Досить часто городники скаржаться на те, що кожен рік отримують мізерні врожаї цієї овочевої культури: голівки маленькі, рослини гинуть або псуються шкідниками. З цієї причини багато хто відмовляється від посадки червонокачанної капусти на ділянці. А дарма, адже вона корисна і смачна. Вирощувати її нескладно, потрібно лише дотримуватися агротехніки. У цій статті ми розкриємо всі секрети отримання високого врожаю.
Вживати червонокачанну капусту необхідно для підтримки здоров'я. Вона збереже молодість і красу, оскільки багата корисними нутрієнтами.
У ній містяться:
Фіолетовий колір листя капусти надає велика кількість антоціанів. Вони відновлюють імунний захист організму від вірусів, сприяють утворенню колагену для пружності шкіри, нейтралізують дію радіації. Високий вміст клітковини усуває запори. Замала калорійність продукту і відсутність вуглеводів дають можливість використовувати її людям із зайвою вагою і тим, хто страждає на цукровий діабет.
Незважаючи на те що, батьківщиною червонокачанної капусти вважається Середземномор’я, вона добре витримує заморозки, залишаючись на полях до пізньої осені. Переносить перепади температур і не так реагує на спеку, як білокачанна, яку потрібно часто і рясно поливати.
Насіння на розсаду сіють в теплиці в середині квітня, коли повітря прогріється до 5–6 ° С. У квартирі вирощувати рослини не рекомендується — від високої температури саджанці витягнуться, втратять забарвлення, качани згодом не зав’яжуться або будуть дрібними, нещільними.
У відкритий ґрунт розсаду пересаджують через 35–40 днів. Для цього готують лунки за схемою 70*30 або 70*40 см. Це забезпечить достатню площу для живлення кореневої системи. Пізні сорти рекомендують вирощувати на відстані не менше 60 см в міжряддях.
Ділянку вибирайте сонячну, щоб стимулювати вироблення в листях великої кількості фіолетового пігменту.
Поласувати салатом з червонокачанної капусти можна буде через 3,5 місяці після висадки в ґрунт, якщо ви обрали ранній сорт. У пізньостиглої головки наберуть масу тільки в жовтні, вони згодяться для закладки на зимове зберігання.
Вносити добрива на ділянку, де росте капуста, необхідно регулярно. Рослина потребує як органічних, так і мінеральних речовин, що забезпечують нормальний ріст. Тому перше підживлення проводять при утворенні 3 справжніх листків.
Для цього вам знадобляться:
Ці речовини розчиняють у відрі води і поливають 1 м² ґрунту, де ростуть саджанці. Обробку повторюють через 2 тижні.
Висадку здійснюють в лунки, куди закладають компост або золу, рясно поливають і роблять плівкове укриття. Коли рослини зміцніють, парничок прибирають і дотримуються агротехніки. Необхідно вчасно поливати, видаляти бур'яни, ліквідувати гусениць і тлю, розпушувати ґрунт і вносити добрива. Помічено, що найбільші врожаї вдається зібрати аграріям, які забезпечили оптимальні умови для вирощування такої капусти.
Неабияк зіпсувати урожай здатні деякі комахи на ділянці. Навряд чи городників влаштують такі обставини, тому прийміть заходи, щоб захистити вирощені овочі:
Тепер ви знаєте, як вирощувати червонокачанну капусту і отримати високий урожай. Бажаємо успіхів в цій справі! Відмовлятися від посадки не варто — технологія досить проста, потрібно лише слідувати рекомендаціям і виконувати все вчасно.