У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Вирощування полуниці вдома

Вирощуємо полуницю у себе вдома

Мало хто відмовиться поласувати соковитою смачною полуницею. Але далеко не всі хочуть купувати ягоди сумнівної якості. Якщо ви живете у квартирі і не маєте можливості вирощувати полуницю на власній дачній ділянці, можна успішно робити це на балконі. Для цього треба вибрати відповідні сорти рослини, організувати хороші умови для її розвитку і забезпечити відповідний догляд. Небагато роботи, зусиль, часу – і вже скоро стигла полуниця порадує всіх домашніх.

Визначимося із сортом

Не існує полуниці для вирощування на підвіконні або лоджії. У магазинах вам можуть підібрати сорти, здатні рости і давати врожай в подібних умовах. Зазвичай для висадки вдома рекомендують таку полуницю:

  • «фестивальна» – характеризується солодкістю з легкою кислинкою. Це не ремонтантний сорт, але плодоносить досить довго;
  • «деснянка» – високоврожайний середньостиглий сорт. Відмінно зав'язуються вуса. Полуниця має кисло-солодкий присмак;
  • «суприм» – має високу врожайність і солодкі плоди.

Для вирощування вдома позитивно себе зарекомендували також сорти «королева Єлизавета», «Роксана», «загірна» і багато інших.

Підготуємо тару

Вибираючи ємність для вирощування полуниці, враховуйте, що чим менший її розмір, тим більший дефіцит поживних речовин буде відчувати кущ. У такому випадку знадобиться особливо ретельний догляд.

З традиційних варіантів тари можна вибрати:

  1. Квіткові горщики. Вибирайте такі розміри, щоб помістилося мінімум 2,5 л ґрунту на кожну рослину.
  2. Ящики. Тут потрібно буде витримувати відстань між кущами.
  3. Каскадні конструкції. Мають вигляд виставлених один на одного горщиків. Розростаючись, кущ практично повністю перекриває конструкцію, що виглядає дуже ефектно.

Можна спробувати виростити полуницю у звичайних пластикових пляшках, які можна знайти буквально в кожному домі.

Подбаймо про ґрунт і посадимо розсаду

Вирощування полуниці вдома неможливе без якісного ґрунту. Але насипати звичайного буде мало. Вам треба зробити наступне:

  1. Забезпечити дренаж. Він допоможе прибрати надлишки вологи з посудини, в якій буде знаходитися ґрунт для рослини. Для цього зробіть пару отворів в тарі. Через них вода буде виходити назовні і стікати в тарілку. Дуже важливо насипати на низ судини керамзит, щебінь, гравій або інші невеликі фракції каменю.
  2. Підготувати родючий ґрунт. Візьміть по 1 частині торфу, піску, добрив і 3 частини чорнозему. Перемішайте це і засипте зверху на дренажну подушку.
  3. Удобрити ґрунт. Необхідно, щоб розсада відразу прижилася. Для цього придбайте спеціальні стимулятори росту. Достатньо їх використовувати близько 14 днів. Надалі підійдуть прості добрива.

Розсада висаджується так: трохи розпушіть ґрунт, заглибте рослину в землю. Краще, щоб ґрунт не доходив до краю тари на 2–3 см. Якщо висаджується одночасно кілька рослин, витримуйте між ними відстань у 20 сантиметрів. Після висадки полийте розсаду.

Важливі моменти

Щоб вирощування полуниці вдома було вдалим, створіть для рослини хороші умови. Дотримуйтесь температурного режиму, правильного освітлення, своєчасно поливайте кущі. Не забудьте про запилення – це обов'язково.

Якщо добре постаратися, вирощування полуниці буде для вас легкою і приємною справою.

Назад до списку