У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Чим відрізняються сорти від гібридів?

Хочете стати хорошим огородником, але не можете розібратися, чим відрізняється сорт від гібрида? Пропонуємо короткий екскурс в дивну науку під назвою «Селекція». Не одне століття вчені борються з природою, вирощують культури, які не з'явилися б природним шляхом. Кожне сторіччя з'являються нові досягнення, але дослідники на цьому не зупиняються, переслідуючи лише одну мету – виростити рослини, які можуть за будь-яких умов давати хороший врожай.

Основні поняття

Внесемо деяку ясність і розберемося з основними визначеннями:

  • сорт — це рослини, об'єднані в групи за певними ознаками. Вони схожі за своїми особливостями, але можуть відрізнятися зовнішніми параметрами. Насіння сортової культури зберігають всі генетичні ознаки, тому з його допомогою можна щорічно культивувати рослину;
  • гібрид — це унікальне створіння, яке отримано шляхом схрещування декількох чистих видів. У результаті виходить культура, несуча поліпшені ознаки. Особливість полягає в тому, що всі представники мають однаковий генотип (набір спадкової інформації). Як результат, нащадки не можуть володіти характеристиками родоначальної культури. Таким чином, насіння не несуть потрібну генетичну інформацію, в більшості випадків рослини взагалі не можуть розмножуватися.

Важко однозначно відповісти, що краще вибрати – сорт або гібрид? Одні городники садять виключно чисті культури, вважаючи, що вони мають більш виражені смакові характеристики. Інші вибирають вирощування розсади і висаджування гібридних сортів, оскільки їх приваблюють поліпшені показники.

Особливості та ключові відмінності

Щоб відповісти на питання, що краще – сорт або гібрид, потрібно розібратися з основними відмінностями між процесами вирощування культур. Як відбувається підготовка, вибір сортів та в чому полягають правила догляду.                

У перекладі з латинської мови слово «гібрид» означає суміш. У ньому поєднуються позитивні характеристики декількох чистих сортів. В результаті є хороший урожай, але не має здатного до репродукції посівного матеріалу.

Особливості вирощування рослин:

  1. Перша ключова відмінність сорту від гібрида – можливість культивувати рослини з отриманих насінь.
  2. Для вирощування чистих видів необхідно створити умови, що виключають виродження сорту (територіальна ізоляція, відсутність яких-небудь інших культур та ін.).
  3. Селективні заходи, що дозволяють отримати гібридні насіння, проводяться щодня не менше трьох місяців.  Тому вартість на змішані види вища, ніж на звичайний посівний матеріал.
  4. У ряді випадків гібрид може не дати очікуваного результату. Йому потрібна правильна підготовка і відповідний агрофон (певний грунт, мінеральна підживлення, вологість і ін.). Крім того, при виборі слід враховувати чи районувалась рослина.

Аналізуючи все сказане вище, можна зробити висновок, що і ті, і інші мають свої переваги. Остаточний вибір залежить виключно від індивідуальних уподобань городників. Саме для них компанія Lucky Seed пропонує найбільш затребувані в Україні гібриди.

Назад до списку