У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Хвороби та шкідники редьки

Хвороби та шкідники редьки

Такий корисний овоч, як редька, вирощують усюди. Однією з головних умов отримання хорошого врожаю є правильний догляд за ним. Крім прополки, поливу та підгодівлі, важливо знати хвороби редьки та способи боротьби з ними. Оскільки овоч належить до сімейства капустяних, то йому дошкуляють ті самі шкідники.

Від чого і як захищають редьку

Найбільше коренеплоди страждають від комах. Фермери виділяють декілька спеціалізованих груп шкідників всіх сортів редьки:

  • білявку;
  • совку;
  • капустяну моль;
  • ріпакового пильщика та листоїда;
  • хрестоцвітих клопів.

Ці комахи завдають шкоди тільки листю, але є шкідники, які пошкоджують підземні частини. Наприклад, підгризаючі совки, дротяники. Найнебезпечнішими комахами фермери вважають хрестоцвітих блішок і капустяну моль.

Перші проїдають листя, від чого воно засихає. Найсильніше від хрестоцвітих блішок страждає японська редька. Через капустяну моль рослина зовсім може загинути, тому що комаха виїдає внутрішні ходи в центральному корені.

Характерними захворюваннями раннього овочу є фомоз, чорна ніжка або цвіль, несправжня борошниста роса. Причиною їх виникнення стає підвищена вологість. Розпізнати таку хворобу, як кила, можна по наростах, що вражають кореневу систему. Паразит особливо активний у слабокислому ґрунті. З нього коріння овочу не отримує достатньої кількості поживних мікроелементів і вологи. Тому ріст рослини затримується, і воно загниває.

Які хвороби характерні для різних видів редьки

Кращий спосіб виростити хороший урожай – попередньо дізнатися про всі небезпеки, які загрожують овочу. Основна хвороба чорної редьки – це судинний бактеріоз, при якому всередині коренеплодів з'являються темно-коричневі ділянки. Оскільки інфекція передається з насінням, його перед посівом ретельно обробляють.

Хвороби білої редьки виникають через неправильне зберігання коренеплодів. Явний приклад того – сіра гниль. Борошниста роса вражає верхню сторону листя, на якому утворюється наліт. Через це воно деформується та засихає, а зростання сповільнюється. Методи боротьби із хворобою – обробка препаратами, ізоляція посівів.

Аби бути впевненим в якості насіння, його слід купувати в перевіреному місці. Компанія Lucky Seed пропонує добірний посівний матеріал різних сортів гуртом і вроздріб по всій Україні.

Назад до списку