У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Помідори. Догляд та вирощування у відкритому ґрунті

Культура томатів з'явилася на території України ще в далекому XVIII столітті. Соковита і ароматна рослина припала до смаку більшій частині населення. І сьогодні апетитний помідор вирощують дачники у своїх теплицях. Але такими спорудами багата не кожна ділянка. Проте вирощувати помідори у відкритому ґрунті також можливо. Потрібно просто дотримуватися агротехнічних особливостей і враховувати кліматичні умови місцевості, правильно підібрати посівний матеріал.

Критерії вибору сорту

Для гарантії врожаю слід висаджувати на ділянці у відкритому ґрунті помідори декількох селекцій. Залежно від терміну дозрівання, виділяють ранньостиглі, середньостиглі, середньоранні, середньопізні та пізні сорти. Також розрізняють нештамбові, штамбові і картопляні культури. Перші представляють собою звичайні томати. Вони вимагають опори, оскільки сильно розгалужуються. Штамбові культури бувають тільки ранніх і середньоранніх сортів вирощування. Вони мають досить товстий пагін, кореневу систему мінімальних розмірів.

Вибір сортів також залежить від характеру росту і розгалуження культури. Отже, виділяють томати:

  • індетермінантні – плодоношення такої культури можливе круглий рік за умови забезпечення оптимального температурного режиму і освітлення. Це смачні томати великих розмірів пізніх сортів достигання;
  • детермінантні – культура ранніх і середньоранніх помідорів;
  • супердетермінантні – це низькорослі томати.

Для вирощування помідорів у відкритому ґрунті краще використовувати сорти раннього дозрівання.

Як підготувати насіння до посадки

Технологія вирощування помідорів у відкритому ґрунті включає в себе наступні етапи:

  • підготовку насіння до посадки;
  • вирощування розсади;
  • висаджування насіння у відкритий ґрунт;
  • посадка розсади;
  • догляд за культурою.

Підготовка посадкового матеріалу здійснюється на початку березня. З насінням рекомендовано провести одну з наступних маніпуляцій:

  • п'ять хвилин витримати в 5% розчині солі;
  • помістити насіння в полотняні мішечки і прогріти в духовці при температурі +50 градусів за Цельсієм приблизно 30 хвилин;
  • 45 хвилин витримати посадковий матеріал в 1% розчині марганцівки;
  • перед висадкою замочити насіння на добу для набухання.

Підготовка посадкового матеріалу може здійснюватися і методом занурення в холодну воду на 3 хвилини. Додавати насіння в розчини добрив або золи не рекомендовано.

Сорти на розсаду висівають не раніше 7 березня (пізні культури) і не пізніше початку квітня (скоростиглі селекції) в пухкий некислий ґрунт.

Особливості посадки

Висаджувати розсаду рекомендовано у вечірній час, використовуючи при цьому квадратну або стрічкову схему посадки. Ґрунт повинен бути добре зволоженим і удобреним (використовувати мінеральні речовини з перегноєм у співвідношенні 1: 3). В якості мульчі варто застосувати солому або  підв’ялену траву.

Вирощувати томати у відкритому ґрунті можна і за іншою технологією – висаджувати відразу насінням в ямки 5 см глибини по 2–3 шт., на відстані 20 см. Для цього найкраще підійдуть детермінантні культури. В якості добрива в лунку можна покласти по щіпці суперфосфату. Потрібно рясно поливати культуру.

Правила догляду за томатами:

  • організація поливу в залежності від сорту помідор (наприклад, томати великих розмірів поливають кожні 2 дня);
  • підгортання і розпушування;
  • підв'язка;
  • помірне внесення добрив (азоту, фосфору і калію);
  • пасинкування.

Також дуже важливо забезпечити своєчасне запилення квітучих рослин. Тому між рядками томатів рекомендовано висадити базилік, гірчицю або коріандр. Такі культури привертають увагу комах.

Вигідна пропозиція

Купити насіння томатів для вирощування у відкритому ґрунті в Україні можна в компанії Lucky Seed. Відносно низька вартість посадкового матеріалу, пристосованість до певної кліматичної зони, висока врожайність – все це переваги насіння томатів, вироблених на території нашої країни. Компанія Lucky Seed здійснює селекцію нових сортів помідорів в різних регіонах України. Це дає можливість вивести якісний посадковий матеріал з кращими врожайними показниками.

Назад до списку