У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Підготовка насіння овочів для посіву у відкритий ґрунт: популярні способи та основні правила

Підготовка насіння овочів для посіву у відкритий ґрунт: популярні способи та основні правила

Селекціонери знають, що для отримання гарного врожаю необхідні дві умови – якісне насіння та його підготовка до посадки. Якщо з першим нюансом все зрозуміло, то до виконання другого слід підійти з усією відповідальністю. Підготовка до посіву у відкритий ґрунт не закінчується одним лише калібруванням.

Перед тим як приступити до попередньої обробки насіння, приводять до норми всі умови навколишнього середовища, де воно буде проростати – температуру, вологість та кількість кисню. Якщо якийсь з цих параметрів виявиться несприятливим, то зерно після посіву зогниє або проросте занадто рано. Обидва варіанти неприйнятні.

Головні етапи підготовки

Досвідчені фермери насамперед проводять калібрування насіння, щоб отримати однакові плоди. Зерно культур розподіляють за розміром і масою. Потім його поміщають у 3%-й розчин кухонної солі, інтенсивно струшують і залишають на 5 хвилин. Насіння, що сплило, витягають, а те, що опустилося на дно, відмивають і сушать.

Серед дрібних зернин пластмасовою наелектризованою паличкою шукають порожні. Для цього посівний матеріал викладають на папір, а інструмент натирають вовняною тканиною. Потім паличкою проводять над насінням на висоті 2 сантиметри. Непридатні зерна прилипнуть до неї.

Про деякі способи підготовки насіння до посіву початківці, можливо, і чули, але не до кінця знають, як правильно їх виконувати. До таких методів належать:

  1. Замочування. Насіння з нормальною схожістю залишають у воді на 24 години, а з твердою оболонкою тримають кілька днів.
  2. Протравлення. Мається на увазі знезараження посівного матеріалу від серйозних захворювань. Насіння обробляють за допомогою розчину марганцівки (KMnO4).
  3. Загартовування зерна – для порятунку від раптових весняних заморозків. Насіння розкладають між декількома шарами марлі, заливають теплою водою, а потім розміщують на батареї. Знімають після набрякання оболонки.
  4. Дражування, тобто насичення насіння поживними мікроелементами. У домашніх умовах використовують просушений і просіяний торф, перегній, сірчанокислий марганець, борну кислоту та мідний купорос. Насіння засипають сухою сумішшю в банку, після чого ємність струшують кілька разів.

Це перелік найпоширеніших методів, що використовуються у домашніх умовах. На великих фермерських господарствах можуть проводити дезінфекцію, барботування, дражування, стратифікацію та ін. Але це тільки основні дії, все залежить від типу й виду матеріалу.

Правильна підготовка овочевих культур – запорука гарного врожаю

Щоб отримати великі сходи, слід використовувати високоякісне насіння овочів. Посівний матеріал відбирають з високою схожістю. Дотримання технології та всіх етапів підготовки насіння овочів до посіву гарантує отримання багатого врожаю.

Важливо пам'ятати, що для кожного матеріалу використовують оптимальні способи обробки. У деяких випадках досить дезінфекції та стимуляції будь-якого роду.

Компанія Lucky Seed спеціалізується на продажу добірної продукції власної селекції. В асортименті є насіння кращих сортів різних овочевих культур, які ми зможемо швидко доставити по всій Україні.

Назад до списку