У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Хвороби, що вражають розсаду.

Хвороби, що вражають розсаду.
         

        Перша хвороба, з якою стикаються овочівники при вирощуванні розсади томатів, - чорна ніжка. Її викликає комплекс збудників, в який можуть входити як фітопатогенні гриби, прив'язані до пологів Rhizoctonia, Fusarium, Pythium, Phytophthora, так і фітопатогенних бактерій Erwinia carotovorа. Основні симптоми прояву - це розм'якшення кореневої шийки, її потемніння і освіту перетяжки, що призводить до в'янення та загибелі рослини. Шкідливість цього захворювання може бути дуже високою - нерідко загибель розсади досягає 50-70%. Розвитку захворювання сприяють різкі перепади температур в теплицях, висока вологість повітря, перезволоження субстрату, значна різниця в температурі повітря і субстрату, загущення розсади, незбалансоване мінеральне живлення та інше. Найбільш ефективними заходами хімічного захисту проти чорної ніжки в усьому світі було і залишається протруювання насіння препаратом ТМТД. Ця обробка - перший, але в той же час самий головний крок на шляху захисту розсади томатів від чорної ніжки. Насіння TM Lucky Seed завжди обробляються препаратом ТМТД, для захисту від хвороби чорна ніжка, а також від збудників фітопатогених грибів та фітопатогених бактерій. Наши гібриди томату такі як Red Bull, Пінк Барбі, Кінг та інши мають попит та перевагу протистояти цим хворобам.
      У міру зростання і розвитку рослин може скластися ситуація, коли перепади температури, слабка вентиляція в теплицях, загущення розсади можуть привести до розвитку чорної ніжки вже у фазі 2-4 справжніх листків на розсаді. У таких випадках дуже ефективним є застосування препарату Превікур. Обробка проводиться при появі вогнищ захворювання, а також у разі, коли в теплиці склався несприятливий мікроклімат (описаний вище).
         Наступна проблема, яка виникає в цей період, - це захворювання розсади томатів у теплиці альтернаріоз (збудник - гриб Alternaria solani) з утворенням чорних плям на листках і пожовтінням листових пластинок. Хвороба різко посилюється при перепадах температури. Але, на відміну від чорної ніжки, проявляється це захворювання на листових пластинках і, як правило, на останніх стадіях розвитку рослин (нерідко - при загартовуванні розсади). Тому при найменшій ймовірності настання різких похолодань потрібно оперативно обробити розсаду препаратом Метакса, який поєднує в собі системне і контактна діюча речовина і може запобігти альтернаріоз при профілактичному, ранньому застосуванні. Якщо ж хвороба вже розвивається активно, то впоратися з нею набагато складніше. Уже кілька років в різних країнах спостерігають дуже високу ефективність від альтернарії на всіх стадія її розвитку при застосуванні препарату Колоссаль Про (норма витрати - 0,4 л / га), але поки він не зареєстрований на томатах, застосовувати його не можна. Але найнеприємніше, що саме в цей час і саме при таких же погодних умовах може почати розвиватися бактеріальна плямистість томатів (збудник - бактерія Xanthomonas campestris) з абсолютно ідентичними зовнішніми ознаками прояву хвороби. Препарати для лікування цих двох захворювань - абсолютно різні. Якщо від альтернаріозу ефективно спрацюють перераховані вище фунгіциди, то в разі бактеріальної плямистості потрібні зовсім інші препарати, як наприклад бактерицидний препарат Фітолавін 300 або препарати міді (Ордан або його аналоги). Медьсодержащие препарати застосовують каскадно - дві-три обробки з інтервалом в 4 дні. Для того щоб не помилитися при виборі препарату, потрібно правильно і вчасно ідентифікувати збудника захворювання. А за зовнішніми ознаками це зробити неможливо, так як вони ідентичні. Вирішити проблему може тільки лабораторний аналіз.
       Спори альтернаріозу - дуже характерні (булавоподібні, поперечно і поздовжньо сегментування, і, як правило, хвороба визначається вже в день надходження зразка на аналіз. Аналіз на наявність бактеріозу - більш складний, але абсолютно точний і оперативний (максимум - три доби для точного діагнозу) .

     Набагато рідше в теплицях можуть виникати спалахи фітофторозу південного (збудник - Phytophtora solany). Хвороба не потрібно плутати з широко поширеним фітофторозом пасльонових (Phytophtora infestans). Південний фітофтороз розвивається набагато раніше фітофторозу пасльонових, спалахи його бувають далеко не кожен рік, але шкідливість в роки спалахів дуже значна. Розсада частково гине в теплицях, а сильно уражені рослини, навіть будучи висадженими в поле, не дають і половини потенційного врожаю. Найбільш характерний симптом захворювання - почорніння стебел рослини і ділянок листя, але симптоми можуть варіювати і бути подібними з проявами альтернаріозу. Проти південного фітофторозу ефективні системні препарати (Метакса, Ридоміл) і їх бакові суміші з препаратом Квадріс, але найбільша ефективність цих обробок досягається тільки при дуже ранній діагностиці хвороб.

       Після висадки розсади в поле рослини часто відчувають стрес у зв'язку з різкою зміною умов навколишнього середовища, і можна очікувати другої хвилі альтернаріозу, південного фітофторозу або бактеріальної пятностості (особливо якщо ці хвороби були присутні в теплиці при вирощуванні розсади або якщо на поле культури вирощуються з порушенням сівозміни ). Заходи боротьби - ті ж, що і в теплиці, і настільки ж гостро стоїть питання точної, своєчасної діагностики хвороби.

Назад до списку