У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Гарбуз: користь від вживання і протипоказання

В кінці вересня або початку жовтня на городах вистигає королева овочів - гарбуз. Багато хто любить її за помаранчевий колір, який дарує чудовий настрій і за відмінний смак, що задовольняє запити справжніх гурманів. Не дарма саме її Шарль Перро вибрав в якості карети для Попелюшки, а на заході овоч використовують як аксесуар до святкування Хеллоуїна. Для дачників - це культура, яка дає великі врожаї і не вимагає особливого догляду. До того ж овоч відмінно зберігається до настання теплого періоду, тому стравами з гарбуза можна насолоджуватися всю осінь і зиму.

Гарбуз настільки багат корисними елементами, що її по праву можна вважати їжею богів. З давніх часів і сільські жителі, і городяни вживали її у великій кількості. Потім перевагу стали віддавати кабачкам, патисонам і цукіні. Радує те, що інтерес до цього продукту відновлюється, адже зараз можна знайти безліч прекрасних рецептів основних страв та десертів з гарбуза.

Запіканки, оладки, супи, цукати, варення, повидло - це далеко не повний перелік страв, які готуються з помаранчевого овочу. Включаючи в раціон ці страви, можна заповнити організм відсутніми вітамінами і мінералами. До того ж від такого ласощі не відмовляться і діти, яких часом важко нагодувати чимось корисним.

 

Джерело здоров'я, або переваги вживання

Позиціонування гарбуза як овоча - прикра помилка, адже насправді це ягода. Її корисні властивості були відомі людям з давніх часів. У наш час наявність необхідних організму нутрієнтів доведено науковим шляхом. У гарбузі містяться вітаміни:
● А, С, Е - підтримують імунну систему, красу шкіри і волосся;
● групи В - стабілізують роботу нервових клітин;
● К - бере участь в процесах згортання крові (в інших продуктах харчування зустрічається рідко і в досить малій кількості);
● Т - покращує обмін речовин в організмі, перешкоджаючи відкладенню жиру шляхом поліпшення травлення.
Гарбуз варто включати в раціон тим, хто веде здоровий спосіб життя. Вживання в їжу цієї ягоди нормалізує рівень гемоглобіну в крові, оскільки в ній більше заліза, ніж в деяких сортах яблук.

Люди з серцево-судинними захворюваннями позбудуться набряків і зміцнять судини, якщо будуть вживати страви з гарбуза як можна частіше. Справа в тому, що в цій ягоді досить багато калію.

Бажаєте схуднути і зберегти молодість? Тоді щодня випивайте склянку гарбузового соку або з'їдайте пюре, приготовлене з великою помаранчевої ягоди. Такий підхід запобіжить накопичення токсинів в організмі, призведе до омолодження клітин і попередить їх мутацію, тобто розвиток онкологічних захворювань. Це дієтичний і легкозасвоюваний низькокалорійний продукт, багатий клітковиною. Він позбавить людей, які страждають запорами, від неприємних симптомів.

Якими ще корисними властивостями володіє гарбуз? Перерахуємо їх:
● позбавляє вагітних від токсикозу;
● виводить зайву рідину з організму;
● нормалізує відтік жовчі в протоках;
● знижує вміст холестерину в крові;
● покращує зір завдяки високому вмісту каротину;
● регулює рівень глюкози;
● підтримує потенцію.
Крім вживання всередину, м'якоть гарбуза використовують в косметології для позбавлення від вугрів, фурункулів, екземи.

Протипоказання до вживання

При деяких захворюваннях гарбуз може принести шкоду. Наприклад, при цукровому діабеті, коли рівень глюкози в крові набагато перевищує допустимі значення. Приготовлені страви мають високий глікемічний індекс, тому їх вживання може викликати негативні наслідки.

Ще одна група - це особи, які страждають на гастрит на тлі зниженої кислотності. Хімічні елементи, що містяться в гарбузі, створюють лужне середовище в шлунку, що неприпустимо при такому захворюванні.

Також медики не рекомендують вживання цього продукту людям, які мають в анамнезі виразку шлунка і дванадцятипалої кишки.

Назад до списку