять перепрілий гній і мінеральні добрива в розрахунку на 1 м2:

  • сечовину — 10 г;
  • суперфосфат — 40 г;
  • калійну сіль — 20 г.

Розсаду висаджують в середині травня, але якщо на ґрунті в нічний час трапляються заморозки, потрібно використовувати укриття:

  • паперові конуси;
  • обрізані пластикові пляшки;
  • плівкові укриття на дротовому каркасі.

Для забезпечення достатньої площі живлення рекомендуємо висаджувати рослини за схемою 70х30. Це попередить появу фітофторозу. Стебло бажано заглиблювати, щоб викликати зростання додаткових кореневих паростків. Але для ранніх сортів це робити небажано, оскільки ріст в цей час сповільнюється.

Важливо забезпечити гарний полив і розпушування ґрунту. Однак при дозріванні плодів зволоження слід припинити, щоб томати не полопалися. Вносьте добрива відповідно до інструкції, обробляйте фунгіцидами до появи зав'язі, якщо виявлені ознаки захворювання. В іншому випадку використовуйте розчини з натуральних компонентів.

Назад до списку