Редька – джерело вітамінів. Саме тому її часто зберігають для вживання взимку і навесні, коли спостерігається нестача корисних речовин. Вирощування редьки не вимагає особливих зусиль. Головне – правильно вибрати ґрунт та регулярно його зволожувати.
Так як правильно виростити білу і чорну редьку на ділянках, де раніше росли квітконосні рослини, практично неможливо, потрібно заздалегідь вибрати відповідну грядку.
Існують ранньостиглі сорти, які приносять плоди навесні та влітку, та зимові, що дозволяють насолоджуватися корисним коренеплодом в холодну пору року. Перші потрібно садити в кінці квітня, другі – в період з 20 червня до 10 липня. Вирощувати редьку правильно не так складно, як здається. Дуже важливо заздалегідь підготувати ґрунт. Він повинен бути в міру зволоженим та пористим.
Вирощування білої та чорної редьки не має відмінностей. Спочатку необхідно підготувати грядку, зробити в ній неглибокі борозни довжиною 30–35 см, потім посадити в кожну з них насіння (по 3 штуки) на відстані 15 см. Після цього слід засипати посадковий матеріал землею. Вирощування редьки вимагає регулярного контролю вологості ґрунту. В іншому випадку коренеплоди можуть тріскатися, ставати занадто грубими та гіркими.
Особливих умов для вирощування редьки не потрібно. Але варто дотримуватися деяких правил:
Також важливо стежити за станом листя. При наявності шкідників рекомендується відразу обробити рослини спеціальними засобами.
Урожайність безпосередньо залежить від вибору насіння. Тому його необхідно купувати у перевірених продавців, що займаються селекцією саме в Україні. Хоча іноземні постачальники розхвалюють свій товар, в нашій країні практично весь їх посівний матеріал не приживається, оскільки кліматичні умови різняться. Тому краще замовити насіння в українських селекціонерів, які розуміються на цій справі, наприклад, в компанії Lucky Seed.
Правильно вибравши посівний матеріал, ранні сорти можна буде збирати вже влітку, коли розмір коренеплоду збільшитися до 3–4 см. Робити це слід поступово і вибірково. Зимові сорти рекомендується збирати в середині вересня, щоб встигнути до перших заморозків.