У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Зелень на підвіконні

Зелень споживають практично всі, адже вона дуже корисна для здоров'я. За допомогою різних трав можна надавати їжі неперевершений смак та аромат. Популярність продукту впливає на ціну. Деколи пучок зелені обходиться в чималеньку суму. Звісно ж, багато хто бажає самостійно вирощувати її у великій кількості, щоб рвати скільки завгодно в будь-який час. У цій статті ми розповімо, як зробити це реальністю.

Саджаємо та доглядаємо

До зелені належать петрушка, кріп, селера, кінза, зелене пір'ячко цибулі та інші культури. Їх вирощування можна організувати на балконі або підвіконні. Для цього вам знадобляться неглибокі горщики та гарний розсипчастий ґрунт. Як садити?

  1. Рослини, які розмножуються за допомогою насіння, вирощувати найлегше. Перед посадкою насіння замочіть приблизно на добу. Це прискорить їх пророщування. Потім зволожте ґрунт. Коли вода вбереться, втисніть у нього трохи насіння й присипте сухим ґрунтом. Накрийте вазон поліетиленом або склом. Між ним та землею має залишатися простір. Поставте вазон на сонечко. Скло або поліетилен необхідно зняти, коли зелень проросте. Не поспішайте цього робити. Пам'ятайте, що деякі рослини сходять декілька тижнів. Особливо довго проростає петрушка.
  2. Вирощування зеленої цибулі найпростіше. Її можна садити у вазон із землею. Але робити це зовсім не обов'язково. Ви цілком можете помістити плід у стаканчик із водою. Через деякий час він відростить чудове зелене пір'ячко.
  3. Деяка зелень вирощується з кореня. Це стосується, наприклад, петрушки. Її можна відкопати від великого куща, який росте на вулиці. Беріть кореневища, довжина яких становить не менше 5 сантиметрів. Діаметр повинен досягати 2 сантиметрів. Такі відростки можуть прижитися у вазоні.

Відкопані кореневища обов'язково повинні мати верхню бруньку. Після висадки помістіть вазони з рослинами в тінь. На сонце виставляйте лише після появи перших пагонів.

Оптимальна температура для вирощування кулінарних трав – від 15 до 20 °С. Не варто виставляти горщики із зеленню на пекуче сонце.

Поливайте пагони, орієнтуючись на висихання ґрунту. Деякі культури (наприклад, кінза) надто вологолюбні. Їх доведеться «поїти» щодня.

Зелень і світло

Аби зелена маса нарощувалася рівномірно, регулярно розвертайте вазон. А у зимовий час подумайте про продовження світлового дня. Для цього вам знадобиться лампа. За її допомогою ви забезпечите нормальне освітлення протягом 10-11 годин.

Петрушка, кріп та цибуля, вирощені своїми руками, здадуться вам найсмачнішими у світі. Крім того, вони будуть екологічно чистими.

Зрізана ботвина швидко наростає. Ви зможете використовувати трави протягом тривалого часу.

Сподіваємося, що з нашої статті ви почерпнули достатньо інформації, щоб зрозуміти, як виростити зелень вдома. Не бійтеся пробувати і експериментувати.

Назад до списку