У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми не можемо працювати в повному обсязі. Наше насіння можна знайти в магазинах: Супермаркет насіння, Агролайф, Імперія Насіння.

Якісне насіння квасолі - запорука високого врожаю

Квасоля, широко використовувана в кулінарії багатьох країн, вона по праву вважається однією з найбільш популярних бобових культур. Вегетаріанці цінують її за високий вміст амінокислот і наявність легкозасвоюваних білків, які вигідно відрізняються м'ясо, дієтологи - за велику кількість вітамінів і корисних мінералів, а городників вона привертає різноманітністю сортів.

Різновиди квасолі

Найвідоміша представниця сімейства бобових відрізняється безліччю видів. За призначенням вона поділяється на:

  • лущильний;
  • Спаржеву (вживається зі стручками);
  • декоративну.

А от за формою рослини квасоля класифікують як кустовую, кучеряву, полувьющуюся. Перша вельми невибаглива і урожайна. Такі сорти компактні: максимальна висота рослини - 60 сантиметрів. Кучеряві різновиди досягають 5 метрів, тому потребують опорах або висаджуються у природних огорож. Полувьющіеся сорти виростають не більше ніж на 2 м. Безперечна перевага цих видів - можливість отримати великий урожай з малої площі.

Основні правила вирощування

Квасоля висаджується, коли припиняться нічні заморозки і грунт прогріється до 15 градусів Цельсія на глибині 10 см. Активна проростання починається при підвищенні температури до 20-25 градусів. Насіння опускають по 2 штуки в зволожену землю на глибину від 3 до 6 см. Лущильні і стручкова квасоля садиться на відстані до 20 см між кущами і 0,5 м між рядами. Кучерява (як плодова, так і декоративна) - не менше 30 см між лунками, по 5 штук в кожну. Після посадки грунт слід полити і ущільнити.

Хороший урожай можна отримати на сонячному, захищеному від вітру ділянці з легкої, водопроникним ґрунтом і глибоким заляганням грунтових вод. Важку і глинистий землю розбавляють піском, для посилення родючості вносять органічні добрива. Не підходить грунт, «перевантажена» азотом, так як квасоля сама виробляє цей елемент і збагачує їм грунт. Тому цю культуру можна садити серед інших рослин, наприклад, між рядами капусти або картоплі. Найбільш вдалі попередники для посіву квасолі - огірки, помідори, морква, буряк, баклажани, перець. Неприпустимі - горох, сочевиця, соя, арахіс, боби.

Обробка насіння перед посадкою

Початкова підготовка посівного матеріалу може бути виконана трьома способами:

  • прогрівання;
  • замочування;
  • запарювання.

Перший варіант - це тривала витримка насіння в приміщенні при температурі близько 25 градусів. Замочування здійснюється в теплій воді тривалий час до набрякання зерен, після чого вони відразу ж висаджуються в землю. Запарювання дозволяє значно скоротити час підготовки. Насіння заливають гарячою водою (не вище +70 градусів) на 10 хвилин. Вони розм'якшуються, внаслідок чого прискорюється їх проростання в грунті. Для захисту від хвороб зерна квасолі рекомендується безпосередньо перед посадкою обробити фунгіцидами. Після цього насіння в обов'язковому порядку промиваються чистою водою.

Як доглядати за квасолею

Активна фаза розвитку наземної частини починається через 3-4 тижні після потрапляння насіння в грунт. У цей період сходи підгортають для стійкості. Подальший догляд за рослинами полягає в їх поливі і підгодівлі, а також підв'язці пагонів до опор. Необхідно регулярно знищувати бур'яни і боротися з городніми шкідниками. Щоб не допустити утворення грунтової кірки після поливу, потрібно періодично проводити розпушування грунту. Важливо вчасно прибирати дозрілі стручки, щоб збільшити тривалість плодоношення, що робиться в середньому раз в тиждень.

Назад до списку