У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Пікіровка помідор

У боротьбі за хороший урожай дачники застосовують різні прийоми, які дозволяють зробити розсаду витривалішою і міцнішою, що в подальшому забезпечує відмінний результат. Пікіровка томатів – один з таких методів. Вона передбачає перевалку рослин з прищепленням центрального кореня у великих за обсягом ємностях. Це дозволяє розвинути кореневу систему і підготувати розсаду до висадки у відкритий ґрунт.

Переваги методу

Пікірування томатів – дуже корисна процедура, яка дозволяє:

  • зміцнити кореневу систему;
  • прорідити пагони;
  • видалити хворі або слабкі рослини;
  • якщо існує ризик переросту, пригальмувати зростання.

Завдяки такій маніпуляції розсада має більш розвинені бічні корені, які в подальшому будуть розташовуватися у верхніх теплих шарах ґрунту, що дасть можливість отримати ранній урожай.

Пікіровка томатів найчастіше відбувається в один прийом, але в деяких випадках можливе повторне проведення.

Методика виконання пікіровки

Найпоширенішим питанням у початківців-дачників є те, коли і як пікірувати помідори. І не даремно, адже невірно проведена процедура може принести зворотній результат – рослина захворіє або зовсім загине.

Як правило, перевалку здійснюють приблизно на 10–14 день після посіву. Досвідчені дачники визначають, коли пікірувати помідори за наявності двох-трьох справжніх листочків. Дуже важливо підібрати потрібний момент, інакше процес відновлення після маніпуляції затягнеться.

Пікірування помідор – нескладна процедура, але вимагає дотримання певних правил:

  1. В першу чергу розсаду необхідно полити за 5–10 годин до початку процедури, це дасть можливість отримувати рослини з меншою травматизацією.
  2. Далі потрібно підготувати ґрунт і нові ємності. Горщики повинні пройти дезінфекцію, для цього їх необхідно обробити однопроцентним розчином марганцю. Ґрунт повинен бути аналогічним тому, в який відбувалося висаджування насіння.
  3. Пікіровка помідор може відбуватися методом перевалки або пересадки. У першому випадку рослина відправляється в нову ємність з ґрунтом, на якому виростали раніше. А в другому – пересадку здійснюють з мінімальною кількістю старої землі.

Важливо знати, що стрижень кореня при пікіровці не віддаляється більш ніж на одну третину. Дуже високі пагони при пересадці поглиблюють.

Подальший догляд

При правильному пікіруванні помідор адаптація рослин до нових умов відбувається протягом одного тижня, на четвертий-п'ятий день відновлюється регулярний полив, а після закінчення ще десяти днів можна підгодувати розсаду.

Нестача мікроелементів може призвести до зупинки росту пагонів, у такому разі необхідно провести процедуру здобрювання за першою схемою через два тижні, а за другою – ще через чотирнадцять днів після першої.

Що дає пікіровка

Даний захід дозволяє зміцнити кореневу систему рослини і забезпечує молоді пагони повноцінним харчуванням. Надалі це дозволяє розсаді прискорити темпи зростання і збільшити кількість зав'язей на ній.

Три випадки, коли терміново необхідно пікірувати томати:

  • якщо з'явилася ймовірність переросту рослини;
  • при занадто густому засаджуванні – це загрожує сплетінням коренів;
  • за наявності хворих пагонів.

Дотримуючись поради досвідчених дачників, можна отримати чудовий урожай. На їх думку, пересадка з прищепленням стрижня кореня дає вражаючий результат.

Придбати якісне насіння різних сортових помідор в Україні ви можете в компанії Lucky Seed, яка займається реалізацією посівних матеріалів.

Назад до списку