У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Як виростити томати в теплиці: схеми посадки та інші правила

Як виростити томати в теплиці: схеми посадки та інші правила

Ранній весняний збір врожаю червоних і соковитих овочів завжди привертав увагу городників, фермерів і великих промислових організацій. Здійснити мрію допомагають теплиці та інші приміщення закритого типу. Так, при дотриманні певних вимог агротехніки можна вирішити поставленні задачі з досить непоганими результатами. Для отримання щедрого врожаю потрібно все зважити. Значення має і схема висадки томатів у тепличному ґрунті. Зупинимося на основних вимогах.

Декілька слів про облаштування парника

Не слід використовувати ґрунт, де торік росли картопля, баклажани або помідори, бо в землі після цих культур знаходяться небезпечні збудники захворювань. При виборі схеми посадки овочу враховується багато факторів, серед яких:

  • конструкція каркасу;
  • способи освітлення й обігріву;
  • підведення води;
  • тип провітрювання;
  • можливості використання широких або, навпаки, вузьких міжрядкових проходів;
  • розміри теплиці;
  • зростання і формування розсади.

Останній пункт з цього переліку дуже важливий. Тут слід брати до уваги також морфологічні особливості вибраного сорту, його пристосованість до навколишнього середовища, реакцію на добрива.

Серед любителів тепличного господарства немає єдиної думки щодо сумісності томатів різної висоти на одній ділянці. Дехто вважає, що на грядці для помідорів у теплиці повинні розміщуватися однакові або схожі сорти для простого догляду. Інші наводять вагомі аргументи на користь різноманітності, що дозволяє продовжити період плодоношення й підвищити рентабельність площі.

Який спосіб розбивки рядів оптимальний

Ідеальним варіантом облаштування тепличного господарства є схема посадки томатів у теплиці 3х6. При цьому весь простір ділять на три зони, розташовані уздовж двох паралельних доріжок. Зазвичай ширина кожної частини буде мати від 60 до 90 сантиметрів, в залежності від системи облаштування підв'язок. Лунки або канавки розміщуються у два паралельні ряди:

  1. Скороспілим і низькорослим сортам з широкими кущами потрібно створити умови з достатньою віддаленістю один від одного (на 35–40 см), а з боків відстань між ними повинна бути не менше 0,5 метра.
  2. Високорослі томати саджають через один, роблячи при цьому великі пропуски – 70 см. Якщо розсада переросла, то стебло укладають лежачи й засипають його землею, при цьому верхівки повинні бути одна від одної на відстані не менше метра.
  3. Найгустіше (на відстані 25–30 см) можуть рости штамбові й детермінантні одностеблові культури.

Згодом, з придбанням особистого досвіду, кожен сам визначатиме, як закласти правильні грядки під помідори, щоб отримувати стабільний прибуток протягом сезону або увесь рік.

В Україні інформацію щодо того чи іншого типу насіння можуть надати агрономи – справжні фахівці у своїй справі, які займаються селекцією не перший десяток років. Компанія Lucky Seed запропонує якісну продукцію, здатну дати старт для закладення великої кількості плодів.

Назад до списку