У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Помідори для балкона: особливості вирощування та догляду

Балкон або лоджію міської квартири запросто можна перетворити на оранжерею. Причому тут можуть рости не тільки квіточки, а й овочеві культури. Рішення виростити помідори на балконі є реальною можливістю недорогого часткового забезпечення потреб в томатах. Поласувати свіжими плодами можна буде з весни до пізньої осені. До того ж зелені рослини завжди радують око і добре фільтрують повітря. Домашнє балконне городництво сьогодні вигідне і практичне заняття. Тому якщо вас цікавить, як посадити помідори на балконі, дотримуйтесь наведених нижче рекомендацій. При їх виконанні успіх гарантовано!

Особливості вирощування

Перш ніж приступити безпосередньо до самого процесу культивації томатів на балконі, слід вибрати відповідний сорт і підготувати ґрунт. Краще віддавати перевагу гібридам. Такі сорти, як правило, є низькорослими, скоростиглими та характеризуються компактним кущем, рясним плодоношенням, невибагливістю догляду.

Для вирощування томатів на балконі не підходить надто глинистий ґрунт. Ідеальний варіант ─ земля з городу, в яку додають трохи піску і торфу. Щоб очистити ґрунт від паразитів, його обробляють окропом або розчином марганцівки.

Отже, як виростити помідори на балконі? Щоб домогтися високої якості плодів в умовах обмеженого простору, слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Насіння помідорів висаджується на глибину 1 см в одноразові пластикові стаканчики, які накриваються поліетиленом і переміщаються в тепле місце. Посадка помідор на балконі проводитися з лютого по квітень. Після появи першого паростка плівка знімається, а стаканчики з розсадою ставляться на підвіконня ближче до світла. Помірний полив є запорукою активного росту і формування сильного стебла. Оптимальна денна температура ─ від 22 до 25 градусів за Цельсієм. Важлива умова ─ відсутність протягів.
  2. Через три тижні після появи сходів проводиться підживлення рослин комплексним мікродобривом. Водночас також необхідно обробити паростки спеціальними засобами для профілактики грибкових захворювань.
  3. Пікіровка проводиться в фазі появи третього справжнього листка. Пересаджувати розсаду спочатку необхідно в невеликі ємності, а тільки через місяць можна використовувати великі горщики.

Вирощування помідорів на балконі також містить в собі комплекс заходів з догляду за рослинами. Перш за все слід:

  • забезпечити додаткове джерело світла сіянцям, які були посаджені в лютому, коли довжина світлового дня ще недостатня;
  • регулярно провітрювати приміщення, уникаючи при цьому протягів;
  • підживлювати рослини під час появи перших квіточок і плодів;
  • злегка струшувати вранці стебла, щоб забезпечити кращий процес запилення;
  • не допускати перегріву рослин в літню спеку;
  • зрізати верхівку основного стебла, коли сформується більшість помідор;
  • підв'язати рослину до паличок-кілочків, коли томати вже будуть зріти. Це робиться для того, щоб знизити навантаження на стебло. До того ж помідори, прив'язані до стовпчика, правильно розвиваються;
  • своєчасно зривати стиглі плоди з кущиків, щоб інші томати краще дозрівали.

Виростити помідори на балконі ─ смачні та соковиті плоди ─ дозволить своєчасний і помірний полив. Дуже важливо не допускати сильного пересихання верхнього шару ґрунту. Частота поливу встановлюється в залежності від температури за вікном.

Запорука успіху

Вирощування помідор на балконі увінчається рясним плодоношенням за умови:

  • використання якісного посівного матеріалу;
  • родючості приготовленого ґрунту;
  • організації належного догляду за культурою.

Компанія Lucky Seed здійснює продаж гібридних сортів помідор в Україні, які ідеально підходять для вирощування на балконі і підвіконні. Плоди відрізняються скоростиглістю і компактними розмірами, підходять для консервування і вживання у свіжому вигляді.

Назад до списку