У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Вирощування буряка розсадою

Буряк — дуже цінний для здоров'я овоч. Складно уявити, наскільки багатий склад цього коренеплоду. В нього входять сахароза, глюкоза, фруктоза, пектини, вітаміни групи В, білки, амінокислоти, залізо, калій і інші необхідні організму речовини. Для оздоровлення та профілактики використовують свіжовичавлений фреш і відвари. Буряк корисний при патологіях сечостатевої системи і печінки, при ожирінні і запорах, при туберкульозі, нежиті, недокрів'ї, діабеті. Лікує виразки на шкірі, зменшує прояви неврозів і безсоння, зміцнює судинне русло і ін.

За смаком і призначенням буряк буває: кормовий і їстівний, цукровий і листовий. Крім того, аграрії вирощують відмінні за формою коренеплоди: у вигляді кулі, конуса, циліндра або мішковидні. Буряк буває різних кольорів: білий і жовтий, червоний і бордовий, з фіолетовим відтінком і ін.

Вирощування розсади

Коренеплід можна культивувати прямою висадкою насіння в ґрунт або розсадою. Культура досить вибаглива до тепла, тому у відкриту землю її можна висаджувати тільки після прогріву. Вирощування буряка розсадою має більше переваг, особливо якщо висаджувати в прогріту землю. В цьому випадку процес дозрівання плоду прискорюється. Крім того, аграрії знають, що посадка буряка розсадою дозволяє заощадити посівний матеріал. Адже у одному екземплярі міститься до 5–6 паростків, які роз'єднуються тільки після висадки.

Розглянемо більш детальніше, як ростити буряк розсадою. Перш ніж висадити насіння, потрібно правильно підготувати як їх, так і ґрунт для посадки. Традиційно вирощується розсада буряка або в покупному субстраті, або в самостійно приготованій суміші. У підібраний для посівного матеріалу ґрунт рекомендовано додати деревну золу (щоб зменшити кислотність). Самі насіння слід обробити фунгіцидами (хімікати для боротьби з хворобами рослин).

Догляд за розсадою нескладний:

  • регулярний полив;
  • розпушування;
  • підгодівля мінеральним добривом (при необхідності).

Розсадним способом рекомендується садити коренеплоди, що мають круглу форму, тому що при пересадці подовжені можуть пошкодитися (відірветься частина корінця). Так як пересаджування овоч переносить добре, на розсаду його слід висівати десь за 30–40 днів до висадки у ґрунт. Краще, якщо пересадка розсади буряка здійснюється при вологій погоді. Якщо таких умов немає, то висаджують увечері. Рекомендовано вирощування буряка розсадою перш за все в холодних регіонах.

Не останнє місце серед експортерів буряка займає Україна. Якісне насіння цієї культури різних сортів вирощує виробнича компанія Lucky Seed, що знаходиться на півдні країни. 

Назад до списку