Солодкий перець вважається вітамінним допінгом і антидепресантом. Він особливо корисний для нашої серцево-судинної системи. А ще він має ароматними смаковими якостями і часто використовується в кулінарії. З цих та багатьох інших причин попит на солодкий перець завжди стабільний.
Оптові ціни на солодкий перець знаходяться в межах 0,7 $ -1 $. Середня роздрібна ціна становить 1,5 $. Одна з найдорожчих овочевих культур на ринку!
Терміни дозрівання скоростиглих сортів від висадки розсади до плодоношення складає 50-55 днів. А врожайність солодкого перцю в теплиці нерідко досягає 18 кг з одного квадратного метра.
Ці та інші переваги залучають фермерів до вирощування солодкого перцю в теплиці. Адже це рішення дає з 1-го квадратного метра більший урожай, ніж при відкритому грунті. Необхідні для активного зростання даної овочевої культури температурні умови складають 25-30 градусів, їх набагато легше підтримувати саме в теплиці.
Для організації бізнесу по вирощуванню перцю вам знадобиться:
Важливо вибрати ті сорти, в яких ви найкраще розбираєтесь. Нерідкі випадки, коли городники вибирають сорт через його краси, а він виявляється одним з найбільш «примхливих» в догляді. Чим більше ви дізнаєтеся про кожному конкретному сорті, тим кращий урожай зможете отримати.
Підібрати відповідні сорти перцю для теплиці непросто, адже їх видів сьогодні дуже багато, більш ніж 500 (включно з гібридами). Ряд сортів виводився спеціально для вирощування в закритому грунті. Найбільш плідними з них вважаються «Помаранчеве диво», «Вінні Пух», «Ніжність».
Одним з найкращих ранньостиглих сортів і для теплиці, і для відкритого грунту вважається «Абрикосова фаворитка». Виділяється сорт «Атлант». Його відносять до ранньостиглий і середньостиглих. Він вирізняється своєю компактністю і плодовитістю.
Одним з найбільш скоростиглих вважається сорт «Кардинал», який відмінно підходить для умов теплиці. Термін досягнення стиглості останнього фактично не перевищує 100 днів. Висота куща даного сорту може досягати більше 1 метра.
Шкідники і хвороби солодкого перцю в теплиці
Хвороби і шкідники перців можуть з'явитися при вирощуванні навіть в тепличних умовах.
Солодкий перець - досить примхлива рослина, і виростити його, досить складно. Тому його вартість завжди на високому рівні. Як уже згадувалося це не дешева теплична культура. При різких перепадах температур рослина може захворіти, при температурі нижче +10 з'являється наліт і п'ята фіолетового кольору.
Серед інших поширених захворювань варто виділити вершинну гниль, вона не є інфекційною, і з'являється при порушенні режиму вологості і підживлення. Перець можна підлікувати, вчасно додавши жменю золи під кущ, що дозволить подщелочив грунт.
Також поширене вірусне захворювання столбур, через якого зупиняється ріст рослини, в'януть листя і жовтіють плоди. Переноситься воно різними шкідниками. Альтернаріоз, або ж чорна цвіль, проявляється у вигляді коричневих плям, що покривають листя, стебла і плоди. Найнебезпечнішим шкідником вважається тля.
Перш, ніж висаджувати перець в теплиці, потрібно виростити розсаду в домашніх умовах. Насіння рекомендується висаджувати з лютого по березень. Перед висадкою їх, як правило, витримують у теплій воді кілька годин. Грунт для насіння повинна складатися з грунту, торфу і перегною в співвідношенні 1: 1: 1.
Оптимальний Ph грунту повинен бути на рівні 6.4-6.8. Одно-два насіння закопуються на глибину приблизно 2 см. Відстань між насінням має бути 1.5-2 сантиметра, а між грядками - 5-6 сантиметрів.
Для того щоб розсада зійшла успішно, потрібно постійно підтримувати в теплиці температуру + 25- + 27 градусів. Важливо забезпечити рясне освітлення 12-14 годин щодня, для цього можна використовувати лампи. Рослина вимагає частого, але не рясного поливу. Рекомендується провести дренаж, щоб вода не застоювалися в грунті. Прикорм у вигляді мінеральних добрив дається раз в 10 днів.
Перші сходи з'являються на 5-10 день. Зверніть увагу, що після сходу паростків, температурний режим потрібно трохи змінити. Відразу після утворення сходів температура знижується до + 15 ... + 18 градусів на 2 дня, після чого її потрібно підтримувати в районі +22 ... + 25 градусів вдень, і + 15 ... + 18 вночі.
Розсада пересідає в теплицю з середини березня по квітень, важливо забезпечити температуру близько + 15 ... + 18 градусів. Товщина грунту повинна бути не менше 25 см. Не дивлячись на те, що солодкий перець - дуже теплолюбива рослина, в разі підвищення температури до +35 градусів кущі варто затінити.
Секрети вирощування солодкого перцю в теплиці - про що не варто забувати:
Коли перець досягне 15-20 сантиметрів у висоту, необхідно обрізати верхівки рослини, так рослина буде краще гілкуватися.
У теплиці, де немає вітру і сильного холоду, солодкий перець буде рости дуже активно, тому можна прикріпити верхні точки зростання до бамбукових жердинах (шпалери).
Важливо підгодовувати рослина як органічними, так і мінеральними добривами, чергуючи їх.
Для висадки рослини підійде грунт, в якому до цього вирощувався цибуля, капуста, огірки. У разі якщо в землі до цього росли пасльонові рослини, то варто почекати 3-4 роки, перш ніж висаджувати цю культуру. А найкраще поміняти грунт - це ще одна перевага тепличних умов.
Температура самого грунту, в яку висаджується перець, не повинна бути нижче +15 градусів.
Рихлити ґрунт варто регулярно, так рослина отримає більше кисню.
Солодкий перець можна садити поруч з гірким, інакше солодкі плоди будуть гірчити. Відстань між даними рослинами повинна бути не менше 100 метрів!
Коли висаджені рослини принесуть перші плоди, потрібно приступити до реалізації вирощеного продукту. Найпростіший спосіб - це продаж солодкого перцю на ринку. І хоча тут ви зіткнетеся з жорсткою конкуренцією, найбільший наплив покупців на самому початку просування вашого бізнесу найпростіше знайти саме тут.
Можна налагодити зв'язки із закладами, які закуповують продукти для їх приготування - ресторанами, кафе, їдальнями. Також ви можете стати постачальником домашнього свіжого овоча для місцевих магазинів. Не варто недооцінювати і можливості інтернету. Можна пропонувати свій продукт в соціальних мережах або на своєму інтернет магазині.
Продавати урожай можна не тільки одиничним покупцям для вживання в їжу, але і магазинам, компаніям з виробництва перцевий настоянок. Вирощуючи плоди в теплиці, ви зможете також реалізовувати розсаду садівникам-любителям.
Сьогодні вирощування овочів в теплиці - це прибуткова і швидко окупається бізнес-ідея. Споживач хоче вживати свіжі та екологічно чисті овочі місцевого виробництва цілий рік. Тому знайти для себе покупця не складе проблем.