У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Особливості посіву моркви

Морква - одна з основних культур, що вирощуються на наших городах. Відмінний смак, високий вміст вітаміну С, стійкість, невибагливість і лежкість - це далеко не всі переваги даної рослини. Але посів насіння даного овоча - справа вельми клопітка.

Про те, як зробити посадку моркви легкої і безпроблемної, "Сегодня" розповіли досвідчена дачниця з Житомира Неллі Лапінус і агроном Марина Ярош.

Туговсхожест і проріджування

Морква характеризуються дрібними, туговсхожімі, багатими ефірними маслами насінням. Необроблені насіння моркви вкрай складно розподілити в борозні так, щоб проміжки між рослинами в ряду досягали 2-5 см. З іншого боку - у насіння моркви досить низька схожість, і рідкісний посів може привести до того, що на грядці утворюються порожні місця, які вже неможливо буде заповнити. А оскільки морква - культура з тривалим терміном вегетації, втрачати значну частину грядки на весь сезон буває дуже прикро.

У той же час занадто густо зійшла морква вимагає значного проріджування, інакше неможливо буде домогтися формування великих коренеплодів (навіть якщо дуже хороший сорт). Проріджування сходів - дуже трудомістка операція, крім того, вона відбувається під час активного літа морквяної мухи. Цей шкідник залучається запахом пошкодженої моркви і заражає посіви (морква стає червива, пронизана чорними ходами).
Появи сходів моркви можна чекати 3-4 тижні навіть в оптимальних умовах. Прополки в цей час небажані, так як можуть пошкодити прокльовується сходи, а бур'яни, яким достатньо вологи і харчування, легко можуть заглушити юні рослини. Весь цей час потрібно підтримувати грунт чистою, вологою, без ґрунтової кірки.

Для того, щоб посіяти моркву правильно, дотримуючись баланс між мінімальним проріджуванням і заполненностью ряду, використовують сівалки точного висіву, розведення насіння наповнювачем, наприклад - піском, дражування насіння (покриття їх оболонкою, що дозволяє розподіляти оброблене насіння по одному), розподіл насіння на спеціальних нитках і стрічках, і ще кілька менш відомих способів - наприклад, посів в гелі.

Гель: секірети рівномірної посадки

Посів в гелі дозволяє рівномірно розподілити дрібні насіння в борозні.

"Для підготовки гелевою середовища для посіву використовують рідкий борошняної або крохмальний клейстер. Він легко готується, нетоксичний, швидко розкладається бактеріями і нешкідливий для моркви, - розповідає Неллі Лапінус. - Борошно розмішують в холодній воді, повільно нагріваючи ємність. При цьому зерна крохмалю набухають, вбираючи воду і формуючи гель (після охолодження клейстер не повинен бути дуже густим). Дають клейстеру охолонути до 30-40 ° С, і висипають в нього насіння моркви (2-3 г насіння в 2 л клейстеру на 16-20 погонних метрів рядів) . Клейстер з насінням перелив ють в 2-літрову поліетиленову пляшку, в кришці якої свердлом або розпеченим цвяхом проробляють отвір діаметром 4 мм. Після охолодження клейстеру в нього можна додати невелику кількість гумата або розчин культури ґрунтових мікроорганізмів (препаратів "Байкал", "Биокомплекс БТУ", Фітоспорін) " .

Найкраще приготувати такий гель за 6-8 год до посіву - за цей час насіння прогріються, набухнуть і будуть сходити енергійніше. Далі рівномірної струменем виливають клейстер в підготовлені борозенки. Разом із струменем клейстеру рівномірно розподіляються і морквяні насіння (гель періодично збовтують, щоб насіння не осідали). Після цього борозенки закладають звичайним чином, поливають грядку і чекають сходів. Щоб грядка краще прогрівається і менше пересихала, її можна вкрити агроволокном.

Маякові культури

Проблему з прополкою бур'янів найкраще вирішувати, поки вони маленькі, тендітні і легко видаляються з грядки. На жаль, прополка може пошкодити висхідний насіння. Щоб була можливість очистити від бур'янів морквяний грядку до появи сходів, потрібно якось позначити рядки. Найзручніше зробити це за допомогою маяковій культури. Таким рослиною може виступати скоростигла, швидко висхідний культура з невеликою площею харчування і терміном прибирання в 3-4 тижні.

Наприклад - рукола, салат, редис. Насіння цього допоміжного рослини висівають в ту ж борозенку, що і насіння моркви, через 10-12 см. Що з'явилися через кілька днів сходи дозволяють акуратно прополоти міжряддя, не зачепивши пробивається морква і уповільнивши розвиток бур'янів.

Назад до списку