Багатий бета-каротином і іншими не менш корисними вітамінами і мікроелементами овоч, служить пікантним доповненням до страв, які людина вживає щодня. Навіть на присадибній ділянці малої площі можна отримати багатий урожай моркви. Для цього не знадобиться багато знань і умінь, а лише необхідний інструмент і бажання обробляти культуру.
Грунт повинна бути пухкої з достатньою кількістю органічних і мінеральних речовин. Тільки на таких грядках ви отримаєте рівні і великі коренеплоди. Бур'янів у посівах моркви з'являється мало, тому попрацювати доведеться тільки під час проріджування насаджень.
Овоч накопичує в клітинах корисні речовини, якщо отримує достатню кількість сонячних променів. На затінених ділянках коренеплоди не купують яскраво-оранжевого відтінку і часто гірчать. Якщо на городі посаджена яблуня, сійте моркву якнайдалі від неї, таке «сусідство» згубно відбивається на врожайність обох культур. Негативно впливають на вегетацію кріп і аніс.
Враховувати потрібно також, які попередники росли на цьому грунті в минулому році. Добре вегетируют рослини після цибулі, часнику, картоплі, томатів, огірків. Якщо попередниками були петрушка, селера або пастернак, підшукайте для моркви інше місце.
Скопати грунт і внести добрива бажано з осені, адже навесні, ледь зійде сніг, потрібно встигнути закласти насіння. Гній до моменту посіву повинен бути вже досить перепрілим, тобто готовим органічним компонентом. Безпосередньо перед посадкою в грунт додають вапно, золу, пісок і гарненько перемішують отриманий субстрат. Щоб сходи з'явилися якомога раніше, насіння замочують. Шар ефірних масел, що просочує оболонку, розчиняється, і вона розм'якшується. Але цей захід буде більш ефективним, якщо посадка планується у вологу вже прогрітий ґрунт. Для подзимних і надранніх посівів такого робити не потрібно, інакше це призведе до зворотного ефекту: паростки, ледь проклюнулися, загинуть в холодній землі.
Для отримання високого врожаю моркви потрібно забезпечити надходження необхідної кількості мінеральних речовин, тому бажано регулярно вносити підживлення. Під час формування коренеплодів потрібно підтримувати вологість грунту, але не перестаратися в цьому, інакше вони будуть розтріскуватися.
Перше проріджування виконують, коли помічають появу 3-4 листків. Повторно маніпуляцію проводять у міру зростання моркви, залишаючи між рослинами відстань не менше 2 см. Така продукція годиться для вживання в їжу або для реалізації в пучках. Рання морква соковита солодка, ароматна.
Агротехніка вирощування на увазі і захист рослин від шкідників. Коренеплоди можуть пошкоджуватися нематодами, дзигою, але найнебезпечнішим комахою вважається морквяна муха. Справа в тому, що її поява важко помітити, тому для профілактики в суху погоду потрібно запилювати рослини деревною золою. А якщо вже помітили пошкодження, то відразу ж використовуйте інсектицид. Досвідчені городники, які не бажають застосовувати хімічні речовини, готують настої з бадилля томатів або картоплі.