У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Болгарський перець: специфіка посадки і догляду

Солодкий перець (болгарський) - цінна овочева культура, яка часто використовується в кулінарії у свіжому або сушеному вигляді (для створення приправ), в народній медицині. Її батьківщиною вважаються тропічні райони Південної і Центральної Америки, в Європі сорт відомий приблизно з 15 століття. Його стиглі плоди багаті вітаміном С, провітамін А (бета-каротин), органічними речовинами групи В, мінеральними елементами (калій, залізо, фосфор, цинк, натрій), ефірними маслами. Вони сприяють підвищенню імунітету, зміцненню захисних функцій організму. Для гарного росту перцям необхідно створити певний мікроклімат, тому їх найчастіше вирощують в теплиці.

Найпопулярніші сорти

Для отримання хорошого врожаю рекомендують вибирати сорти і гібриди, апробовані в виробництві і внесені до Державного реєстру селекційних досягнень. Для салатів рекомендуються ті, що приносять великі соковиті плоди: «Червоний гігант», «Жар-птиця», «Каліфорнійське чудо». Для консервації беруться дрібноплідні - «Золотий телець», «Купець». Гібриди «Здоровань», «Кубанський консервний» дуже добре адаптуються до несприятливих умов, стійкі до хвороб, дають ранній урожай красивих, рівних плодів.

Як виростити розсаду без теплиці

Найважливіша запорука вирощування хорошої розсади - придбання якісного насіння. Їх найкраще висаджувати в лютому в невеликі торф'яні горщики. Субстрат повинен включати кілька складових: 2: 1: 1 (перегній, пісок і земля). На 1 кг додають 1 ст. л. золи. Для швидкого проростання насіння можна попередньо залити теплою водою на кілька годин. З метою дезінфекції їх замочують на 20-30 хвилин в 1% розчині марганцевокислого калію. При пророщування протягом 48 годин на мокрій мішковині при температурі 20-25 ° сходи з'являються вже через 3-4 дні. Важливо стежити за показниками вологості повітря, не допускати протягів. Рекомендований режим освітлення - з 7 ранку до 9 вечора.

Технологія посадки солодкого перцю

Висаджувати розсаду можна в період, коли середньодобова температура буде не нижче 13 °. Бажано не висаджувати солодкий перець в місцях, де раніше були картопля, помідори, баклажан. Сприятливі культури-попередники - це цибуля, кабачок, морква. Щоб підвищити врожайність, грунт потрібно попередньо збагатити добривами (солі кальцію, амонію фосфорної кислоти, хлорид калію). За 5 днів до висадки її потрібно знезаразити розчином мідного купоросу (готується по інструкції на упаковці).

Розсаду пересаджують у відкритий грунт з кінця весни до першої декади червня, в теплиці можлива рання висадка - початок квітня. Глибина загортання рослин - вище кореневої шийки до першого листа. Важливо пам'ятати, що перець дуже вимогливий до світла і погано росте в тіні. Йому необхідна достатня кількість сонця від моменту входів до кінця періоду вегетації.

Принципи догляду та захист від шкідників

Щоб рослини дали багатий урожай, необхідно дотримуватися норм поливу, прополки, удобрювати і підв'язувати. Болгарський перець негативно реагує на нестачу кисню, щільна кірочка землі уповільнює зростання, тому важливо розпушити її після дощу, поливу. Рослини підгодовують настоєм кропиви, мінеральними добривами (селітра, хлорид калію, суперфосфат), розчином на основі курячого посліду (у співвідношенні 1:10). В умовах високої вологості і спеки потрібно своєчасно видаляти бічні пагони.

Для знищення бур'янів застосовують гербіциди ще до пересадки у відкритий грунт (за 12-14 днів). Знищувати шкідників (колорадський жук, совки, попелиці, трипси) досить важко, адже вихід личинок відбувається протягом тривалого часу. Щоб не упустити момент, користуються феромоннимі пастками, аналізують температуру повітря в різний час. Найчастіше рослини страждають від фузаріозного, вертіціллёзного в'янення, вірусних хвороб, бактеріозу. Для боротьби використовують обробку хімічними препаратами (фунгіцидами), знищують шкідників інсектицидами. В якості профілактики допустимо застосування біопрепаратів.

Назад до списку