У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Особливості вирощування моркви у відкритому грунті

Багатий бета-каротином і іншими не менш корисними вітамінами і мікроелементами овоч, служить пікантним доповненням до страв, які людина вживає щодня. Навіть на присадибній ділянці малої площі можна отримати багатий урожай моркви. Для цього не знадобиться багато знань і умінь, а лише необхідний інструмент і бажання обробляти культуру.

Грунт повинна бути пухкої з достатньою кількістю органічних і мінеральних речовин. Тільки на таких грядках ви отримаєте рівні і великі коренеплоди. Бур'янів у посівах моркви з'являється мало, тому попрацювати доведеться тільки під час проріджування насаджень.

Вибираємо місце на ділянці під грядки

Овоч накопичує в клітинах корисні речовини, якщо отримує достатню кількість сонячних променів. На затінених ділянках коренеплоди не купують яскраво-оранжевого відтінку і часто гірчать. Якщо на городі посаджена яблуня, сійте моркву якнайдалі від неї, таке «сусідство» згубно відбивається на врожайність обох культур. Негативно впливають на вегетацію кріп і аніс.

Враховувати потрібно також, які попередники росли на цьому грунті в минулому році. Добре вегетируют рослини після цибулі, часнику, картоплі, томатів, огірків. Якщо попередниками були петрушка, селера або пастернак, підшукайте для моркви інше місце.

Підготовка до посіву

Скопати грунт і внести добрива бажано з осені, адже навесні, ледь зійде сніг, потрібно встигнути закласти насіння. Гній до моменту посіву повинен бути вже досить перепрілим, тобто готовим органічним компонентом. Безпосередньо перед посадкою в грунт додають вапно, золу, пісок і гарненько перемішують отриманий субстрат. Щоб сходи з'явилися якомога раніше, насіння замочують. Шар ефірних масел, що просочує оболонку, розчиняється, і вона розм'якшується. Але цей захід буде більш ефективним, якщо посадка планується у вологу вже прогрітий ґрунт. Для подзимних і надранніх посівів такого робити не потрібно, інакше це призведе до зворотного ефекту: паростки, ледь проклюнулися, загинуть в холодній землі.

Основні агротехнічні прийоми

Для отримання високого врожаю моркви потрібно забезпечити надходження необхідної кількості мінеральних речовин, тому бажано регулярно вносити підживлення. Під час формування коренеплодів потрібно підтримувати вологість грунту, але не перестаратися в цьому, інакше вони будуть розтріскуватися.

Перше проріджування виконують, коли помічають появу 3-4 листків. Повторно маніпуляцію проводять у міру зростання моркви, залишаючи між рослинами відстань не менше 2 см. Така продукція годиться для вживання в їжу або для реалізації в пучках. Рання морква соковита солодка, ароматна.

Агротехніка вирощування на увазі і захист рослин від шкідників. Коренеплоди можуть пошкоджуватися нематодами, дзигою, але найнебезпечнішим комахою вважається морквяна муха. Справа в тому, що її поява важко помітити, тому для профілактики в суху погоду потрібно запилювати рослини деревною золою. А якщо вже помітили пошкодження, то відразу ж використовуйте інсектицид. Досвідчені городники, які не бажають застосовувати хімічні речовини, готують настої з бадилля томатів або картоплі.

Назад до списку