У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Як з насіння перцю отримати хорошу розсаду

Завдяки своїми смаковими характеристиками солодкий перець, який ще називають болгарським, - один з улюбленців не лише досвідчених городників, а й новачків. Як же виростити цю теплолюбних і досить примхливу культуру, щоб отримати хороший урожай? Розглянемо основні правила.

Як підготувати насіння

Перш ніж робити покупки в аграрному магазині, потрібно правильно підібрати сорт, орієнтуючись на кліматичні умови, характерні для вашого регіону. Перець - теплолюбна культура, яка дає хороший урожай на родючих ґрунтах. Причому його можна вирощувати не тільки в теплицях, а й на відкритому грунті.

Щоб отримати хороший врожай, насіння повинні бути підготовлені спеціальним чином. Більшість виробників проводить обробку продукції. Якщо такої позначки на упаковці немає, це потрібно зробити самостійно:

  1. Замочіть насіння на добу у воді кімнатної температури.
  2. Виберіть відповідний протруйник, підготуйте його згідно з інструкцією.
  3. Набряклі насіння опустіть в розчин хвилин на 15-20.
  4. Перемістіть сіянці на тканину для подальшого пророщування або відразу в тару з землею.

Така підготовка дозволяє отримати швидкі сходи. Традиційно аграрії починають проводити подібні процедури в кінці зими - початку весни.

Як вибрати субстрат

Важливо правильно підібрати грунт для перцю. Це може бути:

  • кокосовий субстрат;
  • торф'яної грунт;
  • капсули гідрогелю;
  • самостійно підготовлений грунт (2 частини перегною, по одній частині землі з грядки і піску).

Додатково в підготовлений субстрат можна додати кілька столових ложок (на кілограм) деревної золи. Вона зробить грунт більш пухкої і повітряної. Пам'ятайте, що грунт також потребує попереднього знезараження. Це дозволить запобігти зараженню насіння.

Вирощування розсади

Посів сіянців найкраще проводити в спеціальні ящики або в окремі стаканчики. При виборі важливо пам'ятати, що перець - дуже примхлива культура і погано переносить пересаджування. При пошкодженні коренів велика ймовірність, що рослина загине, оскільки волоски практично не здатні до регенерації.

Відносно пікірування немає єдиної думки. Одні городники вважають це обов'язковою процедурою, яка дозволяє виростити міцну і стійку до оточуючих факторів розсаду. Інші, навпаки, стверджують, що перець погано переносить пересадку, а пікірування сіянців створює додаткові ризики.

Для виощування міцної і плодовитого розсади необхідно дотримуватися наступні фактори:

  • підтримання температуру не нижче 22 ° C;
  • рясний полив теплою, відстояною водою;
  • хороший дренаж;
  • оптимальна вологість повітря;
  • регулярне провітрювання, але без протягів;
  • хороше освітлення 12 годин (штучне або природне на сонячному підвіконні).

Важливий нюанс, який стосується вирощування розсади, - внесення добрив. Робити це рекомендується протягом усього періоду пророщування насіння, починаючи з моменту появи перших листків. Кращим добривом служить аміачна селітра, розведена у воді для поливу. Хороші результати показують калійні розчини і суперфосфат. Деякі городники воліють народні засоби підвищення врожайності, наприклад, настій кропиви.

Перед висадкою у відкритий грунт розсаду в денні години виносять на відкрите повітря. Такий процес загартовування дозволяє рослинам краще адаптуватися до оточуючих факторів (вітер, світло сонця, холодні дощі і ін.) І температурних перепадів. Головне - контролювати температуру. Для перцю її значення не повинно опускатися нижче 15 ° C.

Приблизно з травня розсаду можна пересаджувати в теплицю або відкритий грунт (в залежності від кліматичних умов). У сеянца до цього часу вже сформовано 7-10 листочків. Рослина досить сильне, щоб успішно перенести пересадку. Для підвищення стійкості перед пересадкою його можна обприскати стимулятором росту.

Назад до списку