У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Як проростити насіння кабачків

Бажаєте отримати розкішний врожай овочів на місяць, а то й півтора раніше покладеного терміну? Пропонуємо дізнатися, коли висаджувати насіння кабачків на розсаду. Досвідчені городники рекомендують пророщувати їх у маленьких стаканчиках або у великих ємностях. Розсада, яка з'явиться у другій тарі, дасть врожай на тиждень раніше, оскільки коренева система у неї буде розвинена краще. Рослина добре перенесе пересадку, швидше приймається у ґрунті.

Щоб урожай з'являвся хвилями, можна проростити половину посівного матеріалу у маленьких стаканчиках і ще 50% у великих ємностях. Якщо ви вирішили садити кабачки насінням, не варто все робити в об'ємній тарі. Краще, коли сходи та плоди з'являються поступово. Розглянемо основні етапи більш детально.

Замочування

Уже вирішили, як і коли висаджувати насіння кабачків на розсаду, щоб отримати хороший врожай саме в вашому кліматичному поясі? Почніть з замочування. Ця процедура трохи затягує посів, але дозволяє визначити енергію проростання та схожість матеріалу.

Щоб з'явилися перші паростки, викладіть насіння на вологу тканину. Пам'ятайте, що попередньо потрібно правильно відібрати матеріал для посіву та підготувати його (протравити та відкалібрувати). Як тільки проклюнулися перші сходи, їх можна садити в землю.

Переносимо паростки в горщики

Якщо ви бажаєте проростити насіння кабачків, пропонуємо просту інструкцію:

  1. Підберіть горщики. Вони можуть бути різного розміру – від 0,5 до 2 л.
  2. Заповніть на третину ємність дренажем. Це може бути гравій, керамзит та ін.
  3. Засипте землю. Для кабачків потрібен легкий, пористий ґрунт. Щоб збільшити просочуємість в чорнозем треба додати трохи піску (пропорція 3:1).
  4. Землю попередньо необхідно прожарити. Зробити це треба в печі, мікрохвильовці або ж залити окропом.
  5. У готових горщиках потрібно зробити поглиблення та помістити туди насіння. Якщо воно вже з росточками, занурюйте акуратно. Якщо травмувати паростки, кабачки можуть загинути.

Вирощування розсади в горщиках займає кілька тижнів (в залежності від сорту та умов). Коли з'явилася міцна коренева система, 2–4 листочки, розсаду можна переносити у відкритий ґрунт. Перед висадкою за 3–4 дні необхідно зробити підгодівлю калієм.

Садимо у землю

Перед висадкою розсади в ґрунт її загартовують. Роблять це зазвичай за тиждень до перенесення. Для цього її виносять у парник або теплицю, залишають на відкритій землі. Якщо відразу висадити в ґрунт, в перший же день вона пропаде, засохне. Загартовувати потрібно поступово. В перший день виносимо на годину, на другий – на дві, на третій – три–чотири, в кінці тижня вона вже може «ночувати» в парнику, теплиці або під плівкою у відкритому ґрунті.

Кабачки легше інших рослин переносять нічні перепади температури. При +5 ᵒС і вище вони нормально почувають себе у відкритому ґрунті. Під час висадки в землю у лунку потрібно помістити перегній, біогумус або торф. В середньому на одне поглиблення йде чверть відра. Не заважає в ямку засипати трохи піску.

Рясно поливаємо, не менше літра води на одну культуру. Це дозволить рослині добре взятися. Полита земля швидко осідає, прилипаючи до кореневої системи, в цьому випадку кабачок добре перенесе пересадку. Важливо, щоб вода була кімнатної температури. Її слід розливати якомога ближче до кореня, навколо рослини.

Для нормального розвитку кабачка необхідно накрити рослини плівкою. Її можна зняти, коли температура повітря вночі буде не нижче +8 ᵒС. Нескладні правила догляду допоможуть отримати хороший врожай.

Замість висновку

Якщо вирощувати культуру з насіння, від кабачків користь буде в рази більше. Щоб отримати хороший врожай, необхідно правильно зробити вибір сортів. Визначитися з покупкою допоможуть консультанти компанії Lucky Seed. Це вітчизняний виробник, який понад 5 років пропонує високоякісні сорти с/г культур в Україні.

Назад до списку